Centura de Est din Arad, mai scumpă cu 126 milioane lei. Cum explică Guvernul creșterea prețului





O împotmolire pentru începerea lucrărilor la viitoarea centură de est a municipiului Arad, întrucât nu s-a arătat disponibilă nicio firmă să se angajeze la costurile estimate inițial, anume 246 milioane de lei. Astfel, Guvernul a refăcut documentația și va fi nevoie de aprobarea unui nou proiect de hotărâre prin care să se actualizeze costurile. Vorbim de o scumpire de peste 126 milioane lei.
După ce a fost aprobată prin hotărâre de Guvern documentația indicatorilor tehnico-economici în 20 ianuarie 2022, a urmat etapa de atribuire a unui contract de proiectare și execuție a lucrărilor, însă Consiliul Județean Arad nu a reușit să găsească nicio firmă interesată, întrucât potențialii doritori au considerat valoarea investiției „ca nefiind competitivă în condiţiile actualelor costuri din domeniul construcţiilor”.
Astăzi, 30 mai, Guvernul României a pus la transparență un nou proiect de hotărâre, prin care s-au recalculat indicatorii tehnico-economici, urmând ca apoi să fie reluată achiziția publică. Conform noului proiect, costurile ar urma să se ridice acum la 372.635.000 lei, din care construcția și montarea: 314.186.000 lei (TVA inclus).
„Avându-se în vedere complexitatea lucrărilor proiectate care impune implicit şi forța de muncă cu un înalt grad de calificare, spre exemplu, realizarea podului peste râul Mureş cu o lungime de 1.115,60 m, la care se adaugă și alte costuri indirecte cu forța de muncă şi ținând cont de evoluția prețurilor pe piața construcțiilor din ultima perioadă, cu precădere în perioada derulării procedurilor de avizare şi promovare a documentaţiei, s-a procedat la reevaluarea costurilor categoriilor de lucrări estimate, luând în considerare informații actuale privind tarifele, prețurile materialelor, a combustibilului, a serviciilor din piața construcțiilor, precum și a serviciilor conexe necesare obiectivului de investiție.
În cadrul devizului general, pe lângă valorile rezultate prin reevaluarea costurilor categoriilor aferente lucrărilor de bază conform tarifelor şi a preţurilor cunoscute în prezent pe piaţa construcţiilor, au fost reconsiderate şi cotele/procentele, raportate la valoarea acestora (capitolul 4 „Lucrări de bază”), ca de exemplu: capitolul.5.1. „Organizare de şantier” de la 0,5% la 2,5%; subcapitolul 3.5.6.„Proiect tehnic” de la 0,4% la 2% ; capitolul 5.3. „Cheltuieli diverse şi neprevăzute” (calculat la capitolele aplicabile din cadrul devizului general) de la 1,5% la 10%; capitolul. 5.2. „Comisioane, taxe” s-au recalculat la noua valoare rezultată. A fost actualizat ”Raportul de evaluare”, respectiv valoarea de expropriere a terenurilor necesare pentru implementarea obiectivului de investiție, pe baza preţurilor de tranzacţionare pe piaţa liberă, respectiv valorile minimale ale imobilelor din judeţul Arad pentru anul 2022, având valori diferențiate în funcţie de categoriile de folosinţă înscrise în grila notarilor publici”, se arată în expunerea de motive a documentului pus la transparență.
Proiectul de hotărâre privind reaprobare acestor indicatori tehnico-economici este disponibil pentru studiat până în 10 iunie, pe site-ul Guvernului, iar după aceea urmează să fie din nou supus aprobării. Vezi proiectul integral AICI.
Amintim că investiția se realizează de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma semnării unui protocol cu Consiliul Județean în august 2020. Este vorba de 11 km de drum, care se va învecina la nord cu municipiul Arad, la sud cu autostrada A1, la est cu Fântânele, iar la vest cu drumul național D.N. 69 Timișoara-Arad. Drumul va avea și un pod peste Mureș, respectiv un total de 12 intersecții.
Citește și:
Din 17 firme interesate, niciuna nu a depus ofertă pentru Centura de Est a Aradului – Special Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)