marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Scrisoare deschisă adresată domnului Horia Medeleanu, sau Constantin Brâncuși față-n față cu Traian Vuia

    de - | 4 decembrie 2016, 4:30 PM | Contributors

    1

    sau Pasărea măiastră și aparatul de zbor Vuia, sau Cumințenia pământului vis-a-vis de motorul Vuia, sau Coloana infinitului și motorul Vuia.

     

    Stimate Domnule Horia Medeleanu,

    Lucrez la o carte prin care doresc să reamintesc românilor despre existența Motorului cu aer cald și circuit închis, gândit, construit și testat de Traian Vuia. Acest motor a fost recunoscut în nouă țări, în anii 1909 – 1916, prin zece brevete de invenție, unele necunoscute până-n prezent. Am avut șansa să descopăr, în anul 2013, într-o arhivă din  Statele Unite ale Americii, un dosar cu toată corespondența purtată de Traian Vuia cu Biroul pentru Patente din această țară, referitor la acest motor. După ce am lecturat acest dosar, am înțeles că motorul pe care îl cercetez de mai mulți ani și a fost uitat de lume mai bine de un secol, este unul construit și verificat și este cel puțin egal dacă nu superior ca performanțe tehnice oricăror altor motoare similare, cercetate și fabricate în prezent, în alte țări.

    Dacă aparatul de zbor Vuia este unul care aparține istoriei, motorul Vuia cu aer cald și circuit închis este unul care aparține generației următoare și ar trebui promovat dinamic.

    brancusi-vuia

    Imboldul pentru implicarea mea la vârsta de 75 ani într-un astfel de proiect, mi l-a dat convingerea că trebuie reconstruit motorul istoric și modernizat, astfel ca să devină un brand real al României. Cum fără bani nu se face nimic, mă gândeam la mobilizarea care se face, bine meritată, pentru achiziționarea Cumințeniei pământului  și lipsa de receptivitate care o întâmpin eu pentru a promova motorul Vuia. Vroiam chiar să public un articol mobilizator: Cumințenia pământului vis-a-vis de motorul Vuia.

    Am fost plăcut surprins când am găsit convergența elanului nostru național, așa cum l-ați făcut public în articolul Brâncuși și Vuia, genii emblematice, datat 26 februarie 2016 și publicat în Special Arad,  ediția de joi 01 decembrie 2016. Comparația deosebit de sugestivă pe care o faceți între Pasărea măiastră și aparatul de zbor Vuia evidențiază pe măsură preocupările Dumneavoastră de istoric și critic de artă și m-au însuflețit astăzi, de Ziua Națională a României, de care sigur se bucurau la timpul lor Brâncuși și Vuia. Astfel, am considerat că este nimerit să vă adresez prin intermediul mijloacelor publice de comunicare, această scrisoare deschisă de admirație și îndemn. Poate astfel merituoșii noștri specialiști din entitățile academice și de cercetare și mai ales oamenii de afaceri mă vor auzi și vor sprijini acest proiect național de reconstruire și modernizare a motorului Vuia. Pentru acest proiect important eu pot pune la dispoziție know-how-ul necesar, prima dată prin intermediul cărții TRAIAN VUIA, inventatorul motorului cu aer cald și circuit închis și TRAIAN VUIA – Integrala invențiilor revendicate pentru motorul cu aer cald și circuit închis, pregătite deja pentru tipar. Alte studii tehnice utile specialiștilor care se angajează în acest proiect, le am pregătite pentru a fi publicate.

    ing. Dumitru MIHALCEA

    Cluj Napoca

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.