„Drumul morții” Arad-Șiria. Cât adevăr stă în spatele acuzațiilor că drumul e prea îngust





Drumul Arad-Șiria tinde să-și primească titulatura de „drumul morții” din cauza accidentelor mortale care au loc tot mai des. Înainte de a fi refăcut, drumul arăta și era sub orice critică, iar vinovatul principal în producerea accidentelor era de multe ori identificat de către internauți ca fiind Consiliul Județean Arad, pentru că nu reușea nicicum să modernizeze porțiunea de drum ce leagă Șiria de Arad.
Iată că, deși s-a cerut de multe ori refacerea drumului, organizându-se chiar proteste pe această temă, accidentele se țin lanț chiar dacă drumul este refăcut de la zero. A fost o întreagă epopee de la documentație, la licitația blocată din cauza unui constructor, la studiile din teren, divergențele dintre proiectant și executant, dar în cele din urmă, drumul a fost terminat și predat autorităților publice, iar acum ajunge să fie denumit „drumul morții”.
Asta după verificările comisiilor de la ADR Vest.
Acuzații asupra lățimii insuficiente a drumului Arad-Șiria, „drumul morții”
Printre cele mai dese comentarii, atunci când are loc un accident, se regăsește presupunerea că drumul este mai îngust decât era înainte. Așa că ne-am înarmat cu o ruletă și multă răbdare și am măsurat drumul în trei locuri: la ieșire din Șiria către Horia, la intrare în Horia dinspre Șiria și la intrare în Arad dinspre Horia. Peste tot acesta are lățimea de 6m și 50 de centimetri.
Iar acostamentul, între 20 de centimetri pe o porțiune pe care am identificat-o ca fiind cea mai îngustă și 70 de centimetri pe una mai lată. Astfel, cu tot cu acostament, drumul ajunge la 7 metri, aproape 8 pe unele porțiuni.
Din informațiile noastre, înainte de a fi modernizat, vechiul terasament al drumului Arad-Șiria era mai îngust, aproximativ 6,5-7m incluzând acostamentele, variabil pe anumite porțiuni.
Este drumul realizat conform proiectului?
Da. Ba mai mult, lățimea părții carosabile este cu 60 de centimetri mai lată decât cel vechi, iar acostamentul atât de blamat pentru accidente („nu ai unde să tragi pe dreapta”, iar asta cam așa e) are specificația să fie între 0,25 și 0,75 cm.
Pe de altă parte, unii internauți dau vina și pe șanțurile realizate de pe marginea drumului. „Șanțurile sunt dispozitive de preluare a apelor. Conform legislației în vigoare, cota inferioară a șanțurilor trebuie să fie cu aproximativ 20 cm sub cota structurii drumului, astfel încât apele pluviale să nu se infiltreze și să erodeze straturile de asfalt.
Este vorba de linia roșie, cum s-a înălțat cu 75 de centimetri plus blocajul de piatră pe unele zone. Șanțul trebuie să fie sub linia roșie a drumului și așa s-a ajuns la adâncimi de 1 metru 20, și el trebuie să aibă o anumită pantă, și chiar dacă linia roșie e la 1 metru 20, pe o anumită distanță de drum va ajunge la 1 metru 40”, ne-a explicat Răzvan Cadar, vicele CJA.
„Uite-l pe ăsta cum vine!”
Cum spuneam, ne-am dus să măsurăm drumul morții. Pe drum am povestit despre accidente și ne uitam la mașinile care treceau pe lângă noi. Am făcut și poze, ca să vedem cât de îngust e drumul în momentul în care trec autoturismele unul pe lângă celălalt. Loc berechet. Eram convinși că vom fi martori la o depășire riscantă, și bineînțeles că aceasta nu s-a lăsat mult așteptată.
Am fost martori la două depășiri riscante, una pe drumul către Șiria și una pe drumul către Arad. Procesul de a întinde ruleta pe șosea pentru a măsura drumul a fost și acela o experiență plină de adrenalină. Mașinile veneau cu o viteză foarte mare și a trebuit să așteptăm minute în șir până apucam să măsurăm. Așa am reușit să observăm și gunoiul de pe marginea drumului… Însă măcar am avut noroc și nu am ajuns și noi victime pe „drumul morții” .
Am terminat măsurătorile și ne-am întors acasă. După câteva ore, pe facebook, Mark postează un video de pe drumul Arad-Șiria. În imaginile surprinse se poate vedea cum un șofer de autocar evită la limită un accident, în momentul în care, aflându-se în depășire, o altă mașină încearcă să facă aceeași manevră de depășire, apropiindu-se și atingând autocarul. Șoferul autocarului reușește să evite în ultimul moment un accident, punând frână și trăgând de volan.
Accident, din nou, pe „drumul morții”
A trecut weekend-ul, iar în prima zi din săptămână un accident rutier a avut loc pe același drum. Șase persoane rănite, dintre care patru au fost transportate la spital.
Și suntem convinși că vor mai fi. Vor mai muri oameni pe „drumul morții”. Familii întregi vor fi distruse iremediabil din cauza șoferilor inconștienți. Nu drumul e problema, iar asta trebuie să recunoască toți cei care se urcă la volan.
Iar pentru cei care identifică întotdeauna problema în alte locuri, nicidecum la ei înșiși, le punem în vedere numărul accidentelor din municipiul Arad, unde aproape săptămânal, pietonii ajung să fie loviți pe trecerile pentru pietoni.
Acolo oare, care este problema? Legislația rutieră explică foarte clar viteza pe care trebuie să o aibă o mașină înaintea unei treceri pentru pietoni. Și totuși, tot mai mulți arădeni ajung la spital.
Să nu uităm că în urmă cu o lună, cinci polițiști de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Arad, au fost ridicați de Direcția Generală Anticorupție pentru luare de mită. Mai exact aceștia luau bani, cu ajutorul instructorilor auto, pentru a trece candidații la proba practică în vederea obținerii permisului auto.
Rezultatele acestor „tranzacții” se observă în spitalele și morgile din Arad.
Acțiuni ale Poliției se fac zilnic, chiar ieri au fost ridicate 4 permise de conducere pe „drumul morții”, însă se pare că e doar o picătură în ocean. Un ocean al corupției, delăsării și inconștienței. Și se face tot mai mare pe zi ce trece.
Soluții? Care ar fi soluția pentru evitarea acestor accidente? Din partea conducătorilor auto este una simplă: respectarea legislației rutiere. Ce ar putea să facă, în plus, autoritățile? Simplu. Instalarea camerelor asemeni celor de pe autostradă, așa cum sunt în Germania de exemplu și a radarelor. După câteva amenzi primite acasă… poate nu se mai calcă pedala atât.
Notă: Data înscrisă pe video nu este corectă
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)