Bashar al-Assad a fugit din Siria. Rebelii proclamă victoria: „După 50 de ani de tiranie și 13 ani de crime, începe o nouă eră”





Rebelii au proclamat duminică „eliberarea Damascului de tiranie” și „Siria liberă” la capătul unei ofensive care a început la 27 noiembrie și a dus la fuga lui Bashar al-Assad pe fondul prăbușirii forțelor sale armate, relatează France24.
Rebelii sirieni au intrat duminică dimineaţă în Palatul Prezidenţial de la Damasc, au declarat martori oculari pentru agenția de presă DPA, citată de Agerpres.
„Am văzut oameni armaţi intrând pe porţile palatului în timp ce scandau Allah este mare”, a declarat un locuitor din zonă. Palatul lui Assad este numit Palatul Poporului şi se află în cartierul Mezzeh din vestul Damascului. În înregistrări video postate pe social media rebelii pot fi văzuţi în curtea palatului şi la porţile sale.
Pe de altă parte, în centrul Damascului, localnicii ieşiţi în stradă pentru a sărbători căderea regimului au doborât şi au călcat în picioare statuia tatălui lui Bashar al-Assad, Hafez al-Assad. Hafez al-Assad s-a aflat în fruntea Siriei din 1971 şi până la moartea sa în 2000, regimul său fiind unul brutal şi represiv.
Armata israeliană ocupă noi poziții după fuga lui Bashar al-Assad
Armata israeliană a ocupat noi poziţii în zona tampon din Înălţimile Golan Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au ocupat noi poziţii în zona tampon dintre Israel şi Siria, în Înălţimile Golan, după căderea regimului lui Bashar al-Assad.
„IDF au desfăşurat trupe în zona tampon şi într-o serie de zone care trebuie apărate, pentru a asigura securitatea comunităţilor din Înălţimile Golan şi a cetăţenilor Israelului”, se arată într-un comunicat. Măsura vine ca urmare a unei noi evaluări şi a „posibilităţii ca oameni înarmaţi să intre în zona tampon”, precizează IDF. „Subliniem că IDF nu intervine în evenimentele care au loc în Siria”, adaugă armata israeliană.
Despotul fugar Bashar al-Assad (59 de ani) a condus Siria cu o mână de fier timp de aproape un sfert de secol, înăbuşind o rebeliune sângeroasă care s-a transformat într-unul dintre cele mai sângeroase războaie civile din secolul XXI. Acest oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, a ajuns la conducerea Siriei la vârsta de 34 de ani, în 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad.
Comentariile portalului
Cum sa nu se puna la socoteală? Sigur că se pune. Dar că idolul lui Gică Ultras, Piticul Pinocchio nu e cu toate țiglele pe casa, se pune la socoteală? (...)
Dezbaterile de la UniBuc, Europa FM și Camera de Comerț, pe care le-a refuzat Nicușor pe motiv că el merge să dezbată doar la TV (Digi și A3 - (...)
Istoria se repetă și în 2025. "Fac apel la toate forțele politice să facă front comun împotriva acestor elemente de tip fascist, de tip legionar, care acționează împotriva intereselor (...)