Medicii avertizează: 4 trenduri în modă care îți distrug sănătatea!





Isteria media care s-a iscat în jurul cazului femeii care a ajuns în spital, după ce a purtat pantaloni prea strâmți, a sporit interesul oamenilor pentru pericolele medicale ce le provoacă anumite trenduri ale modei. Însă hazardul pe care îl provoacă sănătății purtarea hainelor prea strâmte nu e o descoperire recentă. Consecințele nefaste ale obsesiei de a te îmbrăca la modă se pot găsi cu secole în urmă, cel mai bun exemplu fiind tradiția chinezească de legare a picioarelor, atunci când prețul frumuseții era durerea care rămânea o viață întreagă.
Recentul caz al sindromului compartimental provocat de acei „skinny jeans” este un caz izolat. Totuși, consecințele fizice ale următoarelor patru trenduri au lăsat o amprentă remarcabilă nu doar pe istoria modei ci și pe cercetările medicale.
1. Jeggings
Un trend unic pentru secolul 21, pantalonii „jeggings” au ajuns în centrul atenției începând cu anul 2010. Ei sunt un tip de colanți mega-strâmți care nu doar că se vând cu o atenționare pentru sănătate, dar și-au primit și porecla de „moda venită din iad”, datorită designului lor total incomod.
Pe lângă incomoditatea lor, jeggings au fost și interziși în multe școli din lume, datorită naturii lor indecente. În plus, medicii avertizează că gradul exagerat al mulării pe corp oprește circulația sângelui în zona genitală, fapt ce a provocat multe cazuri de candidoză vaginală.
2. Corsetul
Istoricul de modă Valerie Steele a etichetat corsetul drept cel mai controversat accesoriu din istoria modei. Acesta a fost de nelipsit din vestimentația femeilor încă din perioada Renașterii. Dorința de a avea o talie minusculă a cauzat mereu dureri atât de mari încât corsetul și-a dobândit denumirea de „instrument de tortură”. Trendul este exemplificat perfect de către Scarlett O’Hara în filmul „Pe aripile vântului”, aceasta prinzându-se cu disperare de către rama patului, în timp ce șireturile corsetului îi erau trase tot mai strâmt și mai strâmt.
Cercetările medicale au arătat că purtarea corsetului scade capacitatea plămânilor, provoacă leziuni organelor interne și chiar deformează oasele scheletului.
Varianta din zilele noastre a corsetului este lenjeria „de control”, cel mai cunoscut exemplu fiind „Spanx”-ul, iar trendul actual de a purta haine cu o mărime mai mică poate cauza probleme abdominale.
3. Poșetele enorme
În 2012, Karl Lagerfeld a luat drept exemplu enorma poșeta Hula Hoop creată de Chanel și a catapultat trendul poșetelor XXL către moda de toate zilele.
Consecințele purtării poșetelor uriașe a rezultat într-o creștere a durerilor de spate, o schimbare radicală a posturii și, în unele cazuri, chiar cazuri de migrenă. Cu o greutate medie de 6 kg, aceste poșete pot ajunge să-ți provoace pe viitor artrite și chiar dizlocări de disc.
Și nu doar greutatea poșetei este problema. Se pare că este foarte important și modul în care o ții. Experții sunt împotriva ținerii lor pe brațul înclinat.
4. Pantofii de tip „Stiletto”
Acești pantofi cu toc înalt sunt caracterizați printr-un toc subțire metalic. Ei au intrat în modă în anii ’50, când femeile își celebrau feminitatea și libertatea dobândită în perioada postbelică. Asemenea corsetului, pantofii Stiletto forțează corpul într-o poziție nefirească, încordată și provoacă astfel durere. Doctorii dezaprobă în permanență folosirea tocurilor înalte datorită efectelor negative ce le produc purtătorului. Înălțimea acestui stil de pantofi nu are efect doar asupra posturii, ci poate deteriora până și structura mușchilor și a tendoanelor.
Traducere din limba engleză de pe Iflscience.com
Comentariile portalului
De ce tarani, Joni? Eu am votat Simion. De ce merita votat Nicusor? Ce a facut de fapt in capitala?
Se lasa cu o amenda de la Garda de Mediu? Daca pe vreme asa rece se declanseaza incendiu, ce va fi in iulie???
Îți pot răspunde simplu, pentru ca necesarul de putere solicitat era altfel pentru cele două orașe. Ramnicul Vâlcea-platforma industrială, iar Constanța un oraș mai mare. Motoarele (...)