Șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore





Șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă în 72 de ore medicii legiști nu vor reuși să confirme sau să infirme, cu ajutorul probelor de sânge, rezultatul testului făcut în trafic. Așa susține secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu.
În același simp, surse guvernametale susțin că aplicarea prevederilor OUG 84/2024 – care impune sancțiuni severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea rapidă antidrog sau cu etilotestul până vin rezultatele probelor de sânge, s-ar putea amâna.
Ordonanța de Urgență nr. 84, adoptată de Guvernul României pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, a introdus noi reglementări privind verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Iar cei care refuză testarea rapidă antidrog, rămân fără permis. Această măsură controversată a generat reacții puternice în rândul populației și al specialiștilor, având în vedere că statul nu are capacitatea de a procesa rezultatele testelor biologice în 48-72 de ore, iar așteptarea poate dura și mai mult de un an.
Un test fals pozitiv poate fi infirmat de analizele INML în „minim 3 ore și 14 luni”, pentru că nu există posibilitatea ca testele de sânge să fie gata în 48 de ore, spune Cosmin Andreică, liderul Sindicatului Europol.
Poliția Română este cea care plătește testele INML, dar există cazuri în care șoferii au fost nevoiți să plătească din buzunar pentru a obține rezultate rapide ale testelor. Costurile variază între 500 și 1.500 de lei.
Numărul medicamentelor care pot da rezultate fals pozitive la testarea rapidă antidrog este mare. Chiar și numai două pastile de nurofen pe zi, te pot lăsa fără permis. Iar substanțele sunt eliminate din corp între 18 și chiar și 56 de ore, spun experții.
Medicamente aparent inofensive, precum cele pentru durere (ibuprofen, naproxen), răceală (pseudoefedrină, efedrină), unele antibiotice (rifampicina, cefalosporine, amoxicilină), antidepresive (trazodona, bupropiona) și antipsihotice (quetiapina, clorpromazina), cele pentru diabet, antimeticele, antialergicele, antitusivele și vasodilatoatrele pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. De asemenea, băuturile energizante și semințele de mac pot cauza rezultate fals pozitive pentru metamfetamine, THC și opiacee.
Găsiți aici o parte din medicamentele care vă pot lăsa fără permis până la infirmarea testului de către INML:
Nurofen Plus
Ibuvalen Duo
Tusocalm
Fasconal
Codamin P
Aspaco
Caffetin
Ibuprofen
Solpadeine
Solpadeine Extra
Aspirin Complex
Hot Drink
Daleron Cold 3
Bioflu, Bioflu Plus și BioFlu Sinus
Parasinus, Parasinus Penta
Advil Răceală și Gripă
Nurofen Răceală și GripăPaduden Răceală și Gripă
Ibusinus
Ibugrip Plus
Humagrip
Picăturile de nas cu efedrină sau pseudoefedrină
Doreta
Medicamentele antihistaminice.
sursa: Adevărul
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)