Un loc în Parcul Eminescu pentru Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei!





Eroii nu mor niciodată, deşi la Arad ne e greu să ținem în viață eroii, pentru că nu-i identificăm, nu-i cunoaştem și ne e tare greu să-i recunoaștem. Totuși, Rudolf Wittman, arădeanul mort în războiul din Ucraina, nu va fi dat uitării la Arad, acolo unde Asociația Aradul Civic a reușit să îi sensibilizeze pe politicieni.
Chiar dacă aceștia din urmă nu știu niciodată cum să se raporteze la războiul din Ucraina și aleg mereu să tacă despre el, în speranța că așa nu vor pierde voturile aleșilor, indiferenţi la bombele care cad în ţara vecină, la dramele de la granița cu România. În astfel de condiții, în ochii politicienilor, un erou nu salvează pe nimeni.
Eroii, între uitare și cinstire
Cu excepția USR, care a postat pe facebook, în ziua înmormântării lui Rudolf Wittman, următorul mesaj – „Cu profundă tristețe și regret, USR Arad este alături de familia lui Rudolf Wittmann. Dispariția lui prematură este o lovitură dureroasă și nedreaptă nu doar pentru apropiații săi, ci și pentru întreaga comunitate care îl cunoștea și aprecia” – și a câtorva membri USR, care au postat şi ei pe facebook mesaje, nici un alt partid sau politician nu a avut nimic de spus despre moartea arădeanului de 27 de ani pe frontul din Ucraina și nu au transmis nici măcar un mesaj familiei îndoliate.
Faptul nu a părut ciudat mai nimănui, în condițiile în care despre război se tace foarte mult în Arad. Autorităţile nu au vorbit de mai bine de un an despre războiul din Ucraina, iar când vorbesc arădenii, aceştia vorbesc cu patos, cu ură şi în valuri de dezinformare.
Cu toate acestea, ceea ce Siegfried Mayer şi-a propus alături de comunitatea de ucraineni refugiată în Arad, va fi dus la îndeplinire de asociaţia care a stat mereu alături de ucraineni în aceşti ani de război: Aradul Civic.
Panourile (o construcție în trei feţe) care vin să cinstească memoria lui Rudolf Wittman, despre care Special Arad a scris AICI, vor fi amplasate inițial în Parcul Eminescu, iar mai apoi, după Târgul de Crăciun, în Piața Avram Iancu, ca urmare a propunerii asociației înaintată Primăriei Arad și a votului dat în unanimitate de aleșii locali din CLM.
„Am cerut un vot în CLM pentru amplasarea panourilor iar acest vot a fost un vot pozitiv, în unanimitate. Panourile vor fi instalate după ce vom primi avizul în Parcul Eminescu, până în data de 07.01.2024, apoi vor fi amplasate în Piața Avram Iancu”, ne-a detaliat succesul repurtat de ONG, într-un oraș aproape indiferent la eroi și acte de vitejie, Siegfried Mayer.
Panourile care au menirea de a cinsti memoria tânărului arădean mort în războiul din Ucraina vină să întărească, cred cei din asociație, „spiritul arădean iubitor al democrației și vine să recunoască jertfa supremă pentru libertatea europeană”.
(Mesajul în limba romînă de pe panoul dedicat lui Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei)
Mesajul din Parcul Eminescu
Tripticul a fost deja realizat de asociație, acum aștepând doar avizul pentru amplasare. Este vorba de o construcţie cu trei feţe, pe fiecare latură urmând să fie afişate fotografii cu Rudi şi următorul text, pe fiecare faţă în altă limbă – română, maghiară şi ucraineană:
„Wittman Rudolf-Ervin
27 ani
Rudi s-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost primul și până acum singurul soldat străin acceptat în Forțele Speciale Ucrainene. După război, a vrut să se stabilească în Ucraina și să întemeieze o familie cu iubita sa ucraineană. Din păcate, acest lucru nu s-a putut întâmpla, deoarece Rudi a murit eroic pe 22 octombrie 2023, în timpul războiului pentru independența Ucrainei.
S-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost elev la Colegiul Csiky Gergely. În 2015 a susținut examenul de bacalaureat, iar în luna august a acestui an a dat examenul de admitere la colegiul militar din Alba Iulia, dar, din păcate, i-au lipsit doar câteva puncte pentru a fi acceptat. A lucrat pentru o companie multinațională timp de doi ani, dar nu a renunțat la visul său de a deveni militar profesionist.
În mai 2017, el a anunțat că se va alătura Legiunii Străine Franceze și a ajuns în Franța pe 15 mai. În Legiune, a primit pregătire în mai multe tipuri de arme și, în cele din urmă, a ajuns într-o unitate de aerodesant. Ca parte a Legiunii, a călătorit în toată lumea, din Spania până în Africa, din America de Sud până în Insulele Pacificului.
În mai 2022 a fost lăsat la vatră, s-a întors în România și a început să lucreze, dar dorința de a-i ajuta pe ucraineni a crescut. A tot întrebat fostul său coleg ucrainean din Legiune despre ce se întâmplă în Ucraina, apoi într-o zi a spus că merge și el să lupte în Ucraina. În august, prietenul său l-a dus la graniță, unde a început ultima fază a vieții sale.
Rudolf-Ervin Wittmann nu a fost doar un războinic, ci un înger păzitor al Ucrainei, care a decolat pe aripile propriei sale vocații și dragoste pentru dreptate. În august 2022, și-a ales calea inexorabilă prin a se alătura Forțelor Armate ale Ucrainei, devenind primul membru străin al Forțelor Speciale. Dăruirea lui fără margini nu numai că i-a impresionat pe comandanții săi, ci și-a aprins focul patriotismului în rândul camarazilor săi.
Rudolf-Ervin nu a fost doar un soldat – a fost un țesător de istorie în prima linie, unde abilitățile sale erau indispensabile. După ce a trecut prin greutăți și încercări, a devenit un simbol al spiritului neobosit și al dăruirii.
Îndrăgostit de noua sa patrie, inima lui Rudolf s-a umplut de scânteia strălucitoare a unui cămin fericit, și aici, printre sufletele ucrainene, și-a găsit locul special. Soarta lui s-a împletit cu istoria acestui pământ, iar acum va rămâne pentru totdeauna un ucrainean al cărui nume a fost iubit și onorat. Rudolf și-a pus amprenta pe drumul marii iubiri cu care a îmbrățișat Ucraina, arătând că acasă este acolo unde ești iubit și unde îți dăruiești inima.
Ca erou al Ucrainei, Rudolf și-a dat viața pentru libertatea țării în care inima i-a bătut în ritmul independenței Ucrainei și numele său a devenit o sursă de putere și mândrie. Nu doar că și-a dat inima țării, ci și-a și lăsat amprenta profundă și unică. A doua familie a lui îi prețuiește memoria, acceptându-i dragostea ca pe un dar special, etern, de la un erou al Ucrainei.”
(Cadrul pe care vor fi amplasate panourile în memoria lui Rudolf Wittman)
Ivana: „Scuturi pentru sacrificul suprem”
Iubita lui Rudi, Ivanna, care după înmormântarea tânărului arădean s-a întors înapoi acasă i-a informat deja pe voluntarii ucraineni şi pe cei care îi urmăresc pagina de facebook despre panourile din Arad.
A precizat, printre altele, că „Memorialul lui Rudy sunt, de fapt, scuturi care exprimă un profund respect pentru sacrificiul suprem pe care l-a făcut în interesul nostru, al tuturor, apărând democrația și libertatea europeană.
Memorialul va fi amplasat în curând în orașul Arad, iar toată lumea va putea veni să citească despre un om incredibil, eroul Ucrainei, Rudolf Wittmann.
Slavă Ucrainei! Trăiască Eroii!”
La înmormântare, Ivanna ne-a declarat că se va întoarce acasă, la război, pentru că simte că doar de acolo îşi poate ajuta ţara şi doar de acasă poate lupta pentru patria ei.
( Arădeanul Rudolf Wittman, eroul ucrainenilor)
Ambasada Ucrainei în România: Rudolf Wittman, fratele ucrainenilor
Dacă autorităţile române s-au ferit să vadă în Rudolf un erou și au trecut sub tăcere sacrificul acestuia în războiul cu rușii, autoritățile din Ucraina au ieșit public și au vorbit de arădean ca despre un erou, un fiu al Ucrainei.
Într-o postare făcută în ziua înmormântării, Ambasada Ucrainei în România a postat: „Astăzi, 4 noiembrie 2023, în orașul Arad, a avut loc înmormântarea cetățeanului român, Rudolph-Ervin Wittmann, care a fost voluntar în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Rudolph a murit eroic în data de 22 octombrie 2023 în Ucraina, în mâinile invadatorului rus, în timp ce efectua o misiune de luptă. Ambasada Ucrainei în România exprimă sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor și poporului român pentru moartea celui care a fost un fiu, un frate, un prieten de încredere, un om bun și luminos – Rudolph-Ervin Wittmann, care va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră.
Lumină lină și veșnică amintire Eroului!”.
(Mesajul scris în limba ucraineană, dedicat eroului Rudolf Wittman)
Singurul străin din Forţele Speciale Ucrainene
Rudolf Wittman a luptat iniţial ca voluntar pe frontul din Ucraina, devenind apoi primul (şi până acum singurul) străin acceptat în Forţele Speciale Ucrainene, acolo unde doar ucrainenii şi-au găsit loc. Rudolf a oferit, în lunile în care a luptat pe frontul ucrainean, colegilor de arme, toate cunoştinţele dobândite în cei cinci ani petrecuţi în Legiunea Franceză. 25 de colegi din Forţele Speciale Ucrainene au primit învoire să vină în Arad la înmormântarea lui Rudi. Ce au spus colegii despre Rudolf puteţi citi AICI.
Citește și:
Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina
Comentariile portalului
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)
Toți candidații la alegerile prezidențiale sunt cu Dumnezeu în gura, nu știu dacă și în suflet. Lipsește cel mai cel dintre toți, acela care adaugă (...)
= DUPA CE AU LUAT LUMINA ACUM INAPOI LA FURAT -- ASTA I CRESTINISMUL LA HAIMANALELE POLITICE ARADENE -- SCARBA MI E -- PANA SI CEREMONIA IN SINE A FOST O (...)