marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Rectificarea bugetară de vară: milioane de lei pentru subvenții, sute de mii pentru laptopuri, alte sute pentru cheltuieli și reparații

    de Raluca Medeleanu | 25 iulie 2022, 11:11 AM | Administraţie

    0

    Așa cum ne-am obișnuit anual, după aprobarea bugetului municipiului în iarnă, urmează apoi, în vară, o nouă ședință de Consiliu Local prin care se fac anumite modificări din sumele existente pentru a acoperi anumite cheltuieli necesare în diferite domenii. Anul acesta, ședința care prevede rectificarea bugetului are loc miercuri, 27 iulie, și prevede alocarea unor sume de bani către capitole precum „Autorități și acțiuni externe”, „Învățământ”, „Sănătate”, „Poliția Locală”, „Cultură, recreere și religie”, „Locuințe, servicii și dezvoltare publică” ș.a.

    Subvențiile pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la transportul public local în comun sunt cele care „înghit” cei mai mulți bani în rectificarea de vară, bugetul pentru aceste subvenții majorându-se cu 7 milioane de lei. Tot domeniul „Transport” mai primește 3 milioane de lei, acestea reprezentând cheltuieli neacoperite din banii europeni pe care municipalitatea le are cu proiectul „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare”. Un alt proiect pe fonduri europene necesită alocări suplimentare de acest fel, anume se vor aloca încă 1 milion de lei pentru „Revitalizarea zonei strada Mărului și amenajarea ca zonă de agrement”.

    La capitolul „Învățământ” se vor aloca 3,2 milioane de lei pentru plata facturilor la utilități neachitate, reparații, dotări, achiziție containere și cheltuieli de capital.

    Bani din buget pentru electronice de lux?

    Capitolul bugetar „Autorități și acțiuni externe” prevede alocarea a circa 2,7 milioane de lei, din care anumite cheltuieli ne ridică semne de întrebare, prețurile fiind cu mult mai mari decât valoarea obișnuită găsită pe site-urile de vânzări. Ne referim aici expres la cei aproape 600.000 lei destinați pentru 5 laptopuri și o unitate UPS pentru camera tehnică de la Compartimentul Informatic al Primăriei. Prețul mediu al unui laptop este pe piață 3000 lei, evident cele ultraperformante ajungând chiar și la 30.000 lei, iar cea mai scumpă unitate UPS de pe unul dintre site-urile de vânzări online este 39.578 lei, dar găsim prețuri și la circa 500 lei, 700 lei ori 1000 lei, astfel că putem concluziona că produsele alese în vederea alocării sumei atât de mari de către municipalitate au fost cel mai probabil cele mai scumpe de pe piață – un lucru deloc străin „metehnelor” Primăriei, dacă e să ne aducem aminte de povestea achiziției ultimei generații de iPhone-uri și Samsung Galaxy în 2017. Același lucru îl putem observa și în cazul celor 150.000 lei care vor fi alocați în această rectificare bugetară pentru cumpărarea unui sistem de supraveghere video și alarmă la efracție pentru Direcția Venituri, o sumă din nou mult mai mare față de sistemele pe care le găsim la o căutare pe Google (în medie circa 2000 – 3000 lei).

    Update – referitor la achiziționarea unității UPS, ni s-a explicat de către Departamentul IT al Primăriei că nu este vorba de un UPS obișnuit, ci de un generator UPS ultraperformant, care se ridică la o sumă mult mai mare și care să facă față unei situații similare celei care s-a petrecut luna aceasta în Primărie când o pană de curent era să afecteze grav baza de date a municipalității.

    Revenind la capitolul bugetar menționat, o mare parte din sumă (1.332.000 lei) se alocă pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile (încălzit, iluminat, servicii de curățenie, servicii reparații telefonie, servicii reparații autoturisme, carburanți, piese de schimb autoturisme, furnituri de birou, obiecte de inventar), 250.000 lei se mai alocă pentru reparațiile curente la clădirile administrative, 91.000 lei pentru achiziționarea de obiecte de inventar, un scanner și 9 calculatoare necesare Serviciului Achiziții Publice; 70.000 lei pentru achiziționarea a 2 scannere „necesare continuării procesului de digitalizare al instituției” (din nou o sumă mult mai mare față de ce se găsește de regulă pe piață); 40.000 lei ar urma să se aloce pentru acoperirea costurilor serviciile de arhivare pentru documentele preluate din centrele de vaccinare etc.

    Poliția Locală urmează să primească încă 2.664.000 lei, dintre care 2.055.000 lei pentru „Bunuri și servicii”, 350.000 lei pentru reparații curente și 259.000 lei pentru cheltuielile de capital.

    Abia înființată, mARTA deja primește mai mulți bani decât CMCA, Filarmonica, sau Teatrul

    La capitolul „Cultură, recreere și religie” noul HUB Cultural mARTA urmează să primească 300.000 lei, iar CMCA, Filarmonica și Teatrul primesc toate împreună 895.000 lei (dacă se împarte în mod egal, deși nu este menționat, ar rezulta 298.000 lei per instituție, deci și aici observăm că nou înființata mARTA, cu activitate zero deocamdată, primește mai mulți bani decât restul instituțiilor culturale existente).

    Pe de altă parte, bazele sportive ar urma să primească încă 355.000 lei pentru achiziționarea unor utilaje de tuns iarba, sisteme mobile de irigat, pompe de irigat și pompe cu tocător, precum și tăvăluguri cu benzi aeratoare.

    Rămâne de văzut dacă forma finală a rectificării bugetare va rămâne neschimbată în urma votului consilierilor locali sau dacă aceștia vor aduce anumite amendamente în cadrul ședinței de miercuri. Vom reveni.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.