O reconstituire digitală a Cetății Șoimoș de Radu Oltean (Galerie foto)





Cetatea Șoimoș, aflată astăzi pe lista monumentelor istorice ale României, a fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278. Evenimentele istorice și fenomenele naturale au adus-o la ora actuală în stadiu de ruină. Cu ajutorul programelor digitale de modelare 3D, Radu Oltean, artist ilustrator din București, specializat pe reconstituirea istorică, a realizat o reconstruire digitală a Cetății Șoimoș, iar astfel putem să o vedem cum arăta ea în perioada ei de glorie.
Reconstrucția digitală face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Radu Oltean numit „Cetăți, castele și fortificații din România” (vezi pagina oficială de Facebook AICI), unde acesta a adunat mai multe astfel de reconstrucții, publicându-le într-o carte care a ieșit din tipar în iunie 2016. Artistul a lucrat încă din vara anului 2015 pentru a realiza această culegere despre fortificațiile de-a lungul secolelor de pe teritoriul României, începând cu Epoca Bronzului și până în veacul al 19-lea. Textul reprezintă o istorie militară succintă, însă accentul este pus pe ilustrație, iar pe lângă reconstituiri apar și fotografii frumoase, aeriene, de epocă, gravuri și stampe de epocă, acuarele, planuri.
Noi vă invităm însă să priviți proiectul său dedicat Cetății Șoimoș.

„În trecut Mureșul avea mai multe meandre între care se formau insule, am studiat hartile austriece. Astfel am redesenat cursul Mureșului”, scrie Radu Oltean.
Comentariile portalului
"Amenințătoare"? E clar, 😒
Totuși e bine că fraierit l-ați pus între ghilimele. Păcat că nu ați făcut același lucru cu pseudonimul. Și știți de ce? Simplu: (...)
Ce previzibil și ușor de "fraierit" ești. Îngrijorător e faptul că dai semne clare de "citire pe diagonală", stai, parcă se spune analfabetism funcțional, eh, hai (...)