ADI SIGD a respins majorarea de tarif solicitată de Retim. Mai este nevoie de votul consilierilor locali





După ce a semnat un nou contract pe o perioadă de 8 ani, cu o ofertă stabilită, Retim a solicitat o majorare de tarif la trei luni după finalizarea licitației. ADI SIGD, în a cărei responsabilitate se află proiectul gestionării deșeurilor, a respins însă această cerere, iar acum decizia finală rămâne în mâinile consilierilor locali.
Ca o recapitulare, vechiul contract în baza căruia Retim opera în Zona 1 (în care este inclus municipiul Arad, orașele Curtici, Nădlac, Pecica, Pâncota, comune precum Vladimirescu, Fântânele, Livada etc.) a ajuns la final anul trecut, iar după o perioadă mai lungă în care s-a desfășurat licitația organizată de ADI SIGD pentru semnarea unui nou contract cadru cu un operator de salubrizare pentru colectarea selectivă și transportul gunoiului, tot Retim a fost cel care a ieșit câștigător. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de încă 8 ani, în 21 noiembrie 2024, tariful gunoiului cu care Retim a câștigat licitația fiind de 18,29 lei/persoană. Doar că noua ofertă câștigătoare nu a intrat în vigoare imediat, ci – conform legii – Retim s-a aflat într-o perioadă de mobilizare (în care să pună la punct toate detaliile din noua ofertă), pentru 6 luni.
Retim a început să trimită noile contracte spre semnare cetățenilor începând cu 15 ianuarie 2024, dar pe parcurs au apărut mai multe nemulțumiri cu privire la cele stipulate în documente, iar ULAL – ca reprezentant la asociațiilor de proprietari – a desfășurat mai multe întâlniri și dezbateri pe temă.
La finalul lunii februarie, încă în timpul de mobilizare, Retim s-a adresat la ADI SIGD cu solicitarea de a majora tariful din oferta cu care a câștigat noua licitație, însă ADI SIGD a respins cererea pe motiv că nu este conform legii. Legea permite ca operatorul să solicite și să i se accepte o majorare, din minim trei în trei luni, dar cu condiția ca această solicitare să fie depusă după finalizarea acelei perioade de 6 luni de mobilizare. Cum Retim a trimis solicitarea în timpul în care era încă în mobilizare, nu i-a putut fi acceptată cererea, noul contract intrând în vigoare abia din 24 aprilie 2024.
Cu toate că cererea de mărire a tarifului a fost respinsă de ADI SIGD, legea prevede însă ca orice decizie finală să fie luată în cadrul Consiliilor Locale ale municipiilor/ orașelor / comunelor în care se pretează aceste servicii, astfel că în ședința de Consiliu Local de miercuri, 10 iulie, va fi supusă la vot și de consilierii locali această respingere a solicitării Retim de majorare a tarifului.
Dacă și consilierii vor lua aceeași decizie ca ADI SIGD, Retim va mai avea însă posibilitatea în viitorul apropiat să emită o nouă astfel de solicitare, întrucât a ieșit din perioada de mobilizare.
Momentan, tarifele aprobate din 24 aprilie și încă în vigoare, în conformitate cu contractul Retim-ului, sunt următoarele:
Populație (persoane fizice, asociații de locatari):
-pentru populație urban este de 16,79 lei/persoană/lună cu TVA
-pentru populație rural este de 9,81 lei/persoană/lună cu TVA
Persoane juridice (agenți economici, instituții publice):
-pentru sticlă este de 213,77 lei/mc fără TVA
-pentru plastic/metal este de 43,52 lei/mc fără TVA
-pentru hârtie/carton este de 49,83 lei/mc fără TVA
-pentru biodegradabil este de 113,18 lei/mc fără TVA
-pentru rezidual este de 253,41 lei/mc fără TVA
Elementele de noutate în cadrul noului contract: campanii GRATUITE de colectare voluminoase, periculoase și textile și servicii la cerere.
Citește și:
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)