vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A început demontarea pavajului de pe Bulevardul Revoluției

  de Raluca Medeleanu | 4 iulie 2023, 11:16 AM | Administraţie | Știri Arad | Strada

  4

  Muncitorii au început deja să dezasambleze vechiul pavaj în vederea montării unuia nou, din granit,pe trotuarele de pe Bulevardul Revoluției. Intervenția se va face etapizat, momentan acționându-se pe o parte din zona Podgoria, latura pe care se află, mai departe, Primăria Arad.

  Lucrările vor include turnarea unei fundații din beton, cu hidroizolație, pe care vor fi așezate plăcile noi din granit. Cu toate acestea, din declarația primarului Călin Bibarț putem simți o oarecare neîncredere în ceea ce privește calitatea lucrărilor.

  „Facem prima dată tronsonul de la Podgoria până în fostul 30 Decembrie și să vedem cum iese. Au un test greu de dat cei care lucrează și sperăm să iasă cât mai bine. Nu e o lucrare simplă, să scoți tot pavajul acesta pe care vrem să-l refolosim în bună măsură în alte părți, pe de altă parte există foarte multă infrastructură dedesubt, multe capace care o să ne cam strice puțin designul și nu le putem înlocui pe toate și sunt foarte multe utilități, apoi strada nu e dreaptă – cum se întâlnește cu partea de clădire și, nu în ultimul rând, creăm un disconfort celor care locuiesc aici sau au spații comerciale. Împreună cu constructorul am convenit să găsim o soluție astfel încât să nu perturbăm foarte mult activitatea acestor oameni”, a spus primarul într-un live pe pagina sa de Facebook.

  „Planul B” de modernizare a Bulevardului Revoluției

  Dacă ne pare o acțiune improvizată, este pentru că – într-adevăr – așa este. După ce Primăria Arad a început să facă documentația încă din 2018, în vederea modernizării Bulevardului Revoluției printr-un proiect european, fiind plătit în acest sens chiar și un proiect tehnic (realizat de firma NV Construct SRL din Cluj Napoca), a realizat că intervenția așa cum era ea plănuită nu este ceva pentru care ADR Vest dă finanțare, întrucât tendința este ca centrele istorice ale orașelor să fie cât mai lipsite de trafic rutier. Dacă ar fi fost ca Aradul să primească bani europeni, ar fi fost nevoie de renunțarea la măcar una dintre benzile de circulație de pe Bulevard. Cum acest lucru nu a fost agreat de Primărie, s-a dus această variantă.

  Astfel că modernizarea Bulevardului Revoluției a rămas cu finanțare doar din bugetul local. Primăria a vrut să simplifice apoi și mai mult lucrurile, astfel că pentru a evita pornirea unei licitații publice pentru desemnarea unui constructor, acțiune care durează luni de zile, a hotărât să facă investiția din fondul de reparații, astfel că lucrările vor fi efectuate direct de firma care se ocupă în general de reparațiile din municipiu: Syl Con Trans (firma care a montat și piatra cubică în Piața Luther – Biserica Roșie).

  După cum a informat în luna mai viceprimarul Lazăr Faur, costul prevăzut pentru un metru pătrat de pavaj din granit care va fi montat pe trotuarele Bulevardului Revoluției este de 56 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 17 milioane de lei. Se va interveni și pe strada pietonală 1 Decembrie 1918, respectiv în Piața Avram Iancu.

  Estimările sunt ca lucrările pe această porțiune să dureze maxim o lună.

   

  Citește și:

  • Din ciclul „Dă-l în pavajul mă-sii!” – file din povestea eternă „Las’ că merge ș-așa” • Special Arad

  • „N-are nici un Dumnezo’”, deși ar trebui să aibă un Dumnezo, că doar e lângă Biserica Roșie • Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunt curios cât va dura, dupâ terminarea lucrării, când vreun „deștept” se va trezi că a uitat să introducă ceva pe sub trotuar? 🤔
   … Și în ce mod va fi „felicitat”, de către Primărie, „deșteptul”…? 😎
   .
   PS: nu, nu îmi spuneți că „sunt demontabile și se pot pune ușor la loc”, pt că și eu vă spun că NICIODATĂ după ce ce au fost demontate pt unele lucrări subterane, NU AU MAI FOST PUSE PERFECT, LA LOC, astfel încăt să nu se vadă, în timp, urmele lucrării!!!😡

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Ai tot orașul înecat la propriu de bălării. Trecerile peste căile ferate din municipiu sunt ca-n anii ’80, ai zone unde nu ai încă asfalt, checheci este un cartier infect, plin de gunoaie la tot pasul și unde la fiecare număr de casă ai cate 30-40 de locuitori legali sau nu în locuințe construite fără autorizații. Cu toate astea te interesează să pui granit pe niște trotuare care nu erau distruse și să tai copaci seculari.

   Doar in România există așa ceva. Asta înseamnă o țară condusă de criminalitatea organizată.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Observația dvs. este corectă, până într-un punct. Aveți la finalul articolului un link (cel cu „povestea eternă”) unde găsiți poze cu pavajul de pe Bulevardul Revoluției, unde observați cât era de fapt de distrus, mai ales pe porțiunea dintre primărie și teatru. Înlocuirea acestui pavaj este chiar necesară (acesta are aprox. 20 ani vechime și nu se pretează pt un bulevard, ci este pavaj de tip grădină/terasă), însă avem și noi emoții în legătură cu modul în care va fi montat cel nou.
   Toate cele bune și mulțumim că ne citiți!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.