Sceneta „În drum spre Marea Unire”, interpretată de elevii arădeni. „Călcăm pe urmele celor care au zidit o țară, intrând aici”, a mărturisit actrița Giorgiana Elena Popan





Elevii Școlii Gimnaziale „Sf. Ierarh Nicolae” din Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, au învățat despre faptele premergătoare unirii Transilvaniei, Banatului și Crișanei cu Regatul României din 1 decembrie 1918, desfășurate în Sala Marii Uniri din Palatul Comitatului de pe B-dul Revoluției nr. 81.
Sala Marii Uniri, un loc încărcat de istorie
În prima parte, coordonatoarea trupei de teatru a școlii, actrița și povestitoarea Giorgiana Elena Popan, le-a prezentat câteva informații despre situația arădenilor din acea perioadă, punând accent pe însemnătatea locației și în care se aflau, sala Marii Uniri, locul unde în urmă cu 105 ani, în luna noiembrie 1918, Vasile Goldiș, Iuliu Maniau, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu și mulți alți politicieni arădeni duceau tratative cu reprezentații guvernului de la Budapesta pentru obținerea autonomiei românilor și ruperea de Ungaria.
Sceneta „În drum spre Marea Unire”, interpretată de elevi
Elevii școlii au prezentat sceneta „În drum spre Marea Unire”, interpretând rolurile marilor corifei arădeni, Goldiș, Cicio Pop, Suciu, alături de tinerii înrolați în Garda Națională și tinerele din Reuniunea Femeilor Românce din Arad.
La final, sub îndrumarea domnului profesor Tudor Gheorghe Țuglea, cu toții au cântat imnul național.
„Este o bucurie pentru noi, arădenii, să avem o astfel de clădire. Practic, călcăm pe urmele celor care au zidit o țară, intrând aici. Este copleșitor și întăritor în același timp”, ne-a mărturisit coordonatoarea activității, actrița Giorgiana Elena Popan.
„Ne dorim ca anul viitor, cu ocazia Zilei Naționale a României, să desfășurăm, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, un eveniment cu toți elevii școlii noastre. Mulțumim pentru găzduire!”, a declarat pentru Special Arad profesorul Tudor Gheorghe Țuglea.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)