marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Festivalul SYA – fostul Symphonic Experience – va avea loc la Expo Arad

    de Tomck@t | 5 mai 2023, 3:33 PM | Cultură | Muzică

    0

    Afişul evenimentului

    Așa cum v-am anunțat anterior, Festivalul „Symphonic Experience” devine „SYA” și va dura doar două zile (23 – 24 iunie), dar festivalul rebranduit vine cu o paletă muzicală lărgită, oferind concerte jazz, etno / folclor, belcanto și pop-rock. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la Consiliul Județean, organizatorii au confirmat și vestea schimbării locației: în loc de Stadionul „Francisc Neuman”, SYA va avea loc în parcarea Expo Arad Internațional.

    Programul complet al festivalului va fi făcut public în perioada următoare, dar se știe deja că printre trupele care vor urca pe scenă în prima zi (vineri, 23 iunie) se numără Trio farfarello (formația înființată în Germania de Vest în anul 1982 de către violonistul Mani Neumann – fost violonist al legendarei trupe Phoenix), trupa Flamencusión din Spania, Vasovski Symphonic din Ungaria, Damian Drăghici (care va interpreta piese vechi lăutărești în cadrul proiectului său numit „Meditații lăutărești”) și trupa arădeană de rock, metal și hard-rock Ribozom.

    În a doua zi (sâmbătă, 24 iunie), deocamdată au fost anunțate doar Amadeus cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad și violoncelistul Răzvan Suma, care va oferi un program de Tango Piazzolla.

    Pe lângă cele două zile pline (cu program de minim 6 ore pe zi), va mai fi un program-surpriză pe 25 iunie, în parteneriat cu Școala Populară de Arte din Arad.

    Biletele vor fi puse în vânzare pe site-ul vivabilet.ro pe două categorii: 70 lei un bilet normal și 150 lei bilet cu loc pe scaun, dar va fi un discount „considerabil” la biletele pentru întreaga durată a festivalului. Copiii sub 12 ani vor beneficia de intrare gratuită, însoțiți de un tutore.

    În caz de vremea rea, organizatorii sunt pregătiți

    Având experiența ediției de anul trecut, când a plouat în ultima zi a festivalului, organizatorii spun că totul va fi sub control, chiar dacă evenimentul va fi în exterior. În caz de ploaie, se va amplasa un cort imens, care va acoperi o mare parte din spațiul de desfășurare a festivalului.

    „Este o experiență repetată. Pentru noi, prima experiență a fost anul trecut, una reușită și din acest motiv am luat decizia cu Florin (n. red. – Galiș) să repetăm și în acest an, într-o locație cu mult mai multe avantaje, în parcare (n. red. – Expo Arad), unde se poate amplasa și o zonă de street-food și un parc de distracții mult mai ușor. În acest an am luat în considerare să capacităm cât mai mult public arădean, mai ales din județ. Acest lucru ne-a îndreptat către noi parteneri și unii stabili, pe un termen lung, atât Camera de Comerț, cât și Consiliul Județean. La Expo, suntem convinși că putem pune în aplicare aproape tot ce ne-am propus anul trecut, urmând ca de la an la an să îmbunătățim conceptul”, a spus Marius Simion, coorganizatorul evenimentului.

    Vicepreședintele Camerei de Comerț, Aurel Ionescu, a spus că s-a discutat de ceva timp ideea organizării unui eveniment cultural la Expo Arad, iar propunerea colaborării cu In Times Concept a venit la momentul oportun.

    Colaborare pe cinci ani cu Consiliul Județean și Camera de Comerț

    Organizatorii spun că în cazul în care această primă ediție a festivalului SYA (a doua ediție, dacă luăm în calcul și Symphonic Experience) va avea succes, evenimentul va crește în amploare an de an, iar locația va fi Expo Arad, având în vedere că firma organizatoare, In Times Concept, a semnat un parteneriat pe următorii cinci ani cu Consiliul Județean și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, cea din urmă fiind instituția care deține și gestionează halele Expo Arad Internațional.

    „Sunt două aporturi care, din punctul meu de vedere, înseamnă înțelegerea unor elemente de profunzime legate de cum trebuie să evolueze viața culturală și oferta de spectacole pentru publicul arădean în anii care vin. Ca un element de noutate, noi am decis și am fost de acord și bucuroși să stabilim colaborări de cinci ani cu cele două instituții”, a spus coorganizatorul Florin Galiș.

    „Mă bucur că suntem parteneri într-un eveniment experimental, ca să zic așa, și care are un ton inedit în ceea ce privește abordarea muzicală. (…) Anul acesta vom fi parteneri, de anul viitor vom încerca și un parteneriat financiar și mă bucur că zona privată a ONG-urilor se implică în astfel de evenimente, cumva luând de pe noi presiunea, pentru că presiunea unui eveniment cultural pentru o instituție ca a noastră este destul de mare. ONG-urile sunt mai rapide, se pot mișca mai repede și în ceea ce privește contractarea și lucrul cu oamenii, noi având instituții mai mici, cum e și a Centrului Cultural Județean, unde e greu să demarăm astfel de proiecte mari”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean, amintind de un eveniment similar, organizat de CJ, Lipova Symphonic City.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.