Harta șpăgilor în Arad. Află unde s-au băgat ilegal bani în buzunare (sau spune chiar tu)





Pe net există un site foarte interesant, despre care am aflat recent, numit extrem de sugestiv „piața de șpagă”, pe care poți verifica unde au raportat cetățenii că au fost nevoiți să dea șpagă, dar și unde nu au dat. Din păcate, alături de multe alte orașe din țară, nici orașul nostru nu duce lipsă de oameni care încă trăiesc după principiul „ia de-aici să-mi fie bine” / „dă-mi aici să-ți fie bine”.
Problema șpăgii este poate una dintre cele mai îngrijoritoare în România, iar asta nu pornește întotdeauna de la cei care o iau, ci direct din mentalitatea oamenilor de rând care nu se pot descotorosi de această deprindere proastă. Pe lângă notoriile cazuri în care cei în diferite funcții cer direct cu nesimțire bani, nu o dată am auzit că vreo mătușă, ori vreo vecină i-a dat medicului sau asistentei o anumită sumă de bani, chiar dacă aceștia nu au cerut, motivând că „așa o să se ocupe mai bine de pacient”. La fel există nenumărate exemple și în cazul altor servicii: la școală, părinții dau, de Crăciun, câte un lănțișor de aur dirigintei ca să „mulțumească pentru răbdarea cu care se ocupă de elevi”, ignorând faptul că acest lucru e în obligația acesteia; la înmormântări, familia îndurerată oferă bani preotului pentru că a ținut slujba, deși aceasta e meseria lui. Exemplele pot continua la infinit și chiar vă îndemnăm să le notați în secțiunea de comentarii de la finalul articolului.
Ceea ce e remarcabil la site-ul piatadespaga.ro este că pune în lumina reflectoarelor o realitate pe care toți încercăm să o ignorăm. Puteți selecta județul sau localitatea care vă interesează, împreună cu domeniul, iar harta vă va arăta locurile în care oamenii au dat șpagă. Dacă dați click pe steluța roșie, vi se va indica și suma oferită, astfel că puteți compara prețurile, făcându-vă cruce.
Aici poți afla locurile pe care le-au raportat oamenii: https://www.piatadespaga.ro/map (bifați județul și municipiul Arad).
De asemenea, puteți ajuta la completarea datelor din hartă, căci sumele și locurile sunt raportate chiar de cititorii site-ului, astfel fiind cel mai probabil incomplete. Dacă aveți exemple pe care le-ați „pățit pe propria piele”, puteți completa și dumneavoastră harta cu exemple, prin acest link: https://www.piatadespaga.ro/adauga.html (nu vi se cere să completați numele).
De asemenea, același site ne arată și date statistice interesante, dintre care media șpăgilor pe județe (media șpăgilor din Arad e destul de ridicată, 122 euro/șpagă), valoarea totată a șpăgilor pe fiecare județ (în județul Arad, potrivit datelor de pe site, cele mai multe șpăgi se dau în domeniul sănătății), ori unde nu s-a dat șpagă (pe harta dedicată Aradului, apar două exemple).
Considerăm inițiativa celor care au creat această platformă online mai mult decât lăudabilă și tocmai de aceea i-am dedicat un articol, în speranța să ajungă la ochii cât mai multor persoane care pot lua atitudine împotriva acestor obiceiuri condamnabile, de care se pare că nu ne mai descotorosim.
Comentariile portalului
Cu tot respectul, cred că nu ar trebui să ne așteptăm la elevi perfecți pentru că aceștia pur și simplu nu există. Fiecare dintre ei au (...)
Trist dar adevarat
Urat