Oferta Filarmonicii pentru melomani: Centenar Leonard Bernstein la Casa Armatei și un nou concert cameral cu orgă la Sinagoga Neologă





Centenarul Leonard Bernstein acoperă una dintre cele mai fantastice teme ale anului 2018, cea mai vizibilă personalitate a muzicii secolului XX, compozitorul care a creat legendarele West Side Story, Candide sau Chichester Psalms fiind celebrat și la Arad, în seara de 26 aprilie 2018.
Bernstein a creat o muzică pentru toate generațiile, reușind să armonizeze surse muzicale disparate, a prezentat lumii muzica clasică, prin memorabilele sale concerte pentru tineret, a modelat ansambluri de top ale lumii, fiind un educator, dirijor și pianist de prim rang.
Portretul Leonard Bernstein de la Filarmonică ilustrează zonele cele mai consolidate ale catalogului de autor, rezumând muzici destinate teatrului – West Side Story, în formula condensată a suitei potpuriu, sau uvertura la opereta Candide, pagina de deschidere a unei alte producţii de pe Broadway – , reluând însă și cea mai populară și accesibilă dintre lucrările sale corale, Chichester Psalms, o transpunere sonoră a psalmilor săi preferați, păstrați în versiunea ebraică originală.
Programul reamintește și de admirabilul pianist Leonard Bernstein, inserand în momentul concertant al serii lucrarea etalon a repertoriul său discografic, Rhapsody in Blue de George Gershwin, o preferință indiscutabilă a audiofililor din întreaga lume.
Pianistul Sorin Sogariu și contratenorul Alin Buruiana sunt soliștii concertului de la ora 19.00 din Sala Cercului Militar, realizat prin mijloacele aparatului orchestral dirijat de Cristian Neagu și ale corului academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș.
Sinagoga neologă devine gazda unui nou concert cameral cu orgă, vineri, 27 aprilie 2018, la ora 18.00, publicul fiind invitat la un program din care nu lipsesc creații de Georg Friedrich Händel și Wolfgang Amadeus Mozart, genul concertant și sonata bisericească, dar și o selecție de rarități, ópusuri sau fragmente de colecții ale unor organiști compozitori de pe întinsul Europei.
Sunt parcurse și de această dată câteva secole de muzică, un interval temporal cuprins între Georg Muffat, cu numărul inițial al fabulosului său Apparatus Musico-Organisticus, sinteză realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea între stilul organistic german, muzica de cameră italiană și cea de la curtea franceză, și accentele contemporane ale creației lui Jenő Takács, surprinse în accesibilele Variațiuni pe o temă de Zoltán Kodály din 6 Metamorfoze op.121.
Trei dintre bagatelele op.6 de Antonin Dvorak, alături de lucrări de Théodore Dubois (Marche-Sortie din Șapte piese pentru orgă) și Félix Alexandre Guilmant (splendida Méditation-Prière op.90 nr. 4), organiștii care au dominat timp de câteva decenii viața muzicală pariziană, completeaza parcursul, reamintind despre orga secolului al XIX-lea și evoluția ei.
Programul este susținut de orchestra de cameră dirijată de Cristan Neagu, soliștii serii de la Sinagogă fiind Henriette Andrea Nagy (orgă), Florin Gherghel (vioară), Titus Avrămuț (vioară) și Doru Orban (violă).
În ambele cazuri, prețul unui bilet întreg este 20 lei, iar cu reducere 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele pot fi cumpărate la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în zilele de luni și marți între orele 9 și 13, miercuri între 13 și 16, joi între 10 și 12, respectiv joi la Cercul Militar (B-dul Decebal nr. 19), între 17 și 19.
Comentariile portalului
Bai Titi Sinistru, cand a taiat salariile tovarasul tau Boc Poc, cu zdreamta aia de Nuti, ca cei din PD L sa o duca mai bine,.... Noi saracii de rand (...)
Bună ziua, dumneavoastră trebuie să mă faceți și pe mine să pot locui acolo. Altfel o să acceptați consecințele. Credeți că sunt no name
Am vorbit cu dumneavoastră la notar fără autorizație o anexă. Eu personal nu am dormit noapte de noapte aproape deloc. Să mă pun rău și cu vecinul, (...)