vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    18 filme din 2018 sunt adaptări după cărți (mai mult sau mai puțin) celebre

    de Tomck@t | 2 februarie 2018, 6:22 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    Suntem în perioada în care accentul se pune pe filmele nominalizate la Oscar (vezi recenziile Special Arad în rubrica Oscar Special), însă facem acum un scurt respiro și aruncăm un ochi asupra filmelor care vor apărea în cinematografe în cursul acestui an și care sunt, de fapt, adaptări după romane mai mult sau mai puțin celebre. Actorii și regizorii care se ocupă de aceste producții cinematografice sunt și ei mai mult sau mai puțin cunoscuți, însă câțiva dintre ei chiar n-au cum să nu iasă în evidență.

    Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Margot Robbie, Saoirse Ronan și Lucas Hedges sunt actori cu nominalizări sau chiar statuete Oscar câștigate, iar renumele regizorilor Lenny Abrahamson („Room”), Damien Chazelle („La La Land”, „Whiplash”) și Steven Spielberg („E.T. Extraterestrul”, „The Post”) ar putea fi o garanție de succes, poate chiar o șansă la Premiile Academiei Americane de Film pe anul viitor. Vom vedea.

    Toate cărțile sunt disponibile online pe Amazon sau Goodreads, iar unele chiar pe librăriile online românești. Ce-i drept, nu toate traduse în limba română.

    Iată, mai jos, lista cu cele 18 viitoare ecranizări după romane, în ordinea în care vor apăra în cinematografe:

    Red Sparrow (2 martie)

    Filmul are la bază romanul în trei părți scris de Jason Matthews și îl va avea în rol principal pe Jennifer Lawrence. Actrița intră în pielea balerinei Dominika Egorova, care devine un spion rusesc, nume de cod: „Red Sparrow” (vrabia roșie). Dominika trebuie să elimine un agent CIA (jucat de Joel Edgerton), însă după un timp intră în joc atracția dintre cei doi, ceea ce complică puțin misiunea.

    A Wrinkle in Time (9 martie)

    În această producție Walt Disney, regizată de Ava DuVernay, joacă Storm Reid, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon și Mindy Kaling. Este o poveste despre călătoria în timp și în spațiu a unei fete care încearcă să-și găsească tatăl dispărut. Filmul este o adaptare după romanul științifico-fantastic „Călătorie în a cincea dimensiune” (engleză: A Wrinkle in Time) al scriitoarei americane Madeleine L’Engle, publicat în 1963. Este primul roman din seria de romane SF și fantastice pentru tineret „Cvartetul timpului” (Time Quartet). În limba română, romanul a apărut în 2009 la editura Corint Junior. „Călătorie în a cincea dimensiune” a primit Premiul Newberry, Premiul Sequoyah Book și Premiul Lewis Caroll Shelf.

    Love, Simon (16 martie)

    Filmul are la bază romanul scris de Becky Albertalli, „Simon și planul Homo Sapiens” (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda).

    Simon Spier, un adolescent în vârstă de șaisprezece ani, gay nedeclarat, preferă să-și păstreze dramele pentru musicalul de la școală. Însă când un e-mail ajunge în mâinile cui nu trebuie, secretul său e pe cale de a fi aruncat în lumina reflectoarelor. Acum, Simon e de fapt șantajat: dacă nu o face pe pețitorul pentru măscăriciul clasei, Martin, orientarea lui sexuală va fi cunoscută de toată lumea.

    Ready Player One (30 martie)

    iz1cyif42ysprh678h7p

    Filmul mult așteptat (în special de către geeks) al lui Spielberg are la bază romanul SF de debut al scriitorului american Ernest Cline, apărut în anul 2011. Acțiunea este plasată într-un viitor distopic, anul 2044, și urmărește aventurile protagonistului Wade Watts (interpretat de Tye Sheridan) în jocul de realitate virtuală OASIS, în care, înainte de moartea sa, creatorul jocului a ascuns un secret.

    Where’d You Go, Bernadette (11 mai)

    Where’d You Go Bernadette

    O mamă briliantă dar complicată (jucată de Cate Blanchett) dispare fără urmă după o drumeție familială în… Antarctica. Fiica acesteia încearcă să o găsească, folosindu-se de toate indiciile lăsate în urma ei. Filmul poartă semnătura regizorului Richard Linklater și este o adaptare după romanul bestseller apărut în 2012, scris de Maria Semple.

    Crazy Rich Asians (17 august)

    Crazy Rich Asians

    Actrița Constance Wu joacă în rol principal în această adaptare a romanului cu același titlu, scris de Kevin Kwan. Pe scurt, o newyorkeză petrece o vară la Singapore alături de prietenul ei, care – după cum tipa urmează să afle – are un trecut mult mai fascinant decât și-ar fi imaginat.

    The Little Stranger (31 august)

    The Little Stranger

    Regizorul care ecranizează acest roman horror/dramă este Lenny Abrahamson (cunoscut pentru filmul de Oscar „Room” și care anul trecut a fost în vizită și la Arad, fiind invitatul special la festivalul „Discuția Secretă”), iar în film joacă Domhnall Gleeson, Ruth Wilson și Charlotte Rampling. Cartea scrisă de Sarah Waters a apărut în 2009, iar acțiunea are loc în Anglia rurală de după cel de-al Doilea Război Mondial.

    The Darkest Minds (14 septembrie)

    The Darkest Minds

    Personajul principal, Ruby, este interpretat de Amandla Stenberg, iar regia e semnată de Jennifer Yuh Nelson. Cartea scriitoarei Alexandra Bracken a apărut în anul 2012 și este prima dintr-o serie de patru cărți.

    Ruby are doar nouă ani când un virus misterios începe să decimeze adolescenții din Statele Unite. Ea va fi unul dintre puținii supraviețuitori care descoperă că sunt înzestrați cu capacități paranormale misterioase, îndeajuns de primejdioase încât să le asigure trimiterea la Thurmond, un lagăr guvernamental represiv.

    The House With a Clock in Its Walls (21 septembrie)

    image

    Adaptarea după romanul lui John Bellairs are în prim plan un orfan care locuiește cu unchiul său și află că magia este reală. Experimentele sale magice nu duc lipsă, în schimb, de probleme. După ce reușește să readucă la viață o femeie, acesta este nevoit să găsească un ceas incorporat în peretele casei în care locuiește, pentru a opri… (oh, ce poveste originală!) distrugerea omenirii. În film joacă Jack Black și Cate Blanchett.

    Boy Erased (29 septembrie)

    image 1

    Filmul are la bază memoriile lui Garrard Conley, iar adaptarea cinematografică îi aparține lui Joel Edgerton, actor în acest film și regizorul totodată. Este vorba despre un tânăr homosexual, fiul unui pastor baptist, care este supus unei terapii de „recuperare”. Vedetele filmului sunt Lucas Hedges, Nicole Kidman și Russell Crowe.

    First Man (2 octombrie)

    image 2

    Regizorul filmului „La La Land” Damien Chazelle revine în acest an în atenția cinefililor cu o adaptare a cărții biografice a celebrului astronaut Neil Armstrong, scris de James R. Hansen. Filmul ne va face cunoștință cu primul om care a pășit pe Lună și ne va conduce pe „drumul” acestuia în carieră. În rolul lui Neil Armstrong va fi noul „copil minune” al Hollywood-ului, Ryan Gosling, iar în rolul soției va juca Claire Foy.

    The Girl in the Spider’s Web (19 octombrie)

    image 3

    Pe actrița Claire Foy o vom regăsi și în rolul hackeriței Lisbeth Salander în această adaptare cinematografică a romanului „The girl in the spider’s web” de David Lagercrantz. Englezoaica de 33 de ani preia rolul în care era distribuită inițial Rooney Mara. În mod interesant, și autorul cărții a preluat ștafeta de la autorul original (după moartea acestuia), continuând povestea din seria de romane scrise de Stieg Larsson.

    Mary, Queen of Scots (2 noiembrie)

    image 4

    Două actrițe nominalizate anul acesta la Oscar, Margot Robbie (I, Tonya) și Saoirse Ronan (Lady Bird) vor da întâlnire în acest film în rolurile Reginei Elisabeta I a Angliei și Maria Stuart. Filmul regizat de Josie Rourke este o adaptare a cărții biografice „My Heart Is My Own: The Life of Mary Queen of Scots” de John Guy.

    Holmes and Watson (9 noiembrie)

    image 5

    Will Ferrell și John C. Reilly vor fi Sherlock Holmes și John Watson în filmul regizat de Etan Cohen. Filmul mai degrabă se inspiră într-o oarecare măsură din operele clasice ale romancierului britanic Arthur Conan Doyle decât să fie o adaptare directă.

    Mortal Engines (14 decembrie)

    image 2

    Romanul lui Philip Reeve din 2001, premiat cu „Nestlé Smarties Book Prize”, ne transpune într-un viitor distopic în care un „Război de 60 de minute” a devastat lumea. Ajungem, astfel, într-o versiune steampunk a Londrei, devenit un oraș mobil gigant care „înghite” micile orașe și toate resursele lor. Pentru regizorul filmului, Chistian Rivers, acesta ar fi primul film de lungmetraj în portofoliu, dar succesul în box-office s-ar putea să vină datorită scenariului revizuit și efectelor vizuale, la care lucrează echipa din spatele trilogiei „Stăpânul inelelor”.

    The Black Hand (dată neconfirmată)

    image 3

    Leonardo DiCaprio revine într-un film despre originile Americii moderne, însă în această adaptare după romanul lui Stephan Talty este vorba despre originea mafiei new yorkeze, organizația omniprezentă și în același timp invizibilă, care lasă în urmă doar teroare și un semn distinct: o mână neagră.

    The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (dată neconfirmată)

    image 4

    O scriitoare se retrage în Insulele Canalului după Al Doilea Război Mondial ca să lucreze pe o carte despre experiențele proprii din război, dar găsește aventuri complet noi în această locație neobișnuită. Adaptarea cinematografică a romanului scris de Annie Barrows și Mary Ann Shaffer o are în distribuție pe Lily James, pe care am mai văzut-o cel mai recent doar în roluri mici, în filmele nominalizate la Oscar, „Darkest Hour” și „Baby Driver”.

    Bel Canto (dată neconfirmată)

    image 5

    La baza acestui film, în care joacă Julianne Moore și Christopher Lambert, stă romanul premiat al scriitoarei Ann Patchett, care ne prezintă peripețiile unei cântărețe de operă care e ținută ostatică în casa unui vicepreședinte sud-american.

    Sursa: TIME

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.