marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Guvernul a aprobat începerea exproprierilor terenurilor din Arad, Fântânele și Vladimirescu, pe traseul viitoarei Centuri de Est a Municipiului Arad

  de Raluca Medeleanu | 18 mai 2022, 2:34 PM | Administraţie

  0

  După ce Guvernul României a pus, în noiembrie, la transparență proiectul indicatorilor tehnico-economici pentru construirea Centurii de Est a municipiului Arad, iată că acum se trece la începerea procedurilor de expropriere a tuturor terenurilor de pe traseu. Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la circa 10,6 milioane lei (2,14 milioane euro).

  Prin HG din 12 mai 2022, se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe traseu, respectiv și lista cu proprietarii sau deţinătorii de imobile proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza Municipiului Arad și a comunelor Fântânele și Vladimirescu, din județul Arad, aşa cum rezultă din evidenţele unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi sumele cu care aceștia vor fi despăgubiți.

  Despăgubirile se ridică în total la 10.601.000,35 lei şi se alocă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pe anul 2022, nr. 317/2021, prin „programul din Fondul de Coeziune – FC”. Sumele individuale vor fi virate despăgubiților de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii într-un cont de trezorerie deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în termen de cel mult 30 de zile de la data aprobării cererii de deschidere de credite.

  Date despre viitoarea Centură de Est a Aradului

  Investiția va fi realizată de CNAIR și are valoare estimată de 38 de milioane de euro și acoperă 11 km de drum construit de la zero.

  Traseul: începe la km 46+115 pe DN 69, la intersecţia giratorie existentă cu breteaua nordică a nodului rutier AradSud al autostrăzii A1, de unde are o orientare spre est, traversează denivelat linia CF 218 Timişoara – Arad, se înscrie pe un culoar între Municipul Arad şi localitatea Fântânele, travesează cu pod râul Mureş, se evită zona de protecţie a viitoarei conducte magistrale de transport gaze BRUA, ocoleşte localitatea Vladimirescu şi se finalizează în DN 7 cu amenajarea unei giraţii. Traseul intersectează o serie de drumuri clasificate: DJ 682,DJ 682C si DC 68 pentru care sunt amenajate intersecţii la nivel. Lungimea traseului este de 11 km.

  Lucrări de poduri și pasaje: Pasaj peste CF 218 Timişoara-Arad (km 49+047 C.F.): o lungime totală de 147,20 m inclusiv zidurile întoarse ale culeelor, din care lungimea suprastructurii este de 138,00 m. Pod peste râul Mureş: lungimea totală a podului va fi de 1.115,60 m, inclusiv zidurile întoarse ale culeelor. Schema statică este de tip grindă continuă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.