Ineul, Sebișul și alte localități din Arad sunt amenințate de gunoi! Operatorul „Activ Salubritate” a cerut rezilierea contractului pentru că nu face față financiar!





Surse bine informate, dar care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea, ne-au „șoptit” că operatorul Activ Salubritate Urbană SRL, responsabil de prelarea gunoiului de pe axa Ineu-Sebiș a făcut cerere de reziliere a contractului pe care îl are cu ADI Deșeuri, motivul fiind situația financiară critică.
Ca o reamintire, zonele 3 şi 4 din județ au fost preluate, în urma licitaţiilor, de societatea Activ Salubritate SA, cu sediul principal la București, iar cel secundar la Mocrea, contractul fiind semnat în vara anului 2018. Pe lângă preluarea gunoiului, Activ a avut inclusă în contract și operarea staţiei de transfer, sortare şi compostare de la Mocrea, spre deosebire de ceilalți operatori (Retim și GSU) care trebuiau să depindă de FCC Environment (fost ASA) pentru deversarea gunoiului.
Dacă GSU și Retim au avut probleme mari cu colectarea gunoaielor de-a lungul timpului, se pare că autoritățile locale din zona coordonată de Activ au fost mulțumite. Degeaba însă, întrucât din informațiile noastre, firma Activ Salubritate a ajuns la o situație financiară critică, zilele acestea trimițând o cerere de reziliere a contractului către ADI Deșeuri, societatea invocând că nu mai pot face față costurilor.
„Vina” principală a acestui fapt ar fi proasta întocmire a Masterplanului de colectare a deşeurilor, care le obligă pe firmele care au câștigat licitația să lucreze cu tarifele calculate în 2007, care sunt evident depășite, întrucât nu mai e de actualitate nici numărul de metri cubi de deșeuri calculați per cap de locuitor, nici valoarea banilor în sine (însă, ca să o spunem pe „aia” dreaptă, societățile erau obligate să previzioneze această situație și, în consecință, să aibă grijă cum licitează).
Totuși, la ora actuală, ADI Deșeuri nu a semnat (încă) rezilierea contractului cu Activ, momentan încercându-se medierea problemei. Însă, dacă nu se va ajunge la o înțelegere, operatorul de salubrizare are obligația contractuală să asigure ridicarea gunoiului până la desemnarea unei alte firme, printr-o licitație „provizorie”, așa cum s-a întâmplat și în situația din iarnă, din zona 2 și 5 din județ, unde s-a reziliat contractul cu GSU, urmând ca apoi să se pornească licitația propriu-zisă, unde se vor înscrie mai multe firme, iar cea cu oferta cea mai avantajoasă să fie desemnată câștigătoare.
Astfel, rămâne de văzut dacă ADI Deșeuri va ajunge la o înțelegere cu Activ, deși e greu de imaginat cum s-ar putea produce o redresare financiară.
O nouă licitație și desemnarea unei alte firme pare singura scăpare din păgubosul Masterplan. De ce spunem asta? Întrucât e singurul mod de a putea duce la zi tariful gunoiului, potrivit legii în vigoare, evitând astfel riscul ca operatorul să fie „sugrumat” financiar (Dar, repetăm obsesiv, operator care putea să știe că se va afla în acestă situație și totuși a licitat la prețul impus).
E de menționat că singurul operator care funcționează acceptabil cu vechile tarife este Retim, întrucât operează în municipiu, având automat un număr mult mai mare de beneficiari și, în consecință, de încasări.
Comentariile portalului
Ăștia cu matricșii și limacșii sunt rezultatul programului #România#Educată - un program cât o întreagă țară. După cum comentează, pare că au ratat niște (...)
= VAI -- CUM ASA ? -- NU AU MAI FUNCTZIONAT PROTOCOALELE INTRE JUSTZIA ARAD SI NOBILIMEA CU EPOLETZI ? == ALOO SRI -- CE FACETZI ?
Și dacă scriu ni-no, ni-no te superi.