marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cinci hectare de vegetație au ars ieri, între Gurahonț și Gura Văii

  de Special Arad | 2 martie 2022, 10:49 AM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Detașamentul de pompieri Sebiș- Garda 2 Gurahonț a intervenit ieri, 1 martie, în jurul orei 13:00, între localitățile Gurahonț și Gura Văii (proximitate DN 79) pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată.

  Forțe participante: 1 autospecială cu apă și spumă, 5 Subofițeri și un APIC.

  La sosirea forțelor de interventie, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la vegetația uscată si propagat la pășunea împădurită din Composesoratul Baltele.

  Din cauza terenului stâncos, greu accesibil, pompieri militari au fost nevoiți sa intervină și cu pliciuri, automizoare și mături de nuiele.
  După o interventie asiduă, de aproximativ 8 ore, aceștia au reușit sa stingă incendiul și sa lichideze focarele.

  Au ars aproximatv 5 hectare de vegetație uscată.

  Cauza probabilă a incendiului: foc deschis în spații deschise.

  *Măsuri de prevenire*

  Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiș” al judeţului Arad, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

  Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  – condiţii meteorologice fără vânt;
  – colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  -desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  -supravegherea permanentă a arderii;
  – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  – interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

  Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.