Școala de Nevăzători din Arad într-o situație critică – Ministerul vrea să-i desființeze cel mai prețios program





La ora actuală, în România există doar 7 școli de nevăzători, dintre care cea mai mare se află tocmai în orașul nostru. Cu o tradiție de aproape un secol, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad este o rază de lumină venită în ajutorul celor care au avut tristul destin de a avea vederea parțial sau chiar complet pierdută.
Școala oferă educație și sprijin nevăzătorilor încă de la grădiniță și chiar până la studiile post liceale. Mulți elevi sunt veniți din județele vecine, cazându-se la internatul școlii și mâncând la cantină, de zeci de ani…
Anul acesta însă, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad trece printr-o situație extrem de dificilă, Ministerul Educației făcând din ce în ce mai multe presiuni pentru a închide programul numit „A doua șansă”, chiar cel mai important program al școlii.
„A doua șansă este poate cel mai important program pe care îl avem, acesta fiind gândit ca un sprijin pentru cei care nu au reușit să își finalizeze studiile la timp și acum sunt depășiți de vârstă. Este vorba atât de clasele 1-4, 5-8, liceu sau studii postliceale. Spun că este cel mai important program al nostru, deoarece sunt foarte multe cazuri de persoane care au nevoie de el. De-a lungul timpului, mulți părinți nu și-au trimis la școală copiii pe seamă că sunt nevăzători, iar acum îi putem ajuta să își termine studiile și să poată, într-un final, să intre pe câmpul muncii. Dar acum Ministerul vrea să îl scoată. Nu știu dacă vom putea să îl mai continuăm. Noi facem tot posibilul…”, ne-a spus domna director Florentina Cirin
De la „Institutul de fete oarbe adulte” la „Așezământul oarbelor majore din Arad”
Școala de Nevăzători din Arad s-a înființat în anul 1922, inițial sub numele de „Institutul de fete oarbe adulte”, cu sediul în centrul vechi al Aradului, în zona clădirii Preparandiei. Din 1947, și-a schimbat numele în „Așezământul oarbelor majore din Arad”, iar din ani 60 a început să introducă, pe lângă conținutul teoretic și clase profesionale, oferind posibilități mai mari de obținere a unui loc de muncă elevelor.
Din 1991, școala trece sub tutela Ministerului Muncii sub Secretariatul de Stat, iar din 1993 sub Ministerul Învățământului. Dar abia din anul școlar 1994-1995 se înființează grupe combinate, de fete și băieți.
Mulți ani la rând, până acum 15 ani, Școala de Nevăzători avea două sedii, unul pe str. Barițiu, iar altul pe Str. Duca Vodă. În prezent, aflat sub numele oficial de Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, școala a rămas doar în sediul de pe str. Duca Vodă și oferă șansa școlarizării pe toate nivelele de învățământ, având clase speciale cu un total de aproximativ 300 de elevi – copiii și tinerii din Arad și mai multe județe (100 de elevi stau la internat) – cu câte un rând de clase de la grădiniță până la postliceală.
Absolvenții ies cu o meserie în mână
Meseriile pe care elevii școlii profesionale le pot urma ulterior sunt cele de mecanic lăcătuș, brutar, sau patiser, liceul oferă două profiluri (informatică și protecția mediului), iar absolvenții de liceu pot urma școala postliceală de balneo-chineto-terapie, elevii având ore de practică în Spitalul Județean, datorită parteneriatului pe care îl are școala cu Consiliul Județean Arad.
Comentariile portalului
Îmi pare rău dar nu pot fi de acord cu dvs. Dacă 30% dintre cetățeni aleg Partidul Bun iar 25% Partidul Rău, în logica dvs. acestea ar trebui, volens (...)
Ma refeream la principiul democratic conform caruia minoritatea ar trebui sa se "supuna"(adica sa recunoasca votul) majoritatii. In parlament si partidele mici care au depasit pragul au reprezentanti deci (...)
Uneori se merge strict pe aritmetica. Parca nu e ,,doctrinar corect" sa avem, sa fi avut, o aiianta de guvernare cu un partid de dreapta și altul de stânga.