luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 18 persoane audiate, în acțiunea DIICOT de destructurare a grupării de trafic de migranți din vestul țării

  de Special Arad | 6 octombrie 2021, 8:25 AM | Regional | Topic special

  0

  (foto: Pressalert)

  Duceau migranții în parcări din Arad și alte locuri, unde îi ascundeau în TIR-uri fără ca șoferii să știe pentru a trece granița

  Știre 5 octombrie. Polițiștii și procurorii fac percheziții, marți dimineață, la mai multe locații din Timișoara și Ciacova, unde au găsit ascunși migranții afgani care încercau să ajungă în Vestul Europei. Ajungeau să plătească până la 2.000 de euro fiecare membrilor unei rețele de trafic de migranți. Aceștia îi duceau în parcări din Arad și alte locuri, de unde erau preluați pentru a fi trecuți granița ascunși în TIR-uri fără ca șoferii să știe. 27 de persoane sunt vizate în anchetă, informează Digi24.ro.

  O operațiune de proporții a DIICOT este în desfășurare, marți dimineață, pentru prinderea membrilor celei mai puternice grupări de trafic de migranți care acționa în vestul României. 27 de suspecți vor fi duși la audieri.

  Este una dintre cele mai de amploare descinderi din acest an la membri ai rețelelor de trafic de migranți.

  Rețeaua a fost urmărită de DIICOT, polițiști de frontieră, dar și polițiști din alte țări timp de mai multe luni, constatându-se că membrii erau români și străini.

  Migranții erau aduși până la granița de vest, de unde erau preluați de membrii rețelei din România – români și afgani. Erau cazați în Timișoara și Ciacova, acolo unde au loc percheziții și unde au fost găsiți ascunși migranții.

  Tot membrii rețelei erau cei care îi ajutau pe migranți să ajungă în parcări din județele Arad, Timiș și Hunedoara, unde se urcau în TIR-uri fără știrea șoferilor, cu scopul de a ajunge în țări din Vestul Europei.

  Potrivit informațiilor Digi24, fiecare migrant ajungea să plătească până la 2.000 de euro pentru a ajunge în Vest.

  Update 6 octombrie

  Pe lângă județul Timiș, percheziții au avut loc și la București.

  „Începând cu luna iulie a.c. și până la data de 30 septembrie a.c., au fost identificați 27 de membri ai grupării infracționale, dintre care doi cetățeni iranieni, patru cetățeni români și 21 de cetățeni afgani, care ar fi avut drept scop înlesnirea trecerii ilegale a unor migranți de origine afgană. Grupurile de migranți, formate în general din 4-16 persoane, ar fi fost preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre și conduse în municipiului Timișoara, unde ar fi fost cazate în apartamente închiriate, ori debarcate în apropierea unor centre comerciale, pentru a se adăposti.

  În fapt, migranții care ar fi reușit să achite prețul solicitat de persoanele bănuite, respectiv sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro de persoană, pentru operațiunile desfășurate strict pe teritoriul județelor Timiș, Arad și Hunedoara, ar fi fost transportați de către cetățenii români, în maxim 3 zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităților Ilia, Chizătău, Șuștra, Giarmăta, Șagu, M11, Pecica și centura ocolitoare Lugoj, unde aceștia s-ar fi ocupat de identificarea unor autotrenuri nesigilate, pe care le-ar fi deschis, pentru a verifica tipul de marfă și destinația, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranți”, spune comunicatul DIICOT.

  18 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au fost aduse la audieri, în baza mandatelor de aducere. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 500.000 de euro. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, 83 de telefoane mobile, cinci laptop-uri, două tablete, 1.950 de euro, 6.550 de lei și documente, potrivit pressalert.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.