marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Silicon Valley Bank se prăbuşeşte în cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace. Băncile americane și europene au pierdut zeci de miliarde de dolari

    de Alin Olteanu | 12 martie 2023, 1:25 PM | Internaţional

    0

    (foto: Boston Globe)

    Silicon Valley Bank se prăbuşeşte în cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace. Agenţia de presă Thomson Reuters a calculat că băncile americane au pierdut 100 miliarde dolari din valoarea de piaţă în două zile, iar cele europene 50 miliarde de dolari.

    Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultoasă, în care a avut loc o încercare nereuşită de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg, preluată de Ziarul Financiar.

    Autorităţile de reglementare au intervenit şi au pus sechestru vineri, într-o prăbuşire uimitoare pentru un creditor a cărui dimensiune s-a cvadruplat în ultimii cinci ani şi care a fost evaluat la peste 40 de miliarde de dolari până anul trecut.

    Băncile sufereau deja de pe urma saltului ratelor, care le-a erodat valoarea portofoliilor, iar între timp clienţii din lumea tehnologiei şi a startup-urilor criptografice îşi retrăgeau banii pe fondul prăbuşirii afacerilor lor. În cazul SVB, turbulenţele s-au alimentat singure, deoarece clienţii îngrijoraţi de sănătatea sa s-au grăbit să retragă bani.

    1279726819Faliment

    Autoritățile americane monitorizează acest faliment foarte atent

    Reprezentanţii Departamentului Trezoreriei monitorizează îndeaproape situaţia pentru a vedea dacă există semne de răspândire a acesteia la alte bănci mici sau mijlocii, a declarat o persoană familiarizată cu discuţiile.

    Guvernul evaluează dacă poate vinde SVB, sau părţi din ea, până luni, a declarat persoana care a cerut să nu fie identificată vorbind despre deliberările interne. Aceasta este ziua în care clienţii pot veni la bancă şi pot începe să scoată restul banilor lor.

    Problemele au crescut pentru SVB după ce Founders Fund al lui Peter Thiel şi alte firme de capital de risc de profil înalt au sfătuit companiile din portofoliul lor să retragă banii de la bancă. Apelurile au urmat după ce compania-mamă SVB Financial Group a anunţat că va încerca să strângă peste 2 miliarde de dolari după ce a înregistrat pierderi semnificative în portofoliu.

    FDIC a declarat că deponenţii asiguraţi ai SVB vor avea acces la fondurile lor cel târziu luni dimineaţă. Deponenţii neasiguraţi vor primi un certificat de administrare judiciară pentru suma rămasă din fondurile lor neasigurate, a precizat autoritatea de reglementare, adăugând că nu cunoaşte încă suma. În anunţul privind preluarea, Departamentul pentru Protecţie şi Inovaţie Financiară din California a citat lichiditatea inadecvată şi insolvenţa.

    Autorităţile de reglementare americane au sosit joi la birourile din California ale SVB, în timp ce creditorul cu probleme se străduia să îşi stabilizeze finanţele, potrivit Bloomberg News.

    Banca avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari şi depozite totale de aproximativ 175,4 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, a anunţat vineri FDIC.

    „Ar putea urma o baie de sânge în urma acestui faliment uriaș”

    „Ar putea fi o baie de sânge săptămâna viitoare, deoarece băncile au probleme, vânzătorii în lipsă sunt acolo şi vor ataca fiecare bancă în parte, în special pe cele mai mici”, a declarat Christopher Whalen, preşedintele Whalen Global Advisors.

    Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat vineri în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill că departamentul este la curent cu evoluţiile recente şi că monitorizează situaţia, numind „o problemă de îngrijorare” atunci când băncile înregistrează pierderi, potrivit CNBC.

    Signature Bank (SBNY.O) a scăzut cu 22%, în timp ce First Republic Bank (FRC.N), cu sediul în San Francisco, a scăzut cu aproximativ 15%.

    Printre alte bănci regionale care au fost afectate puternic vineri, acţiunile Western Alliance Bancorp (WAL.N) au scăzut cu aproximativ 38%, iar cele ale PacWest Bancorp (PACW.O) au scăzut cu 33%, după ce aceste acţiuni au fost oprite de mai multe ori din cauza volatilităţii.

    Mai multe: AICI

     

    Sursa foto: Boston Globe

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.