sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Câte teste se fac la Arad și de ce se fac atât de lent. Explicația autorităților

  de Raluca Medeleanu | 9 aprilie 2020, 6:15 PM | Administraţie | Coronavirus | Topic special

  6

  Horea Timiș (foto: captură video Tv Arad)

  În cadrul conferinței de presă organizată la viitorul spital de campanie de la Expo, printre altele, noul director al DSP Arad Horea Timiș și președintele CJA Iustin Cionca au explicat demersurile care se fac în momentul în care o persoană este suspectă ca fiind îmbolnăvită cu coronavirus.

  Din cauza protocolului actual, nu se pot realiza teste persoanelor care au intrat (sau au bănuiala că au intrat) în contact cu persoane îmbolnăvite. Testele se fac doar persoanelor care prezintă simptome specifice.

  În ceea ce privește încetinirea rezultatelor, Horea Timiș a explicat că motivul are de-a face cu lipsa numărului necesar de medici care să poată realiza testele, lucru ce se va schimba de astăzi, întrucât ministrul sănătății a aprobat angajarea a încă 29 de oameni.

  „Teste se fac în funcție de capacitatea de resurse umane și echipamente, undeva la 200 de teste. Încercăm să suplimentăm cu încă o linie de gardă la DSP… faza întârzierii e din cauza volumului foarte mare de procesare de date. Am fost sub normat până acum. Astăzi, avem aprobarea domnului ministru Tătaru. A trimis aprobarea a 29 de posturi noi, așa cum trebuia ca să putem face față acestei presiuni”, a spus directorul DSP Arad.

  Iustin Cionca a afirmat că a făcut o propunere prin care să aibă voie să fie testați și suspecții care nu prezintă simptome.

  „Duminică am făcut o propunere, dacă până atunci făcea epidemiologul de la spital toate testele, acum va face ambulanța aceste racoltări la cerere. Dacă un pacient are simptome – așa prevede protocolul, doar cei cu simptome pot fi testați – se adresează medicului de familie, iar acela trimite ambulanța la domiciliu, se ia proba, se trimite la testare, la unul dintre cele 3 laboratoare. Acum noi reușim să testăm tot ce e trimis… Dorința mea va fi să putem merge și la contacți, am făcut cerere să testăm și restul familiei, chiar dacă aceștia nu au siptome, pentru că așa am identifica cât mai repede boala”, a spus Cionca.

  În ceea ce privește întârzierea raportărilor cazurilor de decese corelate cu coronavirus nu s-a primit niciun răspuns suplimentar, însă menționăm că, la presiunea presei locale, conducerea DSP Arad a solicitat ieri Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad să trimită doi ofițeri ai Centrului Operațional al ISU și prim-adjunctul inspectorului șef al ISU la Spitalul Județean pentru a oferi sprijin și, astfel, pentru a putea coordona mai promt informațiile cu privire la aceste raportări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eternele „De ce NU” … ca la proști. Se vrea ascunderea adevărului.
   Ni se livrează un discurs oficial prin care se îmbracă INCOMPETENȚA în hainele poleite ale Falsei Hărnicii. Însă discursul este mereu ce este, o cinică MANIPULARE ORDINARĂ cu care gașca de mofioți abureresc cetățenii ca ei să fie cuminți și să „Stea Acasă”. Tărăgănarea și ineficiența deciziilor luate pe tot parcursul acestei perioade de criză demonstrează doar INCOMPETENȚĂ. Banda de mincinoși din fruntea sistemului heirupist cu care se administrează municipiul și județul, este conform une liste de „priorități de partid” în așa fel incât MULSUL meleoanelor de euroi să continue. Sutele de meleoane de euroi investite în proiectele ultimilor 14 ani s-au sifonat lăsând în urmă doar monumente ale hoției, orașe în ruină ce sunt ușor dar sigur luate de furtunile încălzirii globale. Orice domeniu ai analiza și te uiți la bugetele anuale alocate, observi cu ușurință că rezultatele sunt făcături pe foarte mulți bani. Singura certitudine este că nimeni nu va fi TRAS LA RĂSPUNDERE pentru furătăciunile comise, iar tonele de minciuni cu care ies public HOȚII, sunt menite să „răsplătescă” cetățenii pentru plata impozitelor. NU AVEM NIMIC TRAINIC ȘI PE CARE TE POȚI BAZA! Ni se pune cagula neagră a condamnatului la moarte pe cap, ca ei să-și continue și pe viitor hoțiile.

   +4 voturi
   +1
   -1
    • @ …

     Soluții există întotdeauna.
     Dar înainte de soluții dați-vă răspunsuri sincere la următoarele întrebări:
     Există o majoritate care să-și dorească o schimbare radicală?
     Își dorește o majoritate să privescă în ochi adevărul ce este evident de la 89 încoace?
     Sunt dispuși cetățenii să se ridice de pe canapele și să muncească pe bune?
     Este România pregătită să promoveze COMPETENȚA, în detrimentul Spăgii și PCR-ului (… știți acele fire invizibile ce crează o țesetură rău mirositoare care transformă societatea și comunitatea în putregai, cancerul ce a destrămat de sute de ani această nație, Pile, Cunoștințe și Relații)
     .
     Atăta timp cât avem cam peste tot doar atmosferă de „Las Fierbinți” în rândul comunităților, COMPETENȚA este ceva cu care nu poți ieși la suprafață. Cum ai scos capul de la cutie vei fi o ȚINTĂ a mafioților și privitorilor de TV ce se mulțumesc cu ciolanul cu fasole să-și vândă votul. Este mai simplu așa decăt să te educi citind cărți ce merită citite, pentru a putea decide pe cont propriu. Deocamdată suntem în epoca în care Puturoșenia ne îndeamnă dor la calea cea mai UȘOARĂ către BMW sau Merțan. Acolo unde individul nu are nevoie de comunitate ne mai putem afirma. Simona este un exemplu foarte bun. În rest trăiască „Las Fierbinți”!
     .
     Și atunci?! … vă veți întreba. Continuăm să o spunem pe aia dreaptă. Măcar atât că încă ne mai putem ascunde după un pseodonim. Nu din lașitate. Că am mai spus-o și cu alte ocazii pe față în nume propriu. Un murmur de voci aprobatoare, dar care imediat au căutat o gaură unde să se ascundă. „Noi” am rămas singuri și cu mâinile legate la spate, am primit bulane în cap, cizme în coaste și pumni în gură de la dinamoviști antrenați. De atunci și până acum situația nu sa schimbat. Doar metodele s-au perfecționat și adaptat la posibiltățile de azi. „Cu o floare nu poți face primăvară” și atunci continuăm cu „Te faci frate și cu dracul, doar să treci puntea”.

     +1 voturi
     +1
     -1
  2. Testele nu fac față serviciului medical . A celor care au murit cați au fost testați și căt știm adevărul despre cauza adevărată a morții. Autoritățile ascund date ca să arate bine pe plan național cât și pe plan internațional cat de bine gestionează situația .

   0 voturi
   +1
   -1
  3. La Ineu au fost pana acum 4 cazuri de virus covid, soldate cu decese ! Unul dintre aceste cazuri, un medic de familie, a decedat si el, iar DSP Arad nu a luat nici-o masura de testare, nici a pacientilor care au fost la acest doctor in ultimile 10 zile, nici la asistentul de cabinet …..toti tac, dorm si sunt fericiti ! Nici primarului nu-i pasa…..

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.