marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Motivarea Curții Constituționale pentru anularea alegerilor: proces electoral viciat, manipulare evidentă a votului (Vezi documentul oficial)

    de Special Arad | 7 decembrie 2024, 10:05 AM | Naţional | Politikos | Recomandările editorilor

    1

    Curtea Constituțională a făcut publică vineri seara motivarea deciziei sale istorice, de anulare a alegerilor prezidențiale. Forul legislativ suprem al României a constatat că procesul electoral a fost viciat pe întreaga sa durată de către un candidat.

    Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”, se arată în motivarea CCR.

    Concluzia judecătorilor constituționali, în urma analizei documentelor de la CSAT, a fost că prin, campania candidatului independent care a acces în turul II, s-a manipulat votul alegătorului și s-a distorsionat egalitatea de șanse a competitorilor electorali ai acestuia:

    În cauza de față, Curtea reține că, potrivit «Notelor de informare» antereferite, principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Președintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”.

    Iar judecătorii constituționali sunt convinși, în unanimitatea lor, că am asistat la ”denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”:

    În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media.

    Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”.

    Citește întreaga motivare oficială a Curții Constituționale în documentul de mai jos:

     

    Citește și:

    Fără precedent! Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale · Special Arad

    Citește și:

    Unde și când au mai fost anulate și reluate alegerile prezidențiale · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Interesant, referitor la pct 22 din decizia CCR, Art 83 din Constitutie mai are inca doua alineate care sunt incalcate aplicand alin 2 sub forma asta ca mandatul e de 5 ani si expira in 21 dec si nu e nici razboi nici catastrofa, pentru cazuri din astea functia se exercita de presedintele senatului, asta e LEGEA…. de fapt se poate considera ca toate alegerile astea au fost o „catastrofa” in tara asta si atunci da…. eu zic sa il lase pe Iohannis pe viata si aunci vom trai intr-o perpetua catastrofa

      CONSTITUTIA: Art. 83 – Durata mandatului:
      (1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
      (2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
      (3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

      Cf art 83 alin 1/3 funcia devine vacanta in 21 dec 2024 si atunci se aplica art 98 alin 1:

      Art. 98 – Interimatul funcţiei
      (1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.