vineri, 18 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Unfold Motion aduce la Arad instalația performativă „BORN(E)”

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 10 iulie 2024, 3:18 PM | Cultură

    0

    În sala kinema ikon a Muzeului de Artă va avea loc, în data de 20 iulie (ora 17:00) un eveniment artistic care, de data aceasta, nu va fi organizat de kinema ikon, ci de Asociația Unfold Motion din Timișoara. Este vorba de o instalație performativă intitulată „BORN(E)”, inițiată de coregrafele Maria-Luiza Dimulescu și Beatrice Tudor, colaboratoare, de altfel, cu atelierul de artă experimentală kinema ikon.

    Având la bază 18 interviuri cu persoane cu vârste cuprinse între 8 și 90 de ani, instalația „BORN(E)” chestionează existența corpului uman (contemporan), concentrându-se asupra complexității proceselor pe care le parcurge acesta pe durata existenței sale. „BORN(E)” aduce în prim plan voci, gânduri și chipuri urmărind efectul trecerii timpului prin prisma acumulării de experiențe. „Vă propunem, astfel, să deveniți parte integrantă din această hartă subiectivă a experiențelor umane”, anunță organizatorii.

    Evenimentul de artă performativă va dura 60 minute și intrarea va fi liberă, însă organizatorii recomandă participanților să își rezerve un loc online (aici), pentru a nu deranja evenimentul după începere.

    Evenimentul are loc și la Timișoara între 15 și 19 iulie, la Galeria Bastion, Teatrul Basca și la Iulius Town.

    Concept și dramaturgia este semnată de Maria-Luiza Dimulescu & Maria Beatrice Tudor, regia și editarea video de Corina Andrian, sound design-ul este semnat de Adrian Piciorea, graphic design de Iulian Cristea, director de imagine este Cătălin Rugină, consultant dramaturgie: Camelia Neagoe, IT: Ilie Ciotir și tehnic: Alexandru Andrei.

    Instalația a fost creată în cadrul proiectului cultural „Prea-ocupat/Prea-Ocupat” demarat de Asociația Unfold Motion în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, co-finanțat de AFCN.

    „Acest proiect nu ar fi fost posibil fără participarea voluntară a următoarelor persoane: Ema Pleșcan, Matei Nițulescu, Cătălina Ionescu, Ionuț Sebastian, Laila Abdel Hafiz, Valentin Teodorescu, Victoria Digori, Matei Bărbulescu, Adina Ionescu, Andrei Popa, Mara, Stelian Tudor, Ana Tudor, Iustina Andrian, Tudor Baciu, Elena Ștefan, Constantin Ștefan, Elena Georgescu”, spun organizatorii. De asemenea, partenerii proiectuluimai sunt Teatrul Basca, Centrul Național al Dansului București, Spațiul de Artă Contemporană/SAC, Kinema Ikon și Complexul Muzeal Arad.

    Unfold Motion este primul reper local în materie de dans contemporan din Timișoara și zona de vest a țării și a luat naștere la inițiativa coregrafei Lavinia Urcan.

    Asociația este implicată activ pe scena culturală timișoreană, contribuind prin proiectele inițiate la consolidarea rețelei cultural-artistice a orașului și căutând să ofere experiențe culturale cât mai vaste publicului aflat într-o continuă formare. Asociația are ca scop dezvoltarea calitătii factorului socio-cultural prin inițierea și promovarea de activități și proiecte cultural-artistice, în vederea imbogatirii patrimoniului artistic național și internațional, potrivit website-ului asociației, unfoldmotion.com.

    Maria-Luiza Dimulescu și Maria Beatrice Tudor au colaborat ultima oară cu kinema ikon în cadrul evenimentului Media Art Festival Arad – ediția a zecea (MAFA X) de anul trecut, aducând la Arad, alături de alți artiști, proiectul „Salon des Refusés”, iar Maria Beatrice Tudor a oferit în cadrul festivalului și un performance prin care a redat/ imitat pulsul instalațiilor, reacționând prin dans contemporan atât la „vibe”-ul virtual al expoziției, cât și la reacțiile publicului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.