Câte teste se fac la Arad și de ce se fac atât de lent. Explicația autorităților





În cadrul conferinței de presă organizată la viitorul spital de campanie de la Expo, printre altele, noul director al DSP Arad Horea Timiș și președintele CJA Iustin Cionca au explicat demersurile care se fac în momentul în care o persoană este suspectă ca fiind îmbolnăvită cu coronavirus.
Din cauza protocolului actual, nu se pot realiza teste persoanelor care au intrat (sau au bănuiala că au intrat) în contact cu persoane îmbolnăvite. Testele se fac doar persoanelor care prezintă simptome specifice.
În ceea ce privește încetinirea rezultatelor, Horea Timiș a explicat că motivul are de-a face cu lipsa numărului necesar de medici care să poată realiza testele, lucru ce se va schimba de astăzi, întrucât ministrul sănătății a aprobat angajarea a încă 29 de oameni.
„Teste se fac în funcție de capacitatea de resurse umane și echipamente, undeva la 200 de teste. Încercăm să suplimentăm cu încă o linie de gardă la DSP… faza întârzierii e din cauza volumului foarte mare de procesare de date. Am fost sub normat până acum. Astăzi, avem aprobarea domnului ministru Tătaru. A trimis aprobarea a 29 de posturi noi, așa cum trebuia ca să putem face față acestei presiuni”, a spus directorul DSP Arad.
Iustin Cionca a afirmat că a făcut o propunere prin care să aibă voie să fie testați și suspecții care nu prezintă simptome.
„Duminică am făcut o propunere, dacă până atunci făcea epidemiologul de la spital toate testele, acum va face ambulanța aceste racoltări la cerere. Dacă un pacient are simptome – așa prevede protocolul, doar cei cu simptome pot fi testați – se adresează medicului de familie, iar acela trimite ambulanța la domiciliu, se ia proba, se trimite la testare, la unul dintre cele 3 laboratoare. Acum noi reușim să testăm tot ce e trimis… Dorința mea va fi să putem merge și la contacți, am făcut cerere să testăm și restul familiei, chiar dacă aceștia nu au siptome, pentru că așa am identifica cât mai repede boala”, a spus Cionca.
În ceea ce privește întârzierea raportărilor cazurilor de decese corelate cu coronavirus nu s-a primit niciun răspuns suplimentar, însă menționăm că, la presiunea presei locale, conducerea DSP Arad a solicitat ieri Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad să trimită doi ofițeri ai Centrului Operațional al ISU și prim-adjunctul inspectorului șef al ISU la Spitalul Județean pentru a oferi sprijin și, astfel, pentru a putea coordona mai promt informațiile cu privire la aceste raportări.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.