„Ca un deschizător de minte!”. Trei tineri pianiști ne-au împărtășit diferențele dintre orele de la școală și perfecționarea de la Arad International Masterclasses
Cursurile intense de pian și canto clasic, desfășurate pe parcursul săptămânii trecute la Filarmonica Arad, Casa Pianului și Colegiul de Arte au ajuns la final, lăsând în memoria zecilor de tineri muzicieni o experiență care le-a schimbat modul în care se raportează la muzică, dar și amintiri și prietenii care vor dăinui, poate, o viață.
La Arad International Masterclasses au participat tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, veniți din țări precum Italia, Franța, Austria, Lituania, chiar și China ori Canada, dar și din România – un lucru îmbucurător să descoperim că noua generație are astfel de preocupări înalte.
Fiind curioși cum au perceput tinerii de la noi din țară experiența de a învăța într-un sistem complet diferit față de cel cu care au fost obișnuiți la orele de muzică din școli, am reușit să discutăm cu trei dintre ei, unul din Brașov și doi chiar din Arad, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Toți trei sunt pianiști, participând la cursurile susținute de Norma Fisher, care este totodată și profesoară la Royal College of Music din Londra, respectiv director artistic al London Master Classes.
„Cursurile de tip masterclass sunt oportunități ce se ivesc în calea elevilor și studenților. Acestea sunt ieșite din comun deoarece presupun întâlnirea dintre tânărul muzician și un alt profesor decât cel cu care lucrează în programul școlar sau universitar. Este o ocazie de a avea tangență cu un om, poate dintr-o altă țară, altă cultură, cu o pregătire profesională diferită, și bineînțeles cu o altă viziune asupra lucrărilor muzicale. De aceea, atunci când participi la un masterclass ești pus față-n față cu idei noi, imagini diferite, moduri de studiu care nici nu știai că există. Eu, de exemplu, am participat activ la Arad International Masterclasses și anul trecut. Încă din prima oră, doamna Norma Fisher mi-a arătat un mod de studiu în care elevul trebuie să stea pe jos, turcește, în fața pianului, și să-și cânte pasajele muzicale cu mâinile întinse. Pentru mine, acest mod de studiu a fost ceva nou; nu mai auzisem de el până acum în România (poate era cunoscut și de români, dar eu unul nu mai auzisem de el). Și acesta este doar una dintre noutățile care «explodează» înaintea ta când iei parte la un masterclass. În timpul anului școlar, lucrezi doar cu un profesor care te cunoaște și care lucrează cu tine în stilul lui, dar cursurile de tip masterclass îți măresc perspectiva atât ție ca elev, cât și profesorului tău.
Nu în ultimul rând, aș vrea să scot în evidență Arad International Masterclasses dintre celelalte masterclass-uri la care am participat până acum, datorită oamenilor care sunt implicați acolo. Doamna Norma Fisher a dat dovadă de o dragoste pentru muzică nu așa des întâlnită (lucra câte 6 ore pe zi cu elevi, fiind implicată la maxim) și o dragoste față de elevii care lucrau cu ea, încercând diferite moduri de a le explica ceea ce le cerea și dăruindu-se pentru ei. De asemenea, nu poate trece neobservată îndelunga ei răbdare pentru fiecare elev. Astfel de lucruri am experimentat la Arad International Masterclasses și acestă experiență rămâne una cu adevărat de neuitat”, ne-a spus pianistul Alexei Ormanji.
Alexei Ormanji are 16 ani și este elev la Colegiul de Arte „Sabin Dragoi” din Arad. Încă din primii ani de studii s-a remarcat cu rezultate deosebite la competiții naționale și internaționale, printre cele mai recente fiind: Premiul I – Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Craiova, România, în 2024, Premiul I – „Carl Filtsch” Concurs Internațional de pian și compoziție – Sibiu, în 2023, Cat. B, Premiul „Peter Szaunig” – Concursul Internațional pentru pian și compoziție „Carl Filtsch” – Sibiu, 2023, Cat. B, Premiul I pentru Compoziție – Concursul Internațional pentru pian și compoziție „Carl Filtsch” – Sibiu, 2023, Cat. B, Premiul I – Olimpiada Națională de interpretare instrumentală, Alba Iulia, 2023.
De asemenea, Alexei a participat la diferite masterclass-uri cu pianiști de prestigiu: Norma Fisher – Arad, 2023 Cristina Marton – Argerich – Arad, 2018, 2019, 2020 – online, 2022 – Slovenia Fedele Antonicelli – 2021, online, Benjamin Frith – 2020, online.
„Săptămâna anterioară am participat și asistat la cursurile de măiestrie susținute de stimata profesoară Norma Fisher, cu ocazia Arad International Masterclasses. Doresc să vă spun că a fost o experiență unică și foarte utilă pe plan profesional! Felul în care Doamna Fisher pune problema tuturor dificultaților pianistice o face să își arate umanitatea si experienta în domeniu, vorbind astfel despre probleme de muzicalitate, dar și tehnice. Colectivul de studenți de la acest masterclass a fost încântător. Faptul că au fost atât de mulți pianiști cu experiență de scenă m-a făcut să realizez cât de mare este de fapt lumea, dar și faptul că trebuie să continui lupta pentru a-mi îndeplini visul. Pianiștii au fost oameni drăguți, cu bun simț, si le urez doar bine fiecăruia dintre ei. Legăturile create în acest timp sper să dureze si o viață deoarece venim din părți diferite ale lumii, dar avem multe lucruri în comun. În concluzie, experiența a fost minunată și îi mulțumesc doamnei Elena Piccione pentru că ne-a adus în orășelul nostru modest un asemenea colos în muzică, să ne delecteze cu cunoștintele sale”, ne-a spus pianistul Cioc Tiberiu.
Tiberiu Cioc este un pianist de 17 ani și elev la Colegiul de Arte „Sabin Dragoi” din Arad. A început să cânte la pian încă de la 6 ani, pregătindu-se intens la pian și în paralel cu școala, cu profesori precum Viliga Alina, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” sau Nagy Henriette Andreea, absolventă a Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, cu care a studiat orga, clavecinul, muzica și muzică religioasă. Tânărul pianist a obținut locurile I și al II-lea la multe competiții de pian, cum ar fi: Young Talents (2015 și 2023),
la concursurile „Sabin Drăgoi” (2015-2023, la fiecare ediție din perioada respectivă), Concursul „Ecaterina Tulbure-Simonca” (2021-2024), Festivalul de muzică de cameră „Tünde Lang” (2019 – 2023), Concursul național de pian „Clara Peia” (2016 și 2022), LiveMuseArt Competition – sectorul pian solo (2016 – 2018 și 2020) și sectorul Muzică de cameră (2020), Competiția internațională Bottanya (2022-2024) și altele. A mai obținut locuri I și al II-lea la etapele regionale ale olimpiadei din 2020 – Deva, respectiv în 2022 – Arad și, de asemenea, s-a calificat pentru naționale atât în 2023, cât și în 2024 și a primit bursa Jazzar în mai 2024.
„Masterclass-urile de la Arad au fost pentru mine ca un deschizător de minte. Am aflat lucruri noi despre mine și am descoperit abilități pe care altfel nici nu le-aș fi pomenit. Despre diferența între orele cu prof. Norma Fisher și cele pe care le susțin la liceu pot spune că sunt multe asemănări în felul în care se abordează o lucrare nouă, mai ales din punct de vedere a construcției și a viziunii. O diferență ar fi accentul pe care prof. Norma Fisher îl pune pe tehnica de degete, aceasta dovedindu-se ca fiind o perfecționistă în acest sens. Eu încadrez Arad International Masterclasses ca fiind la un cu totul și cu totul alt nivel față de alte masterclass-uri din România, din mai multe puncte de vedere, precum organizarea acestuia și nivelul profesorilor aflați în susținerea orelor. În concluzie, experiența mea la Arad International Masterclasses a fost plină de persoane interesante și întâmplări memorabile”, ne-a spus pianistul Ștefan Rus.
Ștefan Rus este un pianist în vârstă de 16 ani. El și-a început călătoria muzicală la vârsta de 4 ani, explorând inițial tobe înainte de a își găsi pasiunea pentru pian. Sub tutela profesorului dr. Mihaela Itigan, de la Liceul Vocațional Tudor Ciortea din Brașov, Ștefan și-a perfecționat abilitățile și a participat la diverse masterclass-uri. În special, a urmat cursurile de masterclass cu Eduard Kunz, la Brașov, în august și decembrie 2018, precum și cursurile internaționale de masteratclass Chopin pentru pianiști din Varșovia, în august 2020 și 2021, sub îndrumarea lui Maurizio Moretti și Anna Hajduk-Rynkowicz. Talentul său a fost recunoscut în numeroase concursuri, printre care Concursul Internațional de pian „Young Euregio Piano Award” 2021 din Germania, unde a obținut premiul III, și Festivalul Competiției Naționale „Musical Microcosmos” din Sfântu Gheorghe, România, unde a câștigat Marele Premiu pentru pian. Stefan a participat la diverse evenimente apreciate, inclusiv Festivalul Pianostar la Arte și Cultură București (ARCUB), în ianuarie 2022, și a fost invitat să cânte la Festivalul Chopin din Varșovia, în martie 2022. A susținut recitaluri în locații distinse precum Institutul Goethe București și Institutul Cultural Maghiar București. Chiar de ziua sa, în noiembrie 2022, a sustinut propriul recital la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov. În iunie 2021, Ștefan a bifat un punct important în cariera sa, interpretând prima parte a Concertului pentru pian în la minor, op 16, de Grieg, cu Orchestra Filarmonicii din Brașov, dirijată de Leonard Boga, la Filarmonica Brașov. În plus, Ștefan a primit o recunoaștere constantă a talentului său, la etapa Națională a Olimpiadei Naționale de Interpretare Muzicală din România încă din clasa a IV-a, unde chiar anul acesta i-a fost acordat Premiul I.
„O piatră de temelie a identității culturale arădene”
Experiența Arad International Masterclasses nu ar fi fost posibilă fără strădania tinerei, dar perfecționistei pianiste de origine italiană, Elena Piccione, director al evenimentului arădean care găzduiește cursurile London Masterclass. Elena a fost liantul dintre studenți, profesori, voluntari, parteneri și sponsori, iar după succesul celei de-a doua ediții, care a însemnat atât cursurile de perfecționare în sine susținute de soprana Nelly Miricioiu și pianista Norma Fisher, cât și un maraton de concerte zilnice, încoronate cu o gală finală, la care au participat elevii cei mai buni dintre cei buni, Elena Piccione și-a impus ca țel transformarea festivalului într-un punct de referință în viața culturală arădeană și nu numai.
„Pe măsură ce încheiem cursurile masterclass din acest an, nu reflectăm doar asupra realizărilor incredibile din aceste zile care au trecut, ci și privim cu mare nerăbdare către viitor. Viziunea noastră este să extindem acest festival, amplificându-i impactul cultural și economic, creând un eveniment care să rezoneze dincolo de sala de concert. Ne dorim ca festivalul să devină o piatră de temelie a identității culturale a Aradului. Dar nu putem realiza acest lucru singuri. Căutăm sprijinul continuu al instituțiilor și al comunității locale pentru a materializa acest vis, pentru a construi un festival care să strângă legăturile dintre noi, întărindu-ne identitatea europeană comună, în aceste vremuri de pace precară, prin artă, cultură și învățare pe tot parcursul vieții”, ne-a spus Elena Piccione, directorul Arad International Masterclasses.
Citește și:
–-
„Arad International Masterclasses” au fost fondate de Călin Huma, o au director pe Elena Piccione și sunt organizate de compania britanică Centrum – Education through Music, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, Filarmonica Arad, London Master Classes, Art In Conversation, Casa Pianului Jacques Faix, și Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, fiind sponsorizate de Capital Construct LTD și G Allegro Logistics LTD.
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)