vineri, 18 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Au început înscrierile la 8 workshopuri în cadrul Festivalului Underground. Printre coordonatori: Florin Piersic Jr., Carmen Lidia Vidu, Julien Javions și Andreea Duță

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 4 aprilie 2024, 3:29 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    2

    Festivalul Underground revine, după o pauză de 12 ani, cu ediția a XIV-a și timp de zece zile (între 31 mai – 9 iunie) va însemna o „explozie” de cultură în orașul nostru, cu spectacole de teatru și dans, precum și filme independente și ateliere de arte vizuale, atât în anumite locații inedite, cât și pe străzile Aradului. Organizatorul evenimentului, Ovidiu Balint (managerul Hub-ului cultural mARTA), a declarat astăzi că programul complet este încă în lucru, dar a oferit detalii despre workshopurile pregătite, 8 la număr, la care doritorii se pot înscrie până în data de 28 mai.

    Actualizare: inițial, perioada de înscriere a fost până în data de 30 aprilie. Ulterior, a fost extinsă până în data de 28 mai 2024.

    Precum la prima conferință de presă Hub mARTA din acest an, Ovidiu Balint a precizat și acum că este posibil ca festivalul să se extindă puțin după data de 9 iunie, „pentru că au fost foarte multe solicitări pentru participare din partea companiilor independente, din România, în special, fiindcă festivalul n-a mai fost organizat de atâția ani de zile și nici nu s-a născut un alt festival în România care să fie dedicat în exclusivitate producțiilor și companiilor independente”.

    Se caută actori, regizori și fotografi – profesioniști sau amatori, participanți la performance-uri sau pasionați de soundtrack-uri și cronică de teatru

    8 workshopuri în cadrul Festivalului Underground

    Festivalul va include și opt workshopuri despre care detaliile se găsesc deja pe website-ul festivalului. Arădenii doritori să participe se pot înscrie deja.

    Înscrierile sunt gratuite, iar pentru participanții din afara Aradului, organizatorii asigură cazare și masa de prânz pe toatăperioada workshop-ului.

    Atelierele sunt următoarele, conform undergroundfestival.ro: „Florin Piersic Jr.”, „Teatru Forum”, „Corpul amprentă”, „We’re in this, together”, „Cronică”, „Arad, platoul de cinema”, „Fotografie alternativă” și „Soundtrack”.

    Florin Piersic Jr. susține la Arad, în cadrul Underground Festival, un workshop de actorie care se finalizează cu un spectacol de teatru intitulat „Toxic” (de Bruce Kane). Workshop-ul se adresează actorilor profesioniști, iar participarea se face printr-un casting completând formularul de aici. Actorii care vor să participe trebuie să se filmeze singuri cu telefonul, interpretând poezia „Cățeluș cu părul creț”.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Durata workshop: 10 zile, în perioada 31 mai – 9 iunie;
    Data spectacolului: 9 iunie.

    Al doilea atelier, numit „Teatru Forum”, este dedicat adolescenților și va fi coordonat de Anca Doczi Luchian – practician și cercetător de teatru, specializată în drama aplicată, performance și facilitare participativă. „Teatru Forum este o formă de teatru aplicat care te ajută să explorezi subiecte importante pentru tine și pentru comunitatea ta, folosind interactivitatea ca mijloc de exprimare și schimbare. În cadrul atelierului, vei avea șansa să fi creator și activist în același timp; vei prelua rolul de actor / actriță, regizor / regizoare, dramaturg / dramaturgă și…spectator/spectatoare. Întoarcem subiectul pe toate părțile posibile ca să facem debate și să ne activăm gândirea critică”, aflăm din descrierea workshopului.

    Condiții de participare: 14 și 18 ani, domiciliu în Arad și disponibilitate în perioada 31 mai – 5 iunie, în intervalele orare afișate pe website-ul festivalului.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 10;
    Durata: 31 mai – 5 iunie.

    Atelierul de coregrafie numit „Corpul amprentă”, coordonat de artista Andreea Duță (lector universitar doctor la departamentul de Coregrafie din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București), se adresează tuturor celor interesați să exploreze corpul ca instrument de creație și interpretare artistică. Atelierul propune investigarea corpului în raport cu spațiul și sunetul, și dezvoltarea unor trasee creative. „Poate să participe oricine care are o înclinație în domeniu. Nu trebuie neapărat să fie profesionist sau să fi absolvit vreun curs de dans sau de coregrafie, trebuie doar să aibă voință”, a precizat Ovidiu Balint.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 12;
    Durata workshop: 5-9 iunie (orele de desfășurare a workshop-ului vor fi stabilite de către organizatori în acord cu participanții);
    Data spectacolului: 9 iunie.

    Atelierul „We’re in this together” își propune să pună laolaltă poveștile fiecăruia dintre actorii / perfomerii participanți în proiect pentru a crea un performance despre inevitabilitatea punților ce ne leagă. Parte din acest laborator vor fi 3 dramaturgi-actori (Anamaria Feraru, Paul Dunca / Paula Dunker, Răzvan Omotă) și regizorul Dan Vasile, care vor însoți acest proces de creație până la performance-ul care va avea loc în cadrul festivalului.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 6;
    Durata workshopului: 31 mai – 9 iunie.

    Workshopul „ARAD. Platoul de cinema” va avea două componente, un atelier de film documentar / non-ficțiune coordonat de regizoarea de teatru și de film originară din Arad, Carmen Lidia Vidu, și un atelier de actorie de film artistic coordonat de actorul francez Julien Javions. Participanții la „ARAD. Platou de cinema” vor fi timp de câteva zile actori, scenariști, cameramani, sunetiști și regizori. „Aradul se va alege, practic, cu două filme, care vor promova orașul”, a spus Balint.

    La ambele, perioada de înscriere este 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 10;
    Durata workshopului: 5-7 iunie, orele 17:00 – 21:00.

    Un workshop dedicat cronicii de teatru se va numi „Între reclamă și protecția consumatorului” și va fi coordonat de Victor Scoradeț, dramaturg și traducător de piese de teatru din limba germană în română. Workshopul își propune să dezbată atât condiția criticii de teatru, cât și pericolele, nu puține, care îi pândesc pe cei ce o practică, abătându-i de la misiunea lor cea mai importantă: protecția consumatorului. Care, după cum se va vedea, protejează în ultimă instanță și teatrul, și pe creatorii lui. Mai multe detalii, aici.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 10;
    Durata: 4-9 iunie.

    Atelierul de fotografie alternativă va avea tema „Portret expresionist, actor si personaj” și va fi coordonat tehnic și artistic de Mario Ianculescu, student anul III al UNARTE – Facultatea de Arte Plastice – secția Fotografie și Imagine dinamica și fondator al Monochrom Lab – laborator de tehnică fotografică (în procedura de înființare). Atelierul urmăreste readucerea în contemporaneitate a unei tehici de imprimare a fotografiei cu ajutorul sărurilor de metale prețioase, respectiv a sărurilor de platină și palladium, proces brevetat în 1870 de către chimistul englez William Willis și utilizat la acea vreme de fotografi celebri precum Ansell Adams. Mai multe detalii, aici.

    Termenul de înscriere este până la data de 20.05.2024, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate la data de 25.05.2024. Numărul de participanți este limitat la 10, selecția acestora fiind realizată în urma trimiterii unui portofoliu de 5-10 fotografii prin email, la adresa [email protected].

    Participanții la workshopul „Soundtrack” vor învăța despre elementele de bază în compoziția sau ilustratia muzicală a proiectelor de teatru, film sau televiziune cu compozitorul și jurnalistul Gabriel Basarabescu (unul dintre realizatorii emisiunii „Serviciul de noapte” la Radio România Actualități). Discuțiile și practica se vor desfășura cu ajutorul a două softuri – Cubase 12 (+ Halion si Kontakt – cu diverse librării) și Vegas Pro 11. Specificațiile și condițiile de participare se găsesc pe website-ul festivalului.

    Perioada de înscriere: 1 martie – 28 mai;
    Nr. de participanți: 8;
    Durata: 1-6 iunie / 6 ore pe zi, împărțite în două părți.

    Câteva locații ale festivalului au fost deja stabilite. Nu vor fi însă la Teatrul Vechi sau la MARTA…

    workshopuri Underground - mARTA - Ovidiu Balint

    Ovidiu Balint a menționat câteva locații care au fost deja stabilite: Club Flex, Teatrul de Marionete (totodată sediul Aradi Kamaraszínház – partener al festivalului), fostul centru comercial Galleria (viitorul Agora) și – posibil – Expo Arad, acesta din urmă pentru că o trupă din Spania care va veni la Arad cu un spectacol de teatru-circ are nevoie de o sală sau hală de vreo 7-8 metri înălțime. „O să fie mai greu cu accesul, dar vedem, poate vom pune la dispoziția celor interesați un autobuz, dacă vor fi mai multe solicitări, ne vom organiza să avem și un transport asigurat până acolo”, a spus Ovidiu Balint.

    Un lucru este sigur: deși s-a dorit, nu vor fi spectacole în Teatrul Vechi, locul principal de desfășurare a festivalului la edițiile anterioare, deoarece actualii proprietari, Manevi Pro Transilvania (firmă intermediară pentru Fundația și Societatea pe Acțiuni a Guvernului Ungariei), nu au răspuns defel la solicitarea Hub-ului cultutral mARTA. „De trei luni de zile, n-au răspuns nici nu, nici da. Era frumos să ne întoarcem la Teatrul Vechi, dar… n-avem ce face”, a spus Balint.

    A existat și intenția de a integra în festival viitorul sediu al Hub-ului culturtal mARTA, clădirea fostei fabrici de automobile MARTA, respectiv curtea clădirii (deoarece clădirea necesită mai întâi o renovare substanțială). „Am vrut să instalăm un cort la MARTA… dar nimeni n-a vrut să joace în cort”, a precizat managerul Hub mARTA.

    De asemenea, voluntarii festivalului – elevi ai Colegiului Național de Arte „Sabin Drăgoi”, de la clasele de actorie – pregătesc mai multe happening-uri în aer liber, în mai multe locuri din oraș.

    Cât despre programul artistic și participanți, deocamdată, se știe că vor fi invitați artiști din Marea Britanie (Londra), din Spania „două sau trei”, din Belgia, Ungaria, Franța și foarte multe trupe independente din România.

    Nu s-a stabilit, deocamdată, nici prețul biletelor și al abonamentelor. „Cert este că vor fi vândute și online, prin eventbook.ro, cu care am încheiat un contract de parteneriat, dar într-un termen de maxim 10 zile o să comunicăm și valoarea biletelor”, a spus Ovidiu Balint.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dacă doriți, va aștept oricând la sediu sa va prezint adresele oficiale. Dacă aveți legături mai directe cu cei din conducerea MANEVI și doriți sa sprijiniți o colaborare pentru renașterea Teatrului Vechi, va așteptăm de asemenea. Altfel, după un pseudonim se poate spune orice. Cu respect, Ovidiu Balint, manager.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.