Răcnetul scandalagiilor la CLM. „Un CET pierdut” a produs o explozie de decibeli între PNL și PSD (Audio)





Atunci când cineva intră în Primărie, ar trebui să-și lase straiele politice la intrare și să-și ia doar cele de consilier, adică de reprezentant al intereselor cetățenilor, nu a partidului din care face parte. Acest lucru însă nu se întâmplă în cele mai multe cazuri, din păcate, în Primăria Arad. Și nu s-a întâmplat nici azi, în ședința CLM, unde teoretic trebuia rezolvată o dată pentru totdeauna problema CET-ului. Firește, problema a rămas în aer, ștearsă de cantitatea inumană de decibeli care s-a izbit de pereții sălii Ferdinand.
O ședință 2 în 1, cu două vizite și mult, mult scandal
Chiar dacă inițial era programată doar ședința publică extraordinară, la care au luat parte oficialitățile locale ale orașului Bari (Italia), la începutul acesteia s-a anunțat că la final se va lua o pauză și se va continua cu o ședință publică ordinară, fără participarea invitaților străini, însă cu prezența studenților Universității „Aurel Vlaicu” Arad, pentru ca aceștia să aibă drept exemplu modul de desfășurare a unei ședințe la Primărie.
Consilierul local Adrian Todor a propus scoaterea de pe ordinea de zi a primei ședințe proiectul de hotărâre nr. 371/2016, privind trecerea în domeniul public a unor bunuri aflate în patromoniul CET. Astfel, s-a decis ca la finalul celei de-a doua ședințe, consilierii locali, conducerea CET și sindicatele de la CET să dezbată pe larg proiectul. Ceea ce s-a petrecut însă, numai dezbatere nu o putem numi. Câteva cuvinte potrivite ar fi: „tărăboi”, „tămbălău”, „hărmălaie”, „circ”.
Ceva asemănător cu incidentul din ședința trecută, când cineva s-a ridicat și a strigat către consilieri „Domnilor, vorbiți pe rând că nu se înțelege nimic!”. Menționăm în treacăt că persoana respectivă a avut astăzi interdicție în ședință, polițiștii oprind-o la intrare. I-au spus că au ordin de sus, căci data trecută a întrecut măsura și a înjurat. Știm că nu este adevărat, căci avem înregistrarea, așa că ne întrebăm firește: cine „de sus” a dat ordinul și de ce? Până aflăm răspuns însă, să revenim la problema CET.
Ce trebuia dezbătut?
De câteva ședințe încoace, aleșii neamului se ceartă pe trecerea din patrimoniul CET, în patrimoniul municipalității, a unor „bunuri” – zic ei, dar concret vorbim despre trecerea a unor puncte termice. Pentru ca Primăria să ia aceste Puncte Termice în patrimoniul său, este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, adică de 16 voturi. Cum coaliția PNL-UDMR au doar 14 voturi, automat au nevoie de încă cel puțin două voturi care să vină din rândul opoziției, adică din rândul PSD sau ALDE, plus independentul Marin Lupaș. Astfel, Bibarț și ai lui vor preluarea câtorva puncte termice, în vreme ce opoziția PSD-ALDE nu votează motivându-și gestul prin ideea „ori le preluăm pe toate, ori niciunul”.
„Debate-ul” a decurs asemenea unei tragicomedii, parcă inspritată din nea Iancu Caragiale:
Actul 1. viceprimarul Bibarț a făcut o „trecere în revistă” a situației în care s-a ajuns, acuzând membrii PSD-ului, făcându-i indirect mincinoși. „Dumneavoastră nu doriți să contribuiți la finanțarea CET-ului, așa cum guvernul din care ați făcut parte, Guvernul Ponta, trei ani și ceva de zile nu a dat niciun ban Aradului pentru CET. Singura finanțare care a fost, a fost în 2011, pe vremea asta… E dreptul dumneavoastră, eu doar vă atenționez că riscăm să pierdem 9 milioane jumate de franci elvețieni, bani nerambursabili”.
Actul 2. A luat cuvântul consilierul Todor, care a acuzat membrii PNL-ului, făcându-i la fel de indirect mincinoși. „Induceți în eroare opinia publică cu faptul că nu a dat bani Aradului Guvernul Ponta. Întrebarea este foarte simplă: v-ați recunoscut pierderile? Câți bani ați primit de la Guvernul Cioloș, în 2016? Și aduc aminte publicului din sală faptul că Aradul în decembrie 2015 a pierdut 12,5 milioane de euro… ”.
Actul 3. Punctul culminant (minutul 15:00 din înregistrarea de mai jos): Todor îl acuză pe Bibarț că își dorește consiliul local să fie alcătuit fără niciun membru PSD sau a oricărei opoziție, ci să fie compus în exclusivitate din membrii PNL, moment în care Bibarț explodează, răcnind din rărunchi: „Când am spus asta?!? Dacă eu am spus asta, îmi dau acum demisia din toate funcțiile publice! Dacă n-am spus-o, v-o dați dumneavoastră?!? Să ascultăm înregistrarea!!! Dacă e cum ziceți dumneavoastră, îmi dau în momentul ăsta demisia!!!! Dacă e cum zic eu, v-o dați dumneavoastră?!?! Ca să arătăm cine suntem bărbați!!!”. Finalul actului 3 coincide cu explozia de decibeli, fiecare dintre cei doi simțind nevoia să urle mai tare unul peste altul, asta în condițiile în care bietele microfoane erau pornite. Iar cum toată lumea știe că ăla care urlă mai tare are mai multă dreptate, cei doi au luat-o drept o provocare personală să atingă punctul maxim. Studenții UAV, care în tot acest timp stăteau sus în balcon ca niște spectatori cuminți, își mișcau ochii ba în stânga, ba în dreapta, de parcă urmăreau un meci… „c-așa-i în tenis”. Răcnete dintr-o parte, răcnete dintr-alta, până când Buruc Cosmin a luat cuvântul, oprindu-i din lupta cocoșească.
Actul 4. Discursul pro-democratic al viceprimarului Bognar. Văzând că are un moment de respiro, domnul Levente a luat cuvântul, ținând un discurs despre începuturile democrației în țara asta, prin anii 90, vorbind despre libertatea de exprimare și inserând subtil – crezând dumnealui, nu prea subtil, am zice noi – referințe la circul izbucnit care, pare-se, nu-i un lucru prea ieșit din comun pentru domnia sa. „Cei prezenți au văzut un segment al democrației locale”, concluzionă Bognar, cu o voce calmă și un surâs înghețat pe chip.
Actul 5. – actul final. Liniștea de după… sau dinaintea (?) furtunii. După mai bine de jumătate de oră în care consilierii, reprezentanții societății civile, presa și studenții au asistat la o luptă de orgolii între două partide politice (căci altceva n-a fost), s-a concluzionat că totul a fost în van și că tot nu s-a ajuns la un numitor comun. Așa că anumiți reprezentanți ai CLM, împreună cu sindicaliștii și conducerea CET s-au retras într-o altă sală, într-o ședință cu ușile închise, pentru a mai putea dezbate și tot dezbate soarta CET.
În loc de încheiere, mai jos vă prezentăm șarada de astăzi înregistrată audio în întregime. Doamnelor și domnilor, ei sunt cei care ne conduc:
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)