duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scumpirile s-au mai domolit în această perioadă. Cât de mult a crescut prețul alimentelor de bază în ultimul an

  de - | 15 februarie 2023, 8:24 AM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Datele Institutului Național de Statistică arată că, în ianuarie, inflația a ajuns la 15,1%, adică o scădere de peste un punct procentual față de luna decembrie.

  Luna trecută, cel mai mult au crescut prețurile alimentelor. În luna ianuarie, alimentele au rămas în continuare în topul scumpirilor.

  La care alimente de bază am simțit cel mai mult scumpiri

  Prețurile au crescut față de începutul anului trecut, în medie, cu peste 22 de procente, însă unele alimentele de bază s-au scumpit mult mai mult: zahărul, cu 63%, untul cu 47%, iar cartofii, laptele sau ouăle cu peste o treime.

  Pe de altă parte, gazele s-au scumpit mai puțin, cu aproape 28% și cu 21% energia electrică.

  BNR estimează o scădere a inflației

  Deși scumpirile sunt încă mari, inflația a dat ușor înapoi, de la 16,4 la finalului anului trecut, la 15,1% în ianuarie.

  În a doua parte a anului, BNR estimează că inflația va scădea mai mult. Economiștii sunt însă sceptici. Totuși, la ultima ședință de politică monetară, BNR a pus frână creșterilor de dobânzi, după un an de majorări.

   

  Citește mai mult pe stirileprotv.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.