Arhitectul Gheorghe Seculici le cere consilierilor să spună nu amplasării Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei





Cu deviza „#laloculpotrivit”, fostul politician și actualul președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Arad, arhitectul Gheorghe Seculici, apelează la primarul Gheorghe Falcă și la consilierii locali municipali să voteze împotriva amplasării Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei, printr-o scrisoare deschisă care a fost trimisă și pe adresa redacției Special Arad. Ședința CLM este programată pe ziua de joi din această săptămână.
„Am aflat cu consternare din presa locală că amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri a fost schimbat din nou și se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal pentru ridicarea sa în Piața Catedralei.
În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din municipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului”, scrie arh. Gheorghe Seculici în scrisoarea deschisă.
Totodată, președintele CCIA Arad atrage încă o dată atenția asupra unei alte variante pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri și anume lângă sediul Consiliului Județean Arad, în locul atelierelor Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad, o variantă propusă, de altfel, tocmai de Seculici, în primăvara acestui an.
Reprezentanții Ministerului Culturii, împreună cu sculptorul Florin Codre, au luat în calcul și această opțiune la ultima lor vizită în Arad de luna trecută, dar… dintr-un motiv anume (care n-a mai fost făcut public), ideea a fost abandonată, iar primarul Gheorghe Falcă a anunțat că se intenționează ca monumentul să fie amplasat în Piața Catedralei, în locul pieței agroalimentare, în cazul unui vot favorabil al consilierilor.
„Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției.
Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită!
Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei!
Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare!”, a mai scris Gheorghe Seculici în scrisoarea deschisă.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)