miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    114 kilograme de medicamente expirate, aduse de 68 de arădeni, la Spitalul Județean Arad

    de Adriana Barbu | 26 martie 2025, 3:15 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    Ne îngropăm în medicamente. Cumpărăm cu pungile, doar pentru a le arunca, mai apoi, la gunoi. Suplimente, aspirine, seringi, unguente, toate ajuns la coșul de gunoi. Câteva ajung totuşi acolo unde le-ar fi locul pastilelor expirate, la cei pe care legea i-a însărcinat să le adune: spitalele publice şi cele private.

    Puţine ajung, ce-i drept, aici și de la foarte puţine persoane.

    114 kilograme de medicamente expirate și alte deșeuri medicale au ajuns la Spitalul Județean Arad în ultimele zece luni, de când programul de colectare a acestora de către spitale a intrat în vigoare. Cantitatea poate să nu pară impresionantă, dar aceasta provine doar de la 68 de persoane!

    Mai apoi, nu trebuie uitat faptul că municipiul Arad are peste o sută de mii de locuitori, mare parte aflaţi în posesia uneia sau mai multor cutii cu medicamente.

    Cei mai mulți dintre locuitorii Aradului continuă să arunce medicamentele la gunoiul menajer, în pofida pericolului pe care o astfel de practică îl reprezintă, a faptului că este nociv atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu, fiind un factor important de poluare. Mai mult, aruncarea medicamentelor expirate la gunoi este şi ilegală.

    Puțini duc deșeurile la alte unități medicale. Doar 68 de persoane au ales, în zece luni de zile, să vină cu acestea la cea mai mare unitate medicală din județ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, deși e evident că mai fiecare familie din Arad are acasă un sertar în care se găsesc și cutii cu medicamente expirate.

    medicamente

    Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unitatea a colectat din luna mai 2024 până acum cele 114 kilograme de deșeuri medicale amintite mai sus, cele mai multe fiind medicamente expirate, dar și rămase de la membri ai familiei.

    Unitatea a pus la dispoziția cetățenilor, începând din 15 mai anul trecut, punctul de colectare a deșeurilor provenite de la medicamentele expirate sau neutilizate, punct funcţional în incinta sediului central al SCJU Arad, din strada Andrenyi Karoly nr 2-4, lângă Serviciul Tehnic-Administrativ. Acesta este deschis cetățenilor în fiecare zi de miercuri, între orele 09.00-11.00.

    Deșeurile de medicamente preluate de la cetățeni sunt colectate separat față de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, în recipiente speciale.

    Cu medicamente pentru diabet și boli cardiace, cu aspirine și antiinflamatoare, la gunoi

    Ce tipuri de medicamente pot aduce aici arădenii? Spitalul poate prelua, potrivit oficialilor de aici, „medicamente cu termenul de valabilitate depășit, cu ambalaje deteriorate, reziduuri de medicamente sau medicamente retrase de pe piață, cu excepţia medicamentelor care au fost eliberate pe bază de rețete cu regim special, precum cele din categoriile psihotropelor și stupefiantelor (Diazepam, Fenobarbital etc.)”.

    În primele nici cinci luni fuseseră colectate aici deja 70 de kilograme de medicamente de la 52 de persoane, dar în următoarele şase luni la centrul din incinta spitalului au mai venit doar 16 persoane. Acestea adus totuşi, după calculele noastre, 40 de kilograme de medicamente!

    Una dintre explicațiile pentru care arădenii vin la spital cu o cantitate așa mare de deșeuri medicale expirate ar putea sta, potrivit reprezentanţilor spitalului, în faptul că aceştia le-ar fi colectat şi de la rude, vecini și prieteni.

    Care sunt medicamentele care expiră de obicei în sertarele arădenilor și de care aceștia s-au debarasat la spital? În primul rând, cele de diabet, apoi antiinflamatoarele, medicamentele pentru afecțiuni cardiace și unguentele, aspirina.

    Evidenţa medicamentele aduse la spital de arădeni pare să reflecte perfect topul bolilor de care suferă aceştia. Deși suntem pe primele poziții şi când vine vorba de boli oncologice, medicamentele de cancer nu se regăsesc printre cele preluate în număr mare la centrul spitalului, poate și pentru faptul că acestea au un regim special de prescripție.

    Colectarea medicamentele expirate se face în baza Legii Legii 269/2023, intrată în vigoare anul trecut. Potrivit actului normativ, “medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.

    Un nou act normativ, intrat în vigoare de data aceasta în martie 2025 stabileşte şi sancţiuni pentru spitalele care nu pun la dispoziţia cetăţenilor astfel de centre.
    Hotărârea de Guvern a fost adoptată joia trecută la propunerea Ministerului Sănătăţii şi vine să completeze Hotărârea Guvernului (HG) nr. 857/2011 (privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice).

    Actul normativ indică: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2000 lei la 4000 lei persoanele juridice pentru nerespectarea obligaţiei prevăzută la art. 244 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
    Până acum nu existau sancţiuni pentru spitalele publice sau private care nu colectau acest tip de deșeuri.

    Punctele de colectare din judeţul Arad:

    În toamna anului trecut, potrivit Prefecturii Arad, mai multe puncte de colectare au devenit funcţionale pe raza judeţului.  Aproape jumătate sunt situate în municipiul Arad:
    1. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – în incinta sediului central, str. Andreny Karoly, nr. 2-4, lângă serviciul tehnic – deschis în zilele de miercuri, între orele 09:00 – 11:00;
    2. Centrul Medical Laser System, Arad, str. Andrei Șaguna, nr. 14 și Vladimirescu, str. Augusta, nr. 22, în zilele de marți, între orele 09:00 – 10:00;
    3. SC Genesys Medical Blinic SRL, într-o zonă acoperită, aflată în curtea spitalului, str. dr. Cornel Radu, nr. 3, Arad, în zilele de luni și marți, între orele10:00-15:00;
    4. SC Affidea Romania SRL, str. dr. Cornel Radu, nr. 1, de luni până vineri, între orele 08:00 – 20:00,
    5. SC Infomedica SRL, Arad, Calea Aurel Vlaicu, nr. 138-140, în incinta clinicii, de luni până vineri, între orele 08:00 – 20:00;
    6. Centrul Medical Laseroncomed SRL, în cadrul clinicii, la parterul clădirii, str. Andrei Șaguna, nr.12, Arad, de luni până vineri, între orele 10:00 – 12:00.

    Celelalte puncte de colectare se regăsesc în Ineu (Spitalul Orăşenesc Ineu, str. Republicii, nr. 2, în containerul din curtea spitalului, deschis în zilele de vineri, între orele 12:00 – 13:00 şi  CM Speranţa pentru Viaţă, la punctul de lucru din Ineu, str. M. Eminescu, nr. 2, în zilele de miercuri, între orele 12:00 – 14:00;), Lipova (Spitalul Orăşenesc Lipova – sediul central al spitalului, str. Aurel Vânătu, nr. 11, deschis în zilele de miercuri, între orele 10:00 – 12:00). Sebiş (Spitalul de Boli Cronice Sebiş, P-ţa Tineretului, nr. 2, în zilele de luni și joi, între orele 10:00 – 11:00), Mocrea (Spitalul de Psihiatrie Mocrea, în zilele de vineri, între orele 10:00 – 12:00) și Dezna (Spitalul de Recuperare Neuromotorie “Dr. Corneliu Bârsan” Dezna, str. Speranţei, nr. 5, în spațiul de depozitare temporară a deșeurilor periculoase, în zilele de miercuri, între orele 09:00 – 11:00).

    Actul normativ mai prevede faptul că, în cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare.

    Citeşte şi:

    Ce medicamente cumpără cel mai des românii

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.