Justiția română (se) lovește din nou: la Lipova, o judecătoare a respins „azi” candidatura lui Jichici ca urmare a unei contestații, iar în aceeași zi, colega ei, o acceptă în baza altei contestații!





Fără termeni tehnici, ca să înțeleagă toată lumea, legea prevede că o persoană găsită în incompatibilitate de ANI nu mai poate ocupa o funcție publică trei ani de zile. Plecând de aici, spun unii că se poate ajunge oriunde. Astfel, un judecător, pus să analizeze contestația depusă de un oarecare la candidatura unei persoane găsite în incompatibilitate sau conflict de interese de Agenția Națională de Integritate (decizie rămasă definitivă), poate decide că „x” poate să candideze, iar ulterior să nu poată ocupa funcția publică în care a fost aleasă, urmând să fie organizate alte alegeri. În același timp, alt judecător poate să analizeze contestația și să decidă că „y” nu poate să candideze deoarece, chiar dacă va fi ales, nu poate să ocupe funcția publică și astfel statul să fie pus în situația de a organiza alte alegeri.
Dar ce se întâmplă când în propoziție apar două hotărâri diferite cu privire la același „x”? Ei bine, de râsul lumii, la Lipova s-a întâmplat exact așa și… mai mult decât așa! Candidatul „x”, adică Mircea Jichici, actual primar în funcție, a fost judecat de două ori, de două judecătoare diferite, dar colege de birou cum s-ar spune (nefiind mulți magistrați la această instanță), în două zile diferite, iar rezultatul… diferit.
În 14 august, filiala județeană a USR Arad a contestat candidatura lui Mircea Jichici la Judecătoria Lipova. În 15 august, după o zi, o judecătoare decide că USR are dreptate și, practic, respinge candidatura lui Jichici. În aceeași zi, 15 august, o persoană fizică din Lipova și organizația județeană PNL Arad depun câte o contestație la adresa aceleiași candidaturi, a lui Mircea Jichici. Tot în aceiași zi, o altă judecătoare, respinge aceste două ultime contestații și decide că domnul Jichici poate să candideze.
Deci? Cum au judecat? Cum au gândit atât de diferit? Poate nu o să aflăm răspunsul niciodată, însă e foarte clar că „dosarul” de candidatură al lui Mircea Jichici va ajunge pe masa magistraților de la Tribunalul Arad, cei care, conform legii, vor decide care dintre colegele lor, de la Judecătoria Lipova, au luat decizia care se impune în acest caz.
Pentru conformitate, pentru posteritate, mai jos, cele două soluții făcute publice pe portalul Judecătoriei Lipova, în 15 august 2020:
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)