joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri crede că varianta zonei CJA e, până la urmă, cea mai bună. Ce spune Gheorghe Seculici

    de Tomck@t, Raluca Medeleanu | 25 aprilie 2017, 4:48 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad s-a adresat astăzi printr-o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care îşi însuşeşte propunerea publică a arhitectului Gheorghe Seculici privind amplasarea Monumentului Marii Uniri în faţa sediului Consiliului Judeţean.

    Propunerea a venit săptămâna trecută, în cadrul evenimentelor prin care s-au sărbătorit cei 25 de ani de existență ai Consiliului Județean Arad. În cazul în care ideea va fi îmbrățișată și de către autoritățile locale și Ministerul Culturii, monumentul ar fi amplasat în locul actualelor ateliere ale Uniunii Artiștilor Plastici.

    „Prin prezenta, revenim la Memoriul privind amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918, nr. 3/04.04.2017, prin care dorim să vă comunicăm faptul că Asociaţia noastră îşi însuşeşte propunerea publică, realizată de către domnul arhitect Gheorghe Seculici privind amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în faţa sediului Consiliului Judeţean respectiv în zona Casei de Cultură, Parcul Pădurice, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică – această variantă fiind cea mai fezabilă datorită faptului că există avizul unui plan urbanistic zonal și este într-o zonă centrală a Aradului.
    Susţinem cu tărie faptul că, în Arad, trebuie să se ridice acest monument, pentru a aminti generaţiilor prezente şi viitoare, contribuţia incontestabilă, a intelectualităţii şi populaţiei arădene la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, şi în acest sens vă rugăm să sprijiniţi demersul nostru, astfel încât lucrările să fie finalizate în timp rezonabil iar Centenarul Marii Unire din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu respectul cuvenit”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

    20170420_06

     

    Reamintim că la puțin timp înainte de prezentarea acestei propuneri, Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri a mai trimis un memoriu Ministerului Culturii, în care s-a refuzat, pe rând, toate ideile noi care vizau locurile alternative pentru amplasarea monumentului (terenul fostei fabrici Tricoul Roșu, P-ța Catedralei, Cetatea Aradului) și s-a reîntărit ideea amplasării lui pe lacul Pădurice.

    Cum motivează Seculici alegerea noii locații propuse pentru monument

    Contactat telefonic, arhitectul Gheorghe Seculici, directorul general SC Proiect SA, ne-a povestit cum a ajuns să regândească în favoarea Monumentului Marii Uniri o idee mai veche care i-a aparținut încă din 2005, însă care nu a fost materializată de către municipalitate.

    „Eu am făcut propunerea pentru că atunci când am făcut proiectul pentru clădirea Consiliului Județean, am gândit un ansamblu acolo, care este propus inclusiv în documentația de autorizare depusă (n.red. – în anul 2005). Am insistat la Primărie să atribuie terenul din spatele Consiliului Județean pentru sediul artiștilor plastici, investiția este făcută, Primăria a pus la dispoziție terenul acela, clădirea s-a construit, dar n-au mai fost bani, căci firma care a făcut investiția a dat faliment, în schimb apartamentele au fost aproape terminate. Deci asta a fost ideea la vremea respectivă.

    De când am autorizat proiectul, am gândit în fața Consiliului Județean o a doua piață publică, pentru a nu fi folosită doar piața din fața Primăriei, pentru că mi se pare că sunt două instituții cu aceeași greutate. Acolo am dorit să se creeze un al doilea pol de interes, căci se închegase deja un pol important. E vorba de Consiliul Județean și de Casa Sindicatelor, care sugerasem să fie preluată de Primărie chiar și doar ca administrare, căci știam din istorie că ea a fost finanțată de către Consiliul Popular, iar acolo gândisem să fie materializată existența Centrului Cultural Județean și cea a Centrului Cultural Municipal, fiind și sala de spectacole de 500 de locuri unde s-ar putea organiza tot felul de evenimente culturale și expoziții. În ideea asta, în propunerea făcută în 2005, era un monument nu al Unirii, ci o fântână arteziană. Eu amplasasem acolo „Piața Drapelului” unde să i se dea importanța cuvenită, cu defilări într-un spațiu adecvat, nu între mașini și tramvaie…

    20170420_10

    Acum însă, când am văzut cât se tot dezbate locul de amplasare a Monumentului Marii Uniri, m-am gândit că acolo se poate pune monumentul, mai ales că în jurul clădirii CJ s-a creionat deja un nou centru urban: este o clădire de birouri care va fi finalizată, este o nouă clădire unde este sediul cultului penticostal, plus clădirea de sticlă cu birouri de pe colț, deci e un centru urban cu clădiri noi, deja creat, astfel mi se pare că este singurul loc unde se poate pune acest monument, care este în definitiv un monument modern, discutabil ca imagine artistică, dar modern, care oriunde altundeva în oraș nu se potrivește cu arhitectura. Nici pe Bulevard, nici în fața Catedralei, nici în fața Primăriei, nici în piața Catedralei”, a spus Gheorghe Seculici pentru Special Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.