Leul românesc bate Euro! Care este cea mai falsificată bancnotă din România





Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), a evidențiat, printr-o postare pe LinkedIn, faptul că leul românesc este una dintre cele mai sigure bancnote din lume, înregistrând un număr foarte mic de falsuri în circulație.
În 2023, însă, s-a remarcat o creștere semnificativă a numărului de bancnote falsificate, ajungând la aproape 6.000 de cazuri detectate și expertizate de BNR.
Bancnota de 100 de lei – favorita falsificatorilor
Dintre toate bancnotele românești, cea de 100 de lei s-a dovedit a fi cea mai tentantă pentru falsificatori. Potrivit datelor prezentate de Cristian Popa, aproximativ 98% din toate falsurile detectate anul trecut au fost de această cupiură, cu un total de 5.750 de falsuri din cele 5.864 de cazuri înregistrate. Aceasta plasează bancnota de 100 de lei în topul preferințelor celor care încearcă să păcălească sistemul financiar.
Deși bancnotele de 50 de lei și 200 de lei au fost, de asemenea, falsificate, numărul acestora a fost considerabil mai mic, ceea ce subliniază predilecția infractorilor pentru bancnota de 100 de lei.
Leul românesc – una dintre cele mai sigure bancnote din lume
Chiar și în contextul acestei creșteri, leul românesc rămâne una dintre cele mai sigure bancnote la nivel global. În 2023, doar 3 bancnote dintr-un milion aflate în circulație au fost identificate ca fiind false. Aceasta este o realizare impresionantă, mai ales când este comparată cu alte monede, cum ar fi euro, unde se înregistrează 16 falsuri la un milion de bancnote aflate în circulație.
Mai multe detalii AICI
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)