Acțiunea „Diplome de licență fără studii” lovește din plin cele două universități arădene. Trei nume grele, vizate de anchetatori. Primii doi sunt conducători de lucrări de licență (Foto / Video)





Știri Arad. Chiar în aceste momente procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție descind în sediile rectoratelor din Arad ale Universităților Vasile Goldiș și Aurel Vlaicu din Arad, în atenția acestora fiind fapte de corupție comise pe parcursul mai multor ani.
Din primele informații pe care le avem, vor fi ridicate, de la ambele Universități, serverele de calculatoare și documente care fac obiectul anchetei.
Nu se știe deocamdată dacă și ce persoane vor fi duse la audieri.
Descinderi au loc în tot Aradul, în tot ceea ce ține de ambele universități (campusuri, facultăți etc.)
Update 1, ora 08:20 – În comunicatul emis de Parchetul Înaltei Curți se menționează următoarele: „Din probele administrate până în prezent a reieșit următoarea situație de fapt: Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.
Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.
Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor:
-Primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS);
-Modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea;
-Intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră;
-Achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare. (…) O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.
În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect”, se arată în comunicat.
Update 2, ora 09:00 – La această oră sosesc mașinile Jandarmeriei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Acolo, anchetatorii depun documentele ridicate din zeci de locații și se așteaptă sosirea procuroarei de caz. Este vorba despre acceași procuroare care a instrumentat și cazul dr. Podea „Menghele” Delia. Traficul de pe Strada Grigorescu este blocat aproape în totalitate.
Update 3, ora 11:00 – Descinderile au avut loc și la apartamentele de la ARED din zona UTA. Cel mai probabil este vorba de apartamentele unde locuiesc studenții străini care urmează cursuri la facultățile arădene.
Update 4, ora 11:27 – Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea Vasile Goldiş, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.
Update 5, ora 15:40 – Din informațiile pe care le deținem, anchetatorii au descins la locuința preotului Filip (de la Universitatea „Aurel Vlaicu”) de la Catedrala Veche și acasă la băiatul consilierului local Furău. Mai mult, inclusiv directorul general Isabela Alic, de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, a fost vizată de procurori, aceștia „vizitând-o” la domiciliu.
Acestea sunt însă doar trei dintre persoanele vizate, restul le vom adăuga în funcție de informațiile pe care le vom avea ulterior.
Știre în curs de actualizare
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)