marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muzica s-a împletit cu literatura în cea de-a treia zi de festival SAD | Foto/Video

    de Raluca Medeleanu | 12 mai 2018, 11:42 AM | Cultură

    0

    Vineri, cea de-a treia zi a Festivalului Zile și Seri de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș”, cunoscut pe scurt SAD, a început cu o vizită la elevii Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară a scriitorului și lectorului universitar Bogdan Crețu, de la Facultatea de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, apoi mai mulți scriitori invitați la SAD și-au mutat „sediul” la fosta terasă Riviera, unde au citit din creațiile lor pentru publicul unui alt festival, de muzică de această dată, Festialul Particles, ca mai apoi să își încheie seara într-un mod cât se poate de boem, la salonul literar al familiei Bercea, unde scriitorii au putut să se cunoască mai bine și să se delecteze cu muzică de pian.

    Vizita lui Bogdan Crețu la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară (vezi video) a lăsat elevii într-o stare meditativă. Ei au intrat în contact cu lumea literaturii poate că altfel decât au fost obișnuiți la clasă. Brusc, literatura nu a mai fost doar o înșiruire de cuvinte pe care ulterior ar trebui să le memoreze mecanic de teama unei lucrări de control, ci acum au descoperit-o prin ochii și cuvintele unui scriitor pasionat, care le-a împărtășit experiențe personale care l-au adus aproape de cărți, dar și pățanii cu care s-a „lovit” și el, în trecut, care l-au făcut să empatizeze cu reținerea lor față de anumite aspecte ale lumii cărților (vorbim desigur de interpretări forțate ale creațiilor literare pe care le fac, adesea, criticii sau dascălii vremii) sau despre întâlnirile sale cu alți scriitori. O experiență inedită, așadar, prin care elevii au putut descoperii ce gândește un scriitor care le-a vorbit deschis, prietenește, răspunzându-le fără ezitare la orice curiozitate legată de universul nemărginit al literaturii.

    Bogdan Crețu este doctor în filologie, cu distincţia magna cum laude. Este redactor al revistei „Paradigma” și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2006, semnează o rubrică săptămânală în „Ziarul de Iaşi” și colaborator la emisiunea „Convorbiri literare” la Radio Iaşi. Dintre cărțile publicate, amintim „Arpegii critice. Explorări în critica şi eseistica actuale” (pentru care a luat două premii: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România; Premiul pentru debut al revistei „Convorbiri literare”), „Matei Vişniec – un optzecist atipic”, „Lecturi actuale. Pagini despre literatura română contemporană”. Cronicar literar și eseist, a publicat în jur de 500 de articole în reviste precum: Adevărul literar şi artistic, Observator cultural, Convorbiri literare, Tribuna, Vatra, Cultura, Viaţa românească, România literară.

    O tânără talentată a transformat Salonul Literar într-un spațiu parcă scos din „La Belle Epoque”

    Seara celei de-a treia zi de festival s-a desfășurat în casa primitoare a familiei Bercea (Mihaela Bercea fiind președinta Asociației ARIES care a sprijinit organizarea festivalului, alături de Primărie și CMCA). Au citit scriitorii Lucia Bibarț, Andrei Mocuța, Ioan Matiuț, Alexandru Potcoavă, Cristina Stancu, Cosmin Leucuța și Nona Rapotan. Însă înainte de a le da cuvânul, familia Bercea le-a pregătit o surpriză mai mult decât plăcută. La pianul din colțul încăperii s-a așezat o tânără timidă, cu părul lung, castaniu, iar în momentul în care a început să cânte, întreaga locuință s-a învăluit în romantism.

    Tânăra se numește Eliza Jida, este elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic din Chișineu-Criș și are un talent deosebit să cânte la pian. Aceasta i-a încântat pe invitații salonului literar, interpretând compozițiile marilor compozitori clasici. Vă invităm să vizionați video-ul de prezentare a celei de-a treia zi de festival, pentru a o descoperi și dumneavoastră pe talentata fată.

    În cadrul salonului literar organizat viner seara, scriitorii au luat o pauză de la „public” și au avut șansa să se descopere unul pe celălalt ca oameni, căci după sesiunea de lectură și recitalul muzical au rămas la povești, la un pahar de vin și un platou de bruschette.

    Festivalul SAD se încheie astăzi, programul celei de-a patra zi începând de la ora 11 dimineața cu un maraton de lectură în Sala Senatului Universitar al UVVG, în Palatul Neumann, cu participarea a numeroși scriitori: LIia Alb, Șerban Axinte, Lucia Bibarț, Adrin Bodnariu, Bianca Cernat, Paul Cernat, Lucia Cuciureanu, Lia Faur, Cristian Fulaș, Petru M. Haș, Monica-Rodica Iacob, Boro Ilin, Cosmin Leucuța, Ioan Matiuț, Andrei Mocuța, Tveriu Neacșu, Dominica Pop, Alexandru Potcoavă Nina Rapotan, Dani Rockhoff, Tara Skurtu, Cristina Stancu, Gabriel Timocean și Horia Undureanu. Seara, de la ora 20:00, cortina va cădea peste festival la salonul literar organizat de Antonela și Horst Amman, unde vor citi și vor dezbate creațiile literare Tara Skurtu, Tiberiu Neacșu, Cristian Fulaș, Șerban Axinte, Alexandru Potcoavă, Biana Cernat, Paul Cernat și, nu în ultimul rând, Lia Faur – organizatoarea principală a festivalului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.