Sentință finală: Aeroportul din Arad nu este viabil pentru cursele de linie





Soarta Aeroportului din Arad pare să fie pecetluită. Nu o spunem noi, nu o spune vicepreședintele Răzvan Cadar, ci chiar companiile de zboruri care au analizat oportunitatea de a contracta zboruri de linie de pe aeroportul din Arad.
Anul trecut, o mică tresărire a avut compania Blue Air care promitea operarea a nu mai puțin 14 zboruri către patru rute: Germania, Italia, Franța și una către București. Compania ar fi beneficiat de un ajutor de la Comisia Europeană care ar fi trebuit să ajute companiile aeriene afectate de pandemie.
Însă problemele s-a ținut lanț după companie, asta și după ce a intrat în numeroase scandaluri legate de curse anulate și bani nerestituiți pasagerilor (ANPC chiar aplicând sancțiuni operatorului aerian).
Citește și : Adio, curse Blue Air la Arad! Consilierii județeni au votat întreruperea contractului cu operatorul aerian
Astfel că s-a luat hotărârea de a renunța la acest contractant, vicele CJA explicând anul trecut în august că :
„Prin Hotărârea nr. 215 din 10.06.2022 Consiliul Județean Arad a aprobat încheierea Contractului de acordare a ajutorului de stat, cu SC Blue Air Aviation SA, acesta fiind semnat la data de 30 iunie 2022. Blue Air a fost singura companie care și-a manifestat interesul pentru un asemenea contract de subvenționare a zborurilor, iar valoarea contractului propus a fost de 600.000 de euro.
Poziția Consiliul Concurenței, raportată la contractul cu compania aeriană a fost că «Blue Air a mai beneficiat în anul 2020 de două ajutoare de stat sub formă de garanții autorizate de Comisia Europeană: unul a avut ca obiectiv salvarea societății, în vederea depășirii situației economice financiare dificile cu care s-a confruntat, iar al doilea a avut drept scop acoperirea pierderilor provocate de pandemia Covid-19. Valoarea totală a ambelor ajutoare a fost de aproximativ 62,13 de milioane de euro»”.
Citește și: Un singur aeroport din țară stă mai prost decât Aradul la numărul de pasageri, în primele trei luni din 2023
Astăzi, la o ședință festivă a CJA care trecea în revistă proiectele realizate până acum, dar și cele care par, ca să ne exprimăm asemeni celor care au luat cuvântul la pupitru, utopice, Aeroportul Arad a intrat din nou în atenția noastră. Însă, veștile, ce-i drept îmbrăcate frumos, nu par să fie unele din cele mai pozitive.
Vicepreședintele Răzvan Cadar a punctat… dureros: „La Aeroportul Arad avem aproximativ 4000 de mișcări pe an, fie că vorbim de zboruri SMURD, zboruri NATO, zboruri cargo sau zboruri private. Minusul nostru se referă strict la zboruri de linie. Apropierea de Aeroportul Timișoara, cel din Budapesta, cel din Debrecen sau Oradea, sunt lucruri care ne dezavantajează în ceea ce înseamnă atragerea operatorilor.
Orice operator care dorește să vină aici își face un calcul economic, până la urmă nici o companie aeriană nu este Crucea Roșie. Nici o companie aeriană nu vine și se aruncă până nu-și face un calcul. Vorbim de o arie de captare, de un număr de pasageri care doresc să zboare de pe acest aeroport și pe toate calculele și pe toate analizele și pe toate situațiile nu este rentabil. Dorința operatorilor de a veni la Arad a fost discutată, și este deschisă. Noi trebuie să găsim o formă prin care să-i putem ajuta pe acești operatori cu o anumită sumă de bani pentru a-și acoperi minusurile generate de lipsa traficului.
Dar pentru a putea avea aceste discuții și pentru că sursele de finanțare au fost deschise pe POIM, am reușit să câștigăm două proiecte de 10 milioane de euro pentru a menține standardul aeroportului. Încercăm să-l menținem la anumit nivel pentru a putea sta la masa de discuții când vine vorba de contractarea operatorilor aerieni”.
Citește și : 360 de grade dintr-o privire: Braşovul, supravegheat de la Arad, milimetru cu milimetru
Pe scurt, mai în glumă, mai în serios, dacă dispar aeroporturile din Timișoara, Budapesta, Debrecen, Oradea și dacă se găsește o soluție financiară legală de a compensa minusurile companiilor de zbor, atunci aeroportul din Arad va deveni viabil. Însă, ne îndoim că decidenții vor vedea altceva decât un moft al arădeanului care va dori să zboare de pe aeroport. Până atunci, aeroportul din Arad rămâne o oază de liniște pentru zborurile NATO, SMURD și cele private.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)