Numeroși credincioși la „Drumul Crucii”, o tradiție de aproape un secol la Mănăstirea Hodoș-Bodrog





Vinerea Mare a adus și în acest an un moment de reflecție pentru numeroși participanți care au luat parte la procesiunea „Drumul Crucii”, desfășurată la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, una dintre cele mai vechi așezări monahale din România.
Evenimentul a început cu o slujbă religioasă în biserica nouă a mănăstirii, după care s-a desfășurat procesiunea pe un traseu simbolic, marcat de 14 opriri. La fiecare punct, au fost citite fragmente biblice și au fost rostite rugăciuni. Traseul este unul stabilit de peste două decenii, pornind de la mănăstire și mergând spre satul Bodrogul Nou, pe un drum unde au fost instalate 14 cruci, fiecare ilustrând o scenă asociată cu ultimele ore din viața lui Iisus.
La finalul procesiunii, participanții au ascultat un mesaj din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, care a subliniat valoarea spirituală și istorică a acestui obicei, urând tuturor sărbători pascale liniștite, petrecute în familie, după cum transmite Arhiepiscopia Aradului.
Tradiția „Drumului Crucii” la Hodoș-Bodrog datează din anul 1925, fiind inițiată de episcopul Grigore Comșa. Inițial, aceasta consta în momente de meditație, cărora li s-au adăugat în timp și alte elemente de reculegere și cântări specifice Săptămânii Mari. În 1937, preotul Ilarion Felea, devenit ulterior una dintre personalitățile marcante ale spiritualității românești din secolul trecut, a publicat o broșură cu mesaje pentru cele 14 opriri ale procesiunii, pe care le-a rostit chiar la această mănăstire, cu un an înainte.
De-a lungul timpului, tradiția s-a extins și în alte zone ale țării, prin preoți care și-au continuat activitatea în alte mănăstiri, dar care au dorit să păstreze acest obicei.
Evenimentul de la Hodoș-Bodrog atrage anual participanți din județele învecinate, dar și români stabiliți în străinătate, care se întorc acasă în perioada sărbătorilor pentru a fi alături de familie și pentru a lua parte la momentele cu semnificație specială din calendarul pascal.
Citește și:
Al 15-lea an în care Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă și la Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)