Update 5Acțiunea „Diplome de licență fără studii” lovește din plin cele două universități arădene. Trei nume grele, vizate de anchetatori. Primii doi sunt conducători de lucrări de licență (Foto / Video)

  de Special Arad | 26 iulie 2017, 7:23 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  48

  Știri Arad. Chiar în aceste momente procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție descind în sediile rectoratelor din Arad ale Universităților Vasile Goldiș și Aurel Vlaicu din Arad, în atenția acestora fiind fapte de corupție comise pe parcursul mai multor ani.

  Din primele informații pe care le avem, vor fi ridicate, de la ambele Universități, serverele de calculatoare și documente care fac obiectul anchetei.

  Nu se știe deocamdată dacă și ce persoane vor fi duse la audieri.

  Descinderi au loc în tot Aradul, în tot ceea ce ține de ambele universități (campusuri, facultăți etc.)

  Update 1,  ora 08:20 – În comunicatul emis de Parchetul Înaltei Curți se menționează următoarele: „Din probele administrate până în prezent a reieșit următoarea situație de fapt: Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

  Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

  Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor:

  -Primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS);

  -Modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea;

  -Intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră;

  -Achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare. (…) O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.                       

  În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de  36 de persoane ce au calitatea de suspect”, se arată în comunicat.

  Update 2, ora 09:00 – La această oră sosesc mașinile Jandarmeriei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Acolo, anchetatorii depun documentele ridicate din zeci de locații și se așteaptă sosirea procuroarei de caz. Este vorba despre acceași procuroare care a instrumentat și cazul dr. Podea „Menghele” Delia. Traficul de pe Strada Grigorescu este blocat aproape în totalitate.

  Update 3, ora 11:00 – Descinderile au avut loc și la apartamentele de la ARED din zona UTA. Cel mai probabil este vorba de apartamentele unde locuiesc studenții străini care urmează cursuri la facultățile arădene.

  Update 4, ora 11:27 – Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea Vasile Goldiş, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.

  Update 5, ora 15:40 – Din informațiile pe care le deținem, anchetatorii au descins la locuința preotului Filip (de la Universitatea „Aurel Vlaicu”) de la Catedrala Veche și acasă la băiatul consilierului local Furău. Mai mult, inclusiv directorul general Isabela Alic, de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, a fost vizată de procurori, aceștia „vizitând-o” la domiciliu.

  Acestea sunt însă doar trei dintre persoanele vizate, restul le vom adăuga în funcție de informațiile pe care le vom avea ulterior.

  Știre în curs de actualizare

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Era nevoie de cirul cu mascatii! Că toate secretatele si toti mosii de lectori si conferentiari sunt de o violenta extrema! Chiar reprezinta pericol social! Of of.. si politisti expusi la violențe gen cazul de la Suceava patruleaza Solo! Pe cand o descindere la 4 secretare si doua rectorate pentru a lua niste servere la purecat necesita zeci de mascati! ?

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Cat de jenant sa intrii cu bastoane sa ai atitudine de karatist,sa iti pui cagul si sa faci pe duru intr-o masa de 30 de jandarmi,iar meciuri de fotbal,birturi cu scandalagii,ajung un numar de maxim 4…restu au treaba cred ca sau dorm!Cat despre ceea ce se intampla si daca o intreb pe baba de la Ususau stie clar ce,cum si cati bani se da pt diplome si cum am fost cotropiti de arabi care din cartierul Ared au facut piata de desfacere pt marijuana si alte substane,sa nu mai spun cati dintre ei sunt afiliati deja cu te miri ce grupari semii interlope din oras,asadar dupa 3 consumuri,8 betii si vreo 4 batai la Curtea Veche….astia ajung medici …iar algocalminul….sunt sigur ca nu stie ce fel de pastila este……Dar asa ca circ si zarva si sirene….e foarte frumos spectacolul…..

   +19 voturi
   +1
   -1
  3. Domnule Ministru al Invatamantului romanesc trebuie sa luati masuri dure si chiar inchiderea multor asa zise facultati ,,eliberatoare de diplome nejustificate !Facultatile au aparut dupa revolutie in ROU ca ciupercile si sa-mi fie cu iertare,orice prost cu bani ori cu medii de 5 are o diploma…si cu ea beneficiaza da salariu marit !Sa ramana vechile universitati ori facultati de pe timpul lui Ceausescu ,nu fabrici de diplome cu absolventi f.slabi ori prosti cum zicea Basescu.Acum facultatile sunt ca liceele si ele anunta ca au sute de locuri disponibile la stat si cu plata,ca toti necultii sa le frecventeze.Doar ca profesori batrani sa mai primeasca ceva bani,auzi ministru al Educatiei,unde Androneasca a permis jaful diplomelor !Avem doctori…si ei sunt prosti gramada si nici nu stiu scrie bine ca la Bucuresti usos ajungeai doctor…!Am o ruda care in liceu avea maxim nota 6 si chiar 2,iar acum merge la facultate !!!!B atjocura si DNA vedeti ca totul e de vanzare !

   --4 voturi
   +1
   -1
  4. @ Captain Hook – problema e ca Timisoara a luat tot ce s-a putut din judetele cu care se invecineaza. Asta si din cauza unei clase politice aradene complet dezinteresate de mersul bun al lucrurilor. Pana si Oradea ne da clasa astazi. Bineinteles ca vor fi investitii mai serioase in TM decat la noi.

   @ Sorin – Cred ca “profesorii” era corect, nu-i asa? Mai citeste o data te rog.

   +7 voturi
   +1
   -1
   • @Mos Ene: vrei sa spui ca daca ar fi aici invatamant comparabil nu cu Politehnica, ci macar cu Universitatea de Vest, firme care au nevoie doar de creiere in fata unui calculatorelor nu ar veni fuguta, ci ar continua sa mareasca salariile de 2.000+ Euro (la care se adauga te-miri-ce alte stimulente), numai ca sa ramana in Timisoara, Cluj, Bucuresti?

    Lucrez in domeniu…si te asigur ca Aradul ar fi un magnet. Te doare in basca de infrastructura, etc. “Exporti” totul prin Internet.

    +3 voturi
    +1
    -1
   • Sunt timisorean, mutat in Arad. Ma consider, astazi, aradean get-beget. Nu mai duc dorul Timisoarei, care s-a schimbat si nu numai in bine in ultima decada.

    Ma baga insa in boli victimizarea asta (pe care am vazut-o si la altii, nu mi-o lua in nume de rau…) in care aratam cu degetul catre Timisoara, care a furat una si alta. Are si clasa politica vina ei, dar sa nu corelam performanta in domenii de varf cu pepinierele care ar trebui sa le cultive este o greseala majora.

    +2 voturi
    +1
    -1
   • Am mai citit o dată și îmi mențin părerea. Ambele variante sunt corecte. Și cea la care te-ai gândit: “Doar ca PROFESORII (adică acei profesori, de la facultatea cu pricina) bătrâni să mai primească ceva bani”… dar și varianta citată: “Doar ca profesori BĂTRÂNI (niște profesori bătrâni, neprecizați)să mai primească ceva bani”! Oricum, sunt convins, ținând cont de “calitatea” comentariului, că a scris corect (indiferent ce vroia să spună, de fapt) doar din greșeală, nu datorită cunoștințelor de limba română! Îmi cer scuze pt. “lecție”, dar precizez că nu intenționam să critic… doar că nu am înțeles la ce greșeală făceai referire și am crezut că încep să dau “rateuri” la înțelegerea limbii române.

    0 voturi
    +1
    -1
  5. Cititor de ziare si jurist

   Sa stiti ca >Le are cu..< e prea documentat cum se invata de unii in aceste vremuri,iar in cap nici tarate nu au…Oare trebuie ca aproape toti tinerii sa aive facultate,caci la bacalaureat apar ,,perle,, de inculti.La fotbal e ,,as,, si prea multi pot depune marturie !!!!

   --1 voturi
   +1
   -1
  6. Și atunci…ne mai mirăm…DE CE ..? …DE CE..mor atâția oameni, care sunt pe mâinile medicilor din Arad. DE CE …sunt Dr. Stomatologi…care trag betii..de a doua zi, habar n-au ce plombă ți-au pus ieri. DE CE…avem arhitecți “pricepuți”..Uite..de-asta !
   Și mai zicea…Androneasca..despre Soiru Haret ! Măcar ăia…învățau ceva ! Acum..unii…nici măcar nu-și cunosc materiile ! Sunt curioasă pe unde au făcut și “practica”…și acolo..ar trebui verifica și văzut cum s-au eliberat adeverințele !

   +7 voturi
   +1
   -1
  7. Voi credeți ca popii astia care n-au fost în stare sa mearga la Facultate decat acu vu cativa ani înainte de pensie,au scris ei vreun rand la lucrarea de licența…Nici vba
   .si uite asa unii au ajuns protopopi(care nu sunt în stare sa lege doua vbe),alții sunt mari duhovnici pe la manastiri si ne mai dau si lecții de morala

   +4 voturi
   +1
   -1
  8. Ce se intmpla la Goldis se intampla la toate facultatile din tara, si orice tine de sistemul romanesc, asa ca va rog frumos toti cei care comentati sa nu uitati ca peste tot va duceti cu o atentie ceva , chipurile sa fiti serviti mai bine, si sa nu uitati ca voi generatia mai batrana i-ati invatat asa.

   +3 voturi
   +1
   -1
  9. Dlor comentatori oare mumai la Arad se dau diplome doritorilor,dar si-n tara pe la facultati ca 1.. Aprilus ??? se impart diplome si celor trecuti de 50 ani…!Bani sa ai,ceva relatii,prietenii cu unii profesori hapsani ori drojdieri,etc si diploma vine la intelept.Se zice la la Agronomie in Cj era un profesor care punea intrebari suplimentare fetelor simpatice ce nu prea invatau.Una suna ca studenta sa spuna cate becuri sunt in sala de examen!!!Studenta numara becurile si raspundea cate sunt,dar profesorul gagicar mai scotea din sertar 1 bec si pica studenta pentru raspuns inexat.In toamna,din nou studenta nu era bine pregatita si acelasi profesor a pus intrebarea cu becurile,dar culmea!!!Profesorul dupa primirea raspunsului,a spus ca el nu mai are bec in sertar si trebuie sa pice pe studenta.Aceasta insa in san avea un bec si profesorul batran i-a dat 5 !Vorbind de unele facultati vreu sa spun ca avand relatii,m-am gandit ca mama la 87 ani sa faca deodata 2 facultati la 1 …Aprilie .Pacat ca la scurt timp..mama a decedat si nu a obtinut diplomele caci astia cu facultati primesc ceva bani in plus fata de cei cu liceu.Asta da invatatura…!

   0 voturi
   +1
   -1
  10. În următoarea săptămână încep examenele de licență, în anii trecuți a fost ca pâinea caldă mita, să se facă cercetări și la Colegiul Particular “Vasile Goldis” din Arad, specializarea: Asistent medical de farmacie / Asistent medical generalist, unde unii studenți nu vin deloc la cursuri, decât la susținerea licenței unde i-au toți nota 10, iar cei ce vin la cursuri sunt înjosiți, precum ca ei nu știu să se compromită dând mită, astfel dându-le note mici la examenul de licență (pt ca nu și-au cumpărat licențe de la profesori), deși în cursul anilor aveau note mari la examene.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.