Cum explică „Taxa pe apa de ploaie” Compania de Apă Arad: „nu se facturează apa, ci serviciul”





După ce subiectul cu noua taxă pe apa de ploaie pentru firmele și instituțiile publice din județul nostru a lăsat un val de indignare și nelămurire în rândul arădenilor, am considerat necesar să cerem mai multe detalii asupra acestei decizii, iar reprezentanții Companiei de Apă Arad ne-au oferit un răspuns prompt, subliniind că nu este vorba de taxarea apei de ploaie în sine, ci despre facturarea serviciului de preluare a apelor meteorice (pluviale). Vă reproducem în reproducem în întregime răspunsul Companiei de Apă Arad, în rândurile ce urmează:
În urma solicitării dumneavoastră, vă aducem la cunoștință următoarele:
Proiectul de Regulament al Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare din Aria de Competență a Unităților Administrativ Teritoriale Membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad a fost avizat în sedința de Consiliu Județean din data de 24.07.2018 în vederea acordării reprezentantului județului Arad în AGA Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad a unui mandat special prealabil de a aproba Proiectul de Regulament.
Acesta va intra în vigoare după ce va fi aprobat în AGA Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad.
Între prevederile Proiectului de Regulament apare și aceea conform căreia se va factura serviciul public de preluare a apei meteorice (pluviale) în sistemul public de canalizare.
Apele meteorice (pluviale) sunt apele care rezultă din precipitații atmosferice.
Apele meteorice (pluviale) preluate în sistemul de canalizare măresc costurile de operare întrucât influențează volumul apei uzate transportate și epurate de Operator.
Noul tarif va fi instituit în cazul instituțiilor publice și agenților economici. Populația nu este vizată de acest tarif.
De fapt, nu se facturează apa de ploaie, ci serviciul prestat de Compania de Apă Arad pentru colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice (pluviale).
Pentru a se putea factura acest seriviciu, se stabilește, în primul rând, cantitatea de apă meteorică ( pluvială) preluată.
Cantitatea de apă pluvială preluată în rețeaua de canalizare, se determină conform prevederilor SR 1846-2:2007, prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică, comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu coeficienții de scurgere corespunzători naturii suprafețelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator. Această metodă de calcul este stabilită de Legea 241/2006.
Este important de precizat că, în cazul în care utilizatorul demonstrează că deține sistem propriu de colectare a apelor pluviale, în scopul reutilizării acestora în activitatea proprie, care nu implică preluarea în rețeaua de canalizare, serviciul de preluare ape pluviale nu va fi facturat.
În cazul în care utilizatorul demonstrează că deține sistem propriu de colectare a apelor pluviale pe care le deversează direct într-un receptor natural, pe baza unui contract încheiat cu Agenția Națională de Imbunătățiri Funciare sau Administrația Națională Apele Române, fără ca acestea să fie preluate în rețeaua de canalizare, serviciul de preluare ape pluviale nu va fi facturat.
Citește și: Am ajuns de râsul țării! Județul Arad percepe de acum „taxa pe ploaie”
Comentariile portalului
Dilema alegatorului roma,eu cu cine votez ? Alegere intre un olimpic la matematica,dovedit turnator la securitate,in 1988,cu ocazia deplasarii in Australia,si un zapacit dubios,dar care a (...)
Digi24 nu este o televiziune aservită, ci primul post de știri din România. Despre Realitatea TV se poate spune inversul. Cu alte cuvinte vorbim ca să ne aflăm î (...)
Da, nu e frumos ca un candidat sa nu se prezinte la dezbateri, totusi daca ati fi obiectiv ati face clasamentul adevaruui si atunci scorul ar fi egal ca nici (...)