Apel deschis pentru studenții de la arte interesați de „arhivare.dezarhivare”, având ca reper kinema ikon





Atelierul de artă experimentală kinema ikon, alături de artista Ingrid Ene, a lansat de curând apelul deschis pentru proiectul „arhivare.dezarhivare / dezarhivare.arhivare”, la care așteaptă participanți din domeniul artelor interesați de procesul de arhivare actual și de provocările conservării patrimoniului digital și multimedia. Înscrierile se fac până în data de 13.04.2025.
Proiectul „arhivare.dezarhivare / dezarhivare.arhivare” pornește de la necesitatea urgentă de a aborda problematica arhivării și conservării lucrărilor de artă digitală și multimedia în România, având ca reper arhiva kinema ikon.
Proiectul este unul regional, se extinde de la Timișoara (un atelier special la Minitremu) la Reșița (Muzeul Cineastului Amator și Salonul de Artă și Industrie) și Arad (unde se va explora istoria și arhiva kinema ikon).
Participanții vor interacționa cu arhivele și specialiștii din domeniu, iar în urma acestor experiențe vor avea obligația de a realiza un jurnal digital. Acesta va include imagini și un text descriptiv, prin care fiecare va reflecta asupra situației arhivelor investigate.
Inițiativa își propune să crească conștientizarea cu privire la practicile de arhivare instituțională și să promoveze arhivele.
Într-o perioadă în care arhivele complexe, ce includ filme, fotografii, lucrări interactive și proiecte multimedia, nu beneficiază de condiții adecvate de conservare, expunere și valorificare, aceste arhive valoroase, din punct de vedere artistic și istoric, sunt expuse degradării și uitării din cauza lipsei unor sisteme profesioniste de arhivare. Proiectul își propune să deschidă o discuție despre ce și cum putem schimba această situație.
„Prin acest proiect ne adresăm studenților și studentelor din domeniul artelor și patrimoniului, interesați / interesate de practici de arhivare și de dificultățile cu care se confruntă arhivele din România. Obiectivul nostru este de a oferi participanților o înțelegere mai profundă a procesului de arhivare actual și a provocărilor conservării patrimoniului digital și multimedia”, anunță kinema ikon și artista vizuală Ingrid Ene, coordonatorii proiectului.
Această inițiativă va fi coordonată și organizată de Gavril Pop (foto), artist, curator și arhivist activ în scena artistică din Timișoara. Prin practica sa, Gavril explorează relația dintre memorie, semn și narativ, transformând materiale recuperate – coperți de cărți, hărți, fragmente de hârtie – în noi configurații vizuale încărcate de sens. Lucrările sale funcționează ca un cod vizual, unde geometrii, simboluri și urme ale trecutului sunt rearanjate pentru a genera noi straturi de interpretare. Pe lângă activitatea artistică, el este implicat în proiecte de cercetare, arhivare și mediere culturală, colaborând cu spații de artă independente, fundații și inițiative curatoriale.
În cadrul acestui proiect, Gavril nu doar ghidează procesul de reflecție asupra arhivării și conservării artei digitale, ci și creează un cadru de lucru colaborativ, în care participanții pot înțelege și contribui la dezvoltarea unor practici sustenabile în domeniu.
Calendar evenimente:
📍Iunie – Atelier la Timișoara (data exactă va fi anunțată)
📍1-3 august – Deplasare la Reșița
📍Septembrie – Deplasare la Arad (data exactă va fi anunțată)
Cum să aplici:
📌 CV (în limba română sau engleză)
📌 O scurtă scrisoare de intenție, în care să explici de ce dorești să participi la acest proiect.
📩 Trimite materialele la: [email protected]
📅 Deadline: 13 aprilie 2025, ora 00:00
Suport oferit:
✅ Costurile de transport (tren), cazare și masă pentru 2 zile în Reșița și Arad.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica datele evenimentelor, dacă vor apărea probleme logistice.
Organizatori și inițiatori ai proiectului sunt kinema ikon și whosedi.productions.
Parteneri: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Minitremu, Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).
Citește și:
Un mister al Aradului până în anul 2070! Ce se ascunde în „Capsula Timpului”?
Comentariile portalului
Cât de prost să fii să nu înțelegi nici în ”al 9-lea” cea că rampele sunt ale primăriei și Retim joacă cum le cântă ei. Proiectul “ (...)
Cum masa sa opresti apa calda toata ziua??? Opriti-o noaptea mizeriilor. Sau nu vreti sa platiti spor de noapte muncitorilor???
Si-o merita. Sunt mega nesimtiti majoritatea motociclistilor. Frustrati hormonal. Sigur ne umezim tot cand ii vedem si auzim cum ambaleaza motoarele cu toba taiata.