A început demontarea pavajului de pe Bulevardul Revoluției





Muncitorii au început deja să dezasambleze vechiul pavaj în vederea montării unuia nou, din granit,pe trotuarele de pe Bulevardul Revoluției. Intervenția se va face etapizat, momentan acționându-se pe o parte din zona Podgoria, latura pe care se află, mai departe, Primăria Arad.
Lucrările vor include turnarea unei fundații din beton, cu hidroizolație, pe care vor fi așezate plăcile noi din granit. Cu toate acestea, din declarația primarului Călin Bibarț putem simți o oarecare neîncredere în ceea ce privește calitatea lucrărilor.
„Facem prima dată tronsonul de la Podgoria până în fostul 30 Decembrie și să vedem cum iese. Au un test greu de dat cei care lucrează și sperăm să iasă cât mai bine. Nu e o lucrare simplă, să scoți tot pavajul acesta pe care vrem să-l refolosim în bună măsură în alte părți, pe de altă parte există foarte multă infrastructură dedesubt, multe capace care o să ne cam strice puțin designul și nu le putem înlocui pe toate și sunt foarte multe utilități, apoi strada nu e dreaptă – cum se întâlnește cu partea de clădire și, nu în ultimul rând, creăm un disconfort celor care locuiesc aici sau au spații comerciale. Împreună cu constructorul am convenit să găsim o soluție astfel încât să nu perturbăm foarte mult activitatea acestor oameni”, a spus primarul într-un live pe pagina sa de Facebook.
„Planul B” de modernizare a Bulevardului Revoluției
Dacă ne pare o acțiune improvizată, este pentru că – într-adevăr – așa este. După ce Primăria Arad a început să facă documentația încă din 2018, în vederea modernizării Bulevardului Revoluției printr-un proiect european, fiind plătit în acest sens chiar și un proiect tehnic (realizat de firma NV Construct SRL din Cluj Napoca), a realizat că intervenția așa cum era ea plănuită nu este ceva pentru care ADR Vest dă finanțare, întrucât tendința este ca centrele istorice ale orașelor să fie cât mai lipsite de trafic rutier. Dacă ar fi fost ca Aradul să primească bani europeni, ar fi fost nevoie de renunțarea la măcar una dintre benzile de circulație de pe Bulevard. Cum acest lucru nu a fost agreat de Primărie, s-a dus această variantă.
Astfel că modernizarea Bulevardului Revoluției a rămas cu finanțare doar din bugetul local. Primăria a vrut să simplifice apoi și mai mult lucrurile, astfel că pentru a evita pornirea unei licitații publice pentru desemnarea unui constructor, acțiune care durează luni de zile, a hotărât să facă investiția din fondul de reparații, astfel că lucrările vor fi efectuate direct de firma care se ocupă în general de reparațiile din municipiu: Syl Con Trans (firma care a montat și piatra cubică în Piața Luther – Biserica Roșie).
După cum a informat în luna mai viceprimarul Lazăr Faur, costul prevăzut pentru un metru pătrat de pavaj din granit care va fi montat pe trotuarele Bulevardului Revoluției este de 56 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 17 milioane de lei. Se va interveni și pe strada pietonală 1 Decembrie 1918, respectiv în Piața Avram Iancu.
Estimările sunt ca lucrările pe această porțiune să dureze maxim o lună.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)