Circ și pită… sau începerea lucrărilor pentru canalizare la Livada





De regulă, în România suntem obișnuiți ca fiecare proiect dus la bun sfârșit, oricât de mic, de modest, să fie cu tăieri de panglici și mult tărăboi, în prezența politicului. Luna septembrie a debutat în județul Arad și mai bombastic însă: s-a tăiat panglica chiar pentru începerea unor lucrări! Este vorba de un proiect care în sine a fost învăluit de mult tărăboi încă dinainte de trecerea de la teorie la practică: introducerea de canalizare în Livada.
Deși inițial comuna Livada era înscrisă într-un masterplan al Consiliului Județean prin care urmează să se introducă canalizarea, cu fonduri europene, în mai multe localități din jurul municipiului Arad, primarul Iosif Bimbo a luat decizia să renunțe la participarea în acest proiect și implicit la fondurile europene, pentru a grăbi lucrurile, întrucât se estimează ca proiectul Consiliului Județean să fie implementat peste circa 4-5 ani.
Canalizare de aproximativ 6,6 milioane de euro
Pentru a face canalizarea pe cont propriu, Primăria Livada a împărțit proiectul în cinci tronsoane. Tăierea panglicii a marcat începerea execuției a trei dintre acestea: canalizarea de pe raza Sânleanului, alipirea cu partea de canalizare din cartierul arădean Grădiște (dinspre strada Vișinului) și doar o parte din Livada. Costurile pentru un tronson vor fi asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane ar urma să fie suportate din bugetul comunei Livada.
Întregul proiect ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro, din care 800.000 euro era calculată în 2022 strict investiția pentru punctul de alipire la canalizarea existentă în Grădiște (care în 2023 ar fi ajuns la 1,5 mil. euro).
Alipirea de canalizarea din Grădiște
Decizia Primăriei Livada de a face pe cont propriu canalizarea a însemnat și schimbarea traseului canalizării, care în loc să fie direcționată printr-un inel care să ocolească municipiul Arad și să ajungă direct în centrul de epurare a apei, urmează să se lipească într-un punct de canalizarea existentă în cartierul Grădiște și să străbată conductele orașului până la centrul de epurare.
Aici au apărut și principalele îngrijorări, consilierii locali municipali temându-se să nu se suprasolicite astfel canalizarea Aradului, dar în cele din urmă au votat proiectul, după ce au fost asigurați de angajații Companiei de Apă că acest lucru nu se va întâmpla la debite normale, ci ar exista riscul doar la cantități mari de apă (în Grădiște, canalizarea și colectarea apei de ploaie nu sunt separate). Calculele directorului tehnic de la Compania de Apă arătau atunci că între 30 și 50 de litri/mp ar funcționa optim, însă după 50 litri putând apărea probleme.
Pe raza municipiului Arad sunt vizați 1400 m lungime de săpături. Punctul de legare urmează să fie la căminul de la intersecția străzii Vișinului cu strada Ioan Slavici, unde va fi stația de pompare în care va ajunge conducta de refulare. Traseul va continua pe str. Ioan Slavici, Voievod Moga, Orient, în sus până la Grădina Poștei, unde va merge spre limita cu UAT Livada, până la canalul ANIF, iar de acolo va continua pe drumul de exploatare din UAT Livada.
Comentariile portalului
ADN pe clanta ambasadei Frantei !
... doar așa, depinde de întâmplare, ne-am zis noi în liniștea noastră, prinsă în vârtejul politicii. Să ne dăm deștepți, având în vedere (...)
Daca sunt idei de hazna, cum sa le zic?🤣