marþi, 6 mai, 2025

Special Arad Logo

    Ela Falcă a prezentat planul de dezvoltare a arealului Spitalului Județean, în care e inclus și noul spital matern | Video

    de Raluca Medeleanu | 30 ianuarie 2025, 3:41 PM | Administraţie | Topic special

    8

    Pe lângă realizarea proiectului tehnic a viitorului complex Matern-Pediatrie, firma Pro Arhitectura a fost contractată să realizeze și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru întregul areal al Spitalului Județean, de pe str. Andrenyi Karoly, zona Intim. Astăzi, Ela Falcă – cea care deține firma de arhitectură împreună cu europarlamentarul Gheorghe Falcă – a prezentat principalele obiective vizate în această documentație, arătând și simulări cu modul în care ar urma să se schimbe la față zona.

    Prezentarea a avut loc înainte de începerea ședinței de la ora 12:00, de la Consiliul Județean Arad, soția europarlamentarului profitând de ocazia că majoritatea consilierilor județeni au fost prezenți fizic în sală pentru a le prezenta planurile (de regulă, la ședințele acestea se participă în număr mare doar prin prezență online). Ea le-a explicat că documentația prevede o dezvoltare pe un termen lung, pe 10-15 ani a zonei, fiind vorba de o viziune, elementele propuse urmând să fie realizate etapizat, în funcție de fondurile disponibile.

    „Acest proiect a fost esențial pentru modernizarea infrastructurii medicale și păstrarea patrimoniului local istoric. Vreau să abordez acest proiect prin trei puncte și anume: importanța proiectului și caracteristicile terenului, apoi elementele cheie ale modernizării și reglementările care au fost aprobate. Despre importanța proiectului, vreau să vă spun că terenul are 4,8 hectare și este amplasat central, oferind accesibilitate crescută atât pacienților, cât și personalului medical. În prezent, acesta găzduiește mai multe pavilioane spitalicești și include importante spații verzi, care sunt vitale pentru sănătatea pacienților și pentru obținerea de fonduri de reamenajare peisagistică. Acest amplasament găzduiește două monumente istorice de referință: pavilionul secției de pediatrie 2, care datează din 1905, până în 1910, care necesită reabilitare și conversie în spații administrative. Apoi, mai avem o biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea, care are valoare culturală și spirituală. Pentru anumite clădiri istorice fără valoare ambientală, masterplanul propune desființare integrală, în condițiile impuse de Direcția Județeană de Cultură. Aceasta va permite extinderea de spații verzi, respectând cerința minimă de 20 mp per pacient”, a explicat Ela Falcă.

    Printre elementele cheie ale proiectului, a amintit relocarea heliportului, construirea complexului Matern-Pediatrie (care va avea 30.000 mp), îmbunătățirea accesibilității printr-un nou acces rutier și realizarea pe viitor a unor parcări subterane care să ofere 300 locuri, integrarea panourilor solare (gândite să fie pe ultimul nivel al spitalului actual) și amenajarea unor spații verzi pe structuri orizontale și verticale.

    PUZ pt Județean Matern

    Prin acest PUZ, s-a aprobat și majorarea procentului de ocupare a terenului la un procent de 40% și a coeficientului de utilizare a terenului la 2,4. De asemenea, s-a reglementat regimul de înălțime a noului complex Matern-Pediatrie la 2 subsoluri, parter, 9 etaje, etaj tehnic pentru heliport, cu o înălțime maximă de 42,60 m.

    „Acest proiect nu urmărește doar modernizarea infrastructurii medicale, ci și valorificarea patrimoniului arhitectural. Am creat premise pentru viitoare investiții (…). Am optimizat cât mai mult acest timp (de realizare a PUZ-ului, n.red.). Faptul că cei de la Cultură au venit cu tot felul de solicitări… am încercat cât mai repede să le rezolvăm, le-am și rezolvat și de aceea am și reușit să obținem aprobarea PUZ-ului chiar foarte bine în termen”, a explicat Ela Falcă.

    Licitația pentru construirea noului Spital Matern ar urma să fie lansată, cel mai curând, în toamnă

    simulare Matern
    Întrebată fiind despre stadiul realizării proiectului tehnic pentru Complexul Matern-Pediatrie (a cărui contract, Pro Arhitectura l-a semnat cu CJ în iulie 2024), ne-a informat că este în desfășurare și că se respectă termenele din contract.

    „S-au depus deja toate avizele și se lucrează deja la proiect. Ca și termen, e conform contractului, se păstrează termenele din contract și suntem în grafic cu el. Există în permanență un dialog între noi și autoritatea contractantă, între cei de la spital, epidemiologii… deocamdată mai vin corectate anumite lucruri și în momentul în care sunt finalizate toate corecturile, atunci vom putea da un termen exact”, a explicat Ela Falcă pentru Special Arad.

    Vicepreședintele Sergiu Bîlcea a dorit să evidențieze, pentru a evita confuzii, că este vorba de două proiecte separate, cel care reglementează întregul spațiu cu pavilioanele Spitalului Județean, respectiv cel cu viitorul Complex Matern-Pediatrie, care într-adevăr este inclus ca amplasament în acest spațiu, pe lângă alte proiecte care vor avea nevoie de realizarea – pe parcurs – fiecare în parte de câte un proiect tehnic distinct.

    „Acest PUZ acoperă toată zona Spitalului Județean, iar proiectul maternului este adevărat este strâns legat de aprobarea acestui PUZ. Finalizarea studiului de fezabilitate, reactualizarea lui este în ultima etapă cu avize, noi sperăm ca în următoarea lună vom da ordinul de începere pentru proiectarea tehnică a spitalului matern. Dar ca termen, ne dorim ca, odată cu finalizarea proiectului tehnic, să avem în toamnă licitația de execuție pe SEAP”, a explicat Bîlcea.

     

     

    Citește și:

    Încetinitorul de particule – Gheorghe Falcă e un soț pățit: nu comentează biznisu’ soției de la Pro Arhitectura

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și care ar fi locația parcării subterane? Oare nu e mai fiabila o parcare supraterana?
      Într-o lume normală la cap se începea cu parcarea și apoi cu spitalul nu aglomerezi și mai tare o zonă sufocata fără alternative.
      Existau locații mult mai propice pentru acest spital,pare un proiect gândit pe genunchi de CJ.
      De ce nu se spune concret când e gata proiectul când începe licitația cât va dura licitația și se dau termene anotimpuri ca la grădiniță sau ca pentru proști sau analfabeți funcționali.

      +21 voturi
      +1
      -1
    2. Pro Arhitectura și arhitectur de ojourdui sunt două firme de joasă speță care de fapt blochează dezvoltarea Aradului și se îmbogățește prin studii de vezabilitate care nu se fac niciodată acestea sunt plătite din bani publici către oligarhul Falcă

      +27 voturi
      +1
      -1
    3. Aveti dreptate in legatura cu parcarea in acea zona. Tot timpul sunt cupate toate locurile de parcare. Te invarti in acea zona sperand sa gasesti un loc si sfarsesti in parcarea de la Kaufland( daca gasesti si acolo loc) , lasi masina acolo si mergi sa-ti rezolvi treburile in spital

      +7 voturi
      +1
      -1
    4. ==VAI – ELA FALCA FOSTA SECULIGI == O FATA CU UN SUFLET ATAT DE MARE SI ATAT DE GENEROASA== CARE FACEA POZE IN CHILOTZI PE LA INEU –VEZI GOOGLE -== UIMITOR -REUSESTE SA TERMINE ARHITECTURA DAR NU ARE CURAJUL SA NE SPUNA UNDE ? == LA FEL SI DOTTORE GHITZA PUSHCULITZA CARE NU NE SPUNE UNDE DRK A FACUT DOTTORATUL SI CINE I A FOST CONDUCATOR . == SNOBII ARADULUI == SPER SA VA IA DUMNEZEU MINTZILE CAT MAI CURAND SA NU VA BUCURATZI DE AVERILE FACUTE CINSTIT . == SCARBA MI E ==

      +31 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.