marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pierderile de la CET, acoperite din buzunarul arădenilor. Soluția evitării lor? Pas

    de Raluca Medeleanu | 5 martie 2018, 3:34 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    6

    Deja pare un subiect fără sfârșit. An de an, administrația locală pare să găsească un singur mijloc de a rezolva problema alarmantă de la CET: să acopere pierderile pe care compania le tot înregistrează, punând bani din bugetul local. Însă vreo soluție pentru ca aceste pierderi să înceteze? Pare de negăsit.

    Singura atitudine pe care aleșii din Consiliul Local par dispuși să o facă atunci când vine vorba de CET e să folosească subiectul pierderilor ca oportunitate de a-și etala talentul de „răfuială politică”. PNL aruncă mingea în curtea PSD-ului, iar acesta, la rândul său, o aruncă înapoi către PNL. Cam așa se desfășoară orice „discuție” pe tema milioanelor pierdute în fiecare an din cauza CET-ului.

    Cam la fel s-a întâmplat și de această dată, la ședința Consiliului Local de luni, 5 martie, unde s-au supus votului două proiecte de hotărâre care au ca rol acoperirea pierderilor companiei din 2017. Ambele au trecut de vot, însă, firește, și de această dată au fost consilieri care au dorit să ia cuvântul. Ba s-a înscris la cuvânt și un reprezentant al partidului USR, Florin Stana, care a dorit să sublinieze problema banilor care se duc pe personalul de la CET Hidrocarburi care are angajați mult mai numeroși față de CET SA.

    Consilierul local PSD Beniamin Vârcuș a acuzat primarul pentru „show-ul” pe care l-a făcut săptămânile trecute când a alarmat fără sens populația că orașul va rămâne fără căldură, în condițiile în care exista o modalitate legală ca această criză să fie evitată. De asemenea, a readus în discuție propunerea pe care o face de mai bine de un an, anume înființarea unei comisii de anchetă care să monitorizeze CET-ul, însă a fost rapid contracarat de către consilierul local PNL Bogdan Boca (totodată și președintele de ședință) care a opinat că astfel de comisii duc cu gândul la perioada anilor 1950.

    Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, a dorit să sublinieze că, deși s-au făcut modernizări, mai există în Arad conducte care datează chiar din anii 1960. Acesta a subliniat importanța pe care o are asupra mediului păstrarea sistemului de încălzire centralizat, fiind o modalitate care protejează atmosfera. În acest sens, acesta și-a exprimat dorința ca în ședință să fi fost prezenți și parlamentarii arădeni care ar putea plusa la București pe ideea ca Ministerul Mediului să sprijine într-o oarecare măsură finanțarea CET-ului.

    Consilierul local independent Marin Lupaș a adresat o întrebare – retorică, am zice noi – despre ce s-a întâmplat cu cei 12,5 milioane lei pierduți din investiția de 50 milioane lei pentru modernizarea sistemului gestionat de CET. Directorul companiei a ținut o istorie a derulării investiției, explicând că aceasta era condiționată de începerea după doi ani de la finanțare și că acest lucru nu s-a reușit pentru că nu s-a încheiat înțelegerea „cu un investitor din diferite motive, astfel că s-a depășit termenul”. Lupaș a întrebat ce înseamnă mai exact „diferite motive”, iar viceprimarul Călin Bibarț a intervenit, spunând că vina aparține Guvernului României care atunci nu a mai dorit să finanțeze.

    Directorul CET a subliniat că acum urmează totuși să se acționeze Planul Național de Investiții și că astfel se va putea demara etapa a doua, iar în maxim 18 luni se va putea începe construcția noii centrale.

    În ceea ce privește pierderile generate de prestarea serviciului public de termoficare în Municipiul Arad în anul 2017, în proiectul de hotărâre se stipulează că ANRSC a avizat preturi/tarife cu o pierdere de 10,2% pentru activitatea de transport si 8,4% pentru activitatea de distributie.

    Menționăm că s-a aprobat acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, pentru operatorul de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 11.542.716,83 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată prin Ordinul comun nr.1.121/1.075/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi al Ministerului Finanţelor Publice.
    Suma prevăzută se va asigura din excedentul bugetului local al Municipiului Arad și se va achita după cum urmează:
    – suma de 7.000.000 lei, până în data de 09.03.2018
    – suma de 4.542.716,83 lei, până în data de 09.04.2018.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. O „armată de mediocrii” îîncearcă să rezolve din gură o „problemă” artificial construită și de fapt o chestiune bine cunoscută.
      De ce nu o rezolvă? Simplu! Din punct de vedere tehnic este peste capacitatea lor de înțelegere, că ei doar sunt o armată de trântori, iar din punct de vedere economic nu se vrea o rezolvare. Cum altfel ar putea sifona bani către toți trepădușii și susținătorii lui falcă.
      ”””
      Pentru toate astea, dar și muuuulte altele legate de acest subiect, plătesc tot cetățenii orașului.
      Iar ei … bine îînțeles că se îmbogățesc îîn timp foarte scurt.
      ”””
      Adică, „Proștilor”, nu avem chef să ne „luăm de la gură” o așa pită ușor de câștigat. Ați înțeles?
      ”””
      Restul sunt doar gargare politice de prost gust.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Ce e atat de greu de inteles si de aplicat? Cine doreste sa se incalzeasca de la CET, sa plateasca, la fel cum platesc alti cetateni ai aradului pentru toate utilitatile: gaz, curent electric, apa/canalizare, lemne de foc. Daca nu au bani sa se incalzesca de la CET sa se debranseze si sa treaca la alte utilitati. Dupa cum le permite buzunarul. Iar daca nu au bani nici pentru a plati aceste utilitati sa ceara ajutor social.

      --3 voturi
      +1
      -1
      • Dragă Căline
        Nu ai înțeles nimic din tot articolul, dar nici nu ai habar de subiectul furnizarea energiei termice într-un oraș al UE în 2018.
        ”””
        Am să-ți explic.
        În primul rând prin prisma Legi Serviciilor Publice, Primăria este Obligată să livreze un serviciu ASUMAT.
        În al doilea rând, prin faptul că este vorba de un serviciu public, societatea furnizoare nu este obligată să facă profit. (dar îl poate face dacă se menține în limitele contractului cadru)
        În al treilea rând, energia calorică frunizată, ar trebui să fie cea mai ieftină. Ori nu este!!! Și de aici încep problemele CET-ului.
        În al patrulea rând, CET-ul are un Monopol pe furnizarea agentului termic în regim de termoficare în Arad.
        ”””
        Și acum problemele care tu nu le-ai înțeles.
        Din moment ce această societate pe acțiuni este sub controlul Primăriei și ei au dovedit-o de 28 de ani că nu sunt un administrator eficient, este HILAR să fie acoperită de fiecare dată „GAURA NEAGRĂ” din bugetul lor, tot din banii impozitați de cetățenii ce plătesc una din cele mai scumpe energi termice din țară.
        Primăria nu îi ÎMPRUMUTĂ să-și plătească datoriile ci i le plătesc și … PA!
        În același timp angajații de la CET au cele mai Grase salarii din sistemul bugetar.
        Însă toate ar fi acceptabile dacă atunci când este frig primești energie suficientă să te încălzești. Dar NU este în cazul Aradului.
        ”””
        Dacă CET-ul există, atunci el ar trebui să funcționeze în așa fel încât să poată livra ce este dator să livreze.
        CET-ul azi este o modalitate de a FURA bani de la bugetul țări și al Primăriei.
        Minciuni și Hoții, astea sunt singurele „produse” ce sunt livrate de CET, de mulți ani.
        ”””
        Au fost „n” oferte de colaborare oferite Primăriei, în care societăți private au dorit să li să permită să livreze energie termică în sistemul de termoficare. Soluții pe bioenergie dar și pe sistem clasic (combustibili fosili). Prețul pe Gcal varia, dar pot să-ți divulg, că mai toate prețurile au fost cu mult sub cele actuale, … ele fiind asumate prin contracte pe termen lung, ca de pildă 15 ani la un preț de 70 lei Gcal, energie obținută din biomasă.
        De ce ele nu au reușit să încheie un contract cu Primăria?
        Fiindcă în cazul în care ar fi avut un contract semnat, CET-ul ar fi intrat în faliment în cel mult 6 luni.
        Au fost și oferte de preluare a CET-ului.
        Pe o grămadă de fiare vechi, s-au cerut sume FANTEZISTE și „comisioane” de MELEOANE de dolari.
        Sau preluare a Administrării. Pericol!!! Nu mai aveau pe unde să-și mai renumereze rudele și „nepoatele”.
        ”””
        Eu înțeleg poziția ta.
        Dar în cazul de față ar trebui discutată SPARGEAREA MONOPOLULUI și deschiderea sistemului de termoficare, furnizorilor privați. Sau o combinație în care asociațiile de locatari să fie încurajate cu bani nerambursabili, să-și construiască propriile sisteme de termoficare, ce este știut după o practică europeană, că sunt sistemele ce pot livra cea mai ieftină energie termică și cu o poluare extrem de redusă/capita. Este ceva ca și la transport. Sistemele individuale sunt cele mai scumpe și poluante, pe când cele ale transportului în comun, sunt cele mai eficiente și ieftine pentru consumatori.
        ”””
        „Daca nu au bani sa se incalzesca de la CET sa se debranseze si sa treaca la alte utilitati. Dupa cum le permite buzunarul. Iar daca nu au bani nici pentru a plati aceste utilitati sa ceara ajutor social.”
        Înțeleg printre rânduri o MARE AROGANȚĂ și lipsă de respect.
        Ori ești un postac de partid, ori ești „o gură ce bate curul”.
        În ambele cazuri ai merita să fi huiduit.
        ”””
        PS – aici am spicuit doar CĂTEVA din argumentarea pro sist. de termoficare. Dar ele sunt cu zecile și pot demonstra pe documente, că ele sunt obligatorii, fiindcă sunt legiferate. Că nimănui nu-i pasă în Primăria Arad? Cei nou? Că doar nu pățesc nimic. Și falcă este campion mondial la încălcat legi, fără să se ia nimeni de el. Adică este de mult un PENAL.

        +3 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.