duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arhitectul Gheorghe Seculici le cere consilierilor să spună nu amplasării Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei

  de Tomck@t | 15 august 2017, 4:04 PM | Știri Arad

  6

  Cu deviza „#laloculpotrivit”, fostul politician și actualul președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Arad, arhitectul Gheorghe Seculici, apelează la primarul Gheorghe Falcă și la consilierii locali municipali să voteze împotriva amplasării Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei, printr-o scrisoare deschisă care a fost trimisă și pe adresa redacției Special Arad. Ședința CLM este programată pe ziua de joi din această săptămână.

  „Am aflat cu consternare din presa locală că amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri a fost schimbat din nou și se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal pentru ridicarea sa în Piața Catedralei.

  În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din municipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului”, scrie arh. Gheorghe Seculici în scrisoarea deschisă.

  Totodată, președintele CCIA Arad atrage încă o dată atenția asupra unei alte variante pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri și anume lângă sediul Consiliului Județean Arad, în locul atelierelor Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad, o variantă propusă, de altfel, tocmai de Seculici, în primăvara acestui an.

  Reprezentanții Ministerului Culturii, împreună cu sculptorul Florin Codre, au luat în calcul și această opțiune la ultima lor vizită în Arad de luna trecută, dar… dintr-un motiv anume (care n-a mai fost făcut public), ideea a fost abandonată, iar primarul Gheorghe Falcă a anunțat că se intenționează ca monumentul să fie amplasat în Piața Catedralei, în locul pieței agroalimentare, în cazul unui vot favorabil al consilierilor.

  „Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției.

  •  Citește și: Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri crede că varianta zonei CJA e, până la urmă, cea mai bună. Ce spune Gheorghe Seculici

  Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită!

  Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei!

  Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare!”, a mai scris Gheorghe Seculici în scrisoarea deschisă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Parerea unui specialist,cetatean al Aradului,a carui optiune ar trebui luata in vedere de catre consilierii locali.Cred ca aceasta sugestie are cele mai multe sanse viabile, fiind vorba nu numai de monumentul in sine ci de schimbarea aspectului orasului,in mod negativ,daca s-ar accepta locatia pietei catedralei.Lasati centrul vechi al Aradului asa cum l-au conceput arhitectii in urma cu 100 de ani si optati pentru propunerea unui arhitect care are viziune actuala pentru posteritate.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Am mai spus-o si in alta parte:este mai mult decat laudabil ca un om de valoarea domnului Seculici a iesit in public cu un mesaj de o putere civica deosebita,demonstrind ca suntem martorii unui moment extrem de important pentru istoria recenta a orasului.Apreciez mesajul si apreciez omul Seculici.Cred ca ar mai fi nevoie de cateva voci autorizate care sa se puna in slujba binelui comun al orasului.Si nu numai in chestiunea acestui „monument”!
   Tot ce putem nadajdui este ca,in Consiliul local se vor gasi suficient de multe voturi „fara culoare politica” si ca ideea cel putin nastrusnica a domnului Falca va va trece.Nu de alta dar as putea evoca destule argumente care sa puna intr-o cu totul alta lumina acest „nou”proiect al primarului.Iar lumina asta nu i-ar fi deloc favorabila!In ce ne priveste,cetatenii orasului,ar trebui sa adoptam o atitudine cit se poate de explicita,atit in acest caz cit si in oricare altul ce tine de soarta locului unde Dumnezeu ne-a asezat sa traim:acest loc nu trebuie sa fie un poligon de experiente fantasmagorice si care,culmea,ne iau bani din buzunar (nu putini) fara sa ne ofere nimic!(LA nevoie pot oferi argumente dar nu cred sa fie nevoie,domnul Falca este suficient de inteligent ca sa inteleaga).

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. De ce oare(???),Seculici nu a avut nici o reacție pentru dărâmarea stadionului”Kaufland”?!?!?!?!?!Sa fi fost de vina Ela,sau atunci Seculici nu era nici arădean ,nici arhitect?In mod sigur era PD!!!Aia care tăiau pensii si salarii.Alo,nenea Seculici revino-ți!!!Erai in Arad si atunci si acum.

   --4 voturi
   +1
   -1
  4. Desi nu am studii de specialitate, simtul meu estetic imi spune ca amplasarea propusa in Piata Mare este o greseala cum tot gresit mi se pare si amplasamentul din presupusa Piata a Drapelului.

   S-a mai explicat tot pe Special Arad ca o astfel de statuie cu asemenea dimensiuni necesita un spatiu larg, s-a propus amplasarea ei in cetate si cred ca ar fi fost mult mai ok.

   Nu cred nici in lacrimile de crocodil ale lui Seculici. Brusc acum si-a adus aminte ca este arhitect insa cand i-a dictat interesul a asistat impasibil la mutilarea Aradului.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.