Povestea eroului Max. Câinele care a salvat vieți și a schimbat și o lege, a fost înmormântat cu onoruri militare





Max a fost primul patruped care a participat la o paradă de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Are un CV impresionant!
(Imaginea principală: portret facut de Daliana Pacuraru)
Max, singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operațiuni, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, anunță Mediafax. Max a murit marți, după ce fusese diagnosticat cu o boală gravă.
„Camarad, prieten, erou… Max a fost pentru toți militarii un partener de nădejde, care și-a riscat viața pentru cea a colegilor lui, în căldurile toride și praful afgan. Astăzi, însă, camarazii câinelui-erou Max, militarii Grupului 2 EOD, i-au adus un ultim onor, pe o vreme rece și ploioasă, de parcă și cerul ar fi plâns pentru el…”, se arată într-un mesaj transmis de Forțele Terestre Române.
Este primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile militare din Afganistan. A fost antrenat special pentru a descoperi minele și dispozitivele explozibile artizanale care ar fi putut ucide militarii români. A fost singurul câine care s-a adaptat la temperaturile deșertului. Și nu i-a fost ușor deloc, spun militarii pe care i-a însoțit în misiuni.
Însă anul trecut, în jurul Zilei Naționale, povestea lui Max capătă accente triste. Veterinarii l-au diagnosticat ca fiind infestat cu dirofilarii, popular cunoscut drept „viermi la inimă”.
Pentru că nu mai era sănătos, deci „nu mai era apt pentru serviciu și nici valorificabil”, trebuia „casat”, dat la hingheri și eutanasiat. Potrivit legii, Max era încadrat la categoria „vehicule”, deci Statul îl considera o „rablă”.
Alinarea lui Max a venit de la Sorina Hanea, un militant în protecția animalelor, care a cerut Armatei să i-l încredințeze pentru a încerca să-l salveze.
Pentru că legea nu permite, nu a fost adoptat, doar „retras”. În țări precum Marea Britanie, Germania sau Statele Unite câinii militari sunt decorați în urma misiunilor din zonele de război, iar dacă se îmbolnăvesc sunt tratați de stat.
O țară întreagă s-a revoltat după ce povestea lui Max a ajuns în toată presa. Ministerul Apărării a decis să ceară modificarea legii, iar noua reglementare separă animalele din Armată de tehnica militară și spune că nu pot fi casate, scrie GreatNews.
Din păcate, în urmă cu câteva zile, Max, câinele erou, care a salvat vieți și a schimbat o lege, s-a stins „demn, brav şi încrezător în oameni până la sfârşit”, așa cum a anunțat cea care a avut grijă de el în ultima perioadă, Sorina Hanea.
Pe o ploaie torențială, Max a fost condus pe ultimul drum de camarazii săi. Imaginile le puteți vedea pe pagina de Facebook creată pentru el – Max câinele erou.
„Pentru ca nu doresc ca Max sa fie o stire de 1 minut la televiziuni, am inregistrat cum i se aduc onorurile ca unui adevarat EROU!Ramai cu bine Max!”
Posted by Dadau Andra Andreea on Friday, September 11, 2015
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)