Tribunalul Arad desființează a doua oară rechizitoriul DNA „Mită la PSD”. Procurorii anticorupție au eșuat în a descrie unele infracțiuni pentru care inculpații au fost trimiși în judecată





Dosarul Mită la PSD Arad se întoarce la DNA pentru refacerea rechizitoriului. Hotărârea aparține Tribunalului Arad și a fost luată astăzi. Pe scurt, instanța arădeană a constatat neregularitatea rechizitoriului în ceea ce priveşte descrierea unora din infracţiunile pentru care unii inculpaţi au fost trimişi în judecată, cu consecinţa imposibilităţii stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii raportat la aceste infracţiuni.
DNA are două opțiuni ca urmare a deciziei instanței arădene: să remedieze neregularitățile și să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau să solicite restituirea cauzei.
Însă, decizia Tribunalului Arad de astăzi vine după ce avocații unora dintre inculpați au formulat cereri și excepții privind neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrării probatoriului și efectuării actelor de urmărire penală.
Judecătorul de cameră preliminară a admis în parte cererile și excepțiile apărătorilor, astfel: „Admite în parte cererile şi excepţiile privind neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrării probatoriului şi efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, formulate de inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie; Chisăliță Ioan Narcis, Tripa Florin Dan; Băețan Vasile Alin; Dima Cristian; Pascu Patriciu Mirel; Miuțescu Elisabeta; Jivan Luminița Maria; Căprar Dorel Gheorghe şi Zamiska Ioan Iaromir”.
Mai departe, Tribunalul Arad a constatat „neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în ceea ce priveşte descrierea unora din infracţiunile pentru care unii inculpaţi au fost trimişi în judecată, cu consecinţa imposibilităţii stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii raportat la aceste infracţiuni, respectiv în ceea ce priveşte infracţiunea prev. de art. 13 din Legea 78/2000, (sub forma autoratului sau complicităţii, după caz), reţinută în sarcina inculpaţilor:
Zamiska Ioan – Iaromir, Căprar Dorel Gheorghe, Jivan Luminița Maria, Tripa Florin Dan, Chisăliță Ioan Narcis, Băețan Vasile Alin, Ispravnic Cristian Ilie, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei şi Horgea Cristian, precum şi în ceea ce priveşte infracțiunea de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale) reţinută în sarcina inculpatului Ispravnic Cristian Ilie.
Respinge restul cererilor şi excepţiilor referitoare la neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune comunicarea încheierii penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în vederea remedierii neregularităţii actului de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii procurorul urmând să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei.
Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prin care va fi finalizată procedura camerei preliminare”.
Rechizitoriul, respins și trimis înapoi la DNA și în 2021
Nu este pentru prima dată când instanța dispune ca rechizitoriul să fie trimis înapoi la procurorii anticorupție rentru remedierea neregularităților, acest lucru întâmplându-se și în anul 2021, hotărârea venind tot de la Tribunalul Arad, care a constatat la acea dată că actul de trimitere în judecată întocmit de DNA Timișoara este „nelegal, deficitar, lacunar și cu serioase carențe în privința descrierii faptelor care au făcut obiectul urmăririi penale”.
Prin urmare, Secția de combatere a corupției din cadrul Structurii Centrale a DNA a preluat cauza de la DNA Timișoara în luna decembrie 2022, iar procurorii de la Structura Centrală au remediat neregularitățile din rechizitoriu și tot ei au dispus trimiterea în judecată a dosarului. Cauza a fost trimisă, din nou, la judecată, însă de data aceasta nu la Tribunalul Arad, ci la Tribunalul Timiș.
Tribunalul Timiș, în noiembrie 2023, și-a declinat competența de soluționarea a dosarului, decizia venind ca urmare a excepției necompetenței teritoriale a instanței timișene invocată de unii dintre inculpați. Astfel, dosarul a ajuns la Tribunalul Arad, ca urmare a declinării competenței soluționării cauzei de către Tribunalului Timiș. În 6 februarie 2024, Tribunalul Arad a hotărât că dosarul trebuie să se judece la Tribunalul Timiș, invocând – din oficiu – același lucru: „excepţia necompetenţei teritoriale”. Într-un final, dosarul a rămas la Tribunalul Arad.
Perchezițiile din 2019
Reamintim cititorilor că în luna decembrie 2019, DNA Timișoara a efectuat percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad „din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice”.
În anul 2020, când inculpații au fost trimiși pentru prima dată în judecată, DNA Timișoara a reținut în esență următoarea stare de fapt:
„Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:
1. „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.
În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.
2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.
Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.
Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.
În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.
Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.
Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara”.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)