Arad: vara tăierilor de arbori. 17 tei din Mediană, 20 de sălcii de pe mal, alți copaci din parcuri, pe lista neagră. Motivul?





20 de sălcii de pe malul Mureșului, alți 17 tei din zonele Mediană 1 și Mediană 2, câțiva arbori uscați din Parcul Copiilor, alții din Parcul Eminescu și alte zone vor fi tăiați în lunile ce vor veni.
Informația a fost făcută publică de către viceprimarul Sergiu Vlad, în cadrul unei întâlniri cu presa, organizată chiar în parcul care a scăpat în trecut de drujbele Primăriei Arad: Parcul Eminescu.
Sergiu Vlad a precizat că toți acești copaci sunt afectați și vor fi tăiați în lunile ce vor veni, urmând ca din toamnă să fie înlocuiți cu alții. Reamintim cititorilor că, în toamna anului trecut, peste 20 de tei din cele două Mediane au fost tăiați în regim de urgență (citește AICI), locul lor nefiind luat încă de alți copaci. Echipa cu care Sergiu Vlad a venit în Parcul Eminescu a promis însă că și aceștia vor fi înlocuiți tot în toamnă cu alți tei.
(Viceprimarul Sergiu Vlad)
De ce a făcut Sergiu Vlad acest anunț și nu primarul sau alți oficiali din Primărie? De ce a ales să iasă public cu tăieri de arbori? Viceprimarul Sergiu Vlad susține că a preluat departamentul Spații Verzi de o lună, după ce a văzut ce s-a întâmplat pe Calea Victoriei, cu copacii, dar și în alte zone, și pentru că și-a dorit ca situația să nu se mai repete.
Pentru moment, însă, singurele vești aduse de viceprimar, dincolo de promisiunile că situația va arăta altfel pe viitor, sunt noile tăieri de copaci.
După conferință, am aflat că alți arbori au fost și ei luați în vizor de echipele Rogera și cele ale Gospodăririi Comunale. Operațiunea de toaletare a acestora a fost amânată însă, spun reprezentanții executivului local, prezenți la conferință, pentru toamna anului viitor, în speranța că până atunci cei care vor executa lucrările vor avea mai multă expertiză.
Una dintre străzile vizate pentru intervenția la coroanele copacilor este, probabil, cea mai verde și mai frumoasă stradă din Arad – strada Praporgescu, pentru care amânarea toaletării pare un fel de mană cerească.
(Parcul Eminescu și unul dintre copacii uscați care va fi tăiat)
Vară, tei, sălcii, tăieri, poveste din Arad
„Acum, nimeni nu cred că este fericit că se întâmplă asta, dar dacă tot se face, am considerat că e bine să explicăm lucrurile”, a fost una dintre primele declarații făcute în parc de Sergiu Vlad.
Acesta a insistat pe faptul că „arborii din municipiul Arad, știți foarte bine, sunt subiect sensibil”, că a preluat doar „acum o lună, o lună și jumătate, departamentul Administrare Spații Verzi din Primăria Arad, la cererea mea”, că „de atunci am urmărit, mergând chiar pe teren, toate cererile de tăiere, de toaletare și chiar și plantările care se fac în locul tăierilor, în parcuri, pe diverse străzi sau în alte locații” și că „despre ceea ce a fost, știm cu toții, am văzut, nu ne-a plăcut, de aceea am și făcut cererea ca să primesc acest departament, l-am și primit și sper să îmbunătățim lucrurile pe viitor”.
Viceprimarul a detaliat și motivele care au dus la îmbolnăvirea arborilor, motive făcute deja publice de Primărie și responsabilii firmelor contractate la momentul tăierilor masive de copaci din trecut. Altele, precum proiectele imobiliare, s-au adăugat și ele pe lista motivelor de tăiere a arborilor din oraș.
„În urma unor lucrări din trecut, făcute greșit la toaletare, lucrări făcute în jurul copacilor, sau diverse alte motive, am ajuns în situația în care vor urma o serie de tăieri din parcurile și de pe centrul municipiului Arad, cum ar fi Mediana, unde se vor tăia 17 tei, cum este acest parc, unde vor fi tăiați un număr de copaci, cum sunt și celelalte parcuri – Parcul Copiilor, Parcul Europa, cum mai este strada Nelu Aristide Dragomir, lângă Tricou Roșu, unde vor fi tăiați 3 copaci, și malul Mureșului, unde vor fi tăiate 20 de sălcii.
(…) Cele 20 de sălcii de pe mal, după cum se poate vedea și în aceste fotografii, sunt într-adevăr îmbătrânite, au scorburi, au ciuperci, astfel încât este necesară înlocuirea lor, mai ales că va urma și un proiect de revitalizare a malului Mureșului. În Parcul Eminescu, din diverse motive, au existat comercianți care au aruncat uleiul uzat chiar la rădăcina lor, când s-au ținut diverse festivaluri, și arborii s-au uscat. Mai apoi, avem densitate foarte mare și chiar specii care nu aveau ce să caute în acest parc, care vor fi tăiate.
Pe Mediană, 17 tei vor fi tăiați. Acolo problema vine din trecut, dintr-o toaletare, consider eu, destul de agresivă, din pricina unor lovituri pe care le-au primit acei copaci la rădăcină în timpul lucrărilor care s-au făcut în zonele respective. Chiar și sistemul de irigații a agravat situația. Pe Nelu Aristide Dragomir, acolo va avea loc un proiect imobiliar și fix acei copaci stau chiar la intrarea în acea zonă. Dar acolo, măcar, se va amenaja un parc care va fi public și se vor planta alte zeci, poate chiar sute de copaci, și se va compensa astfel tăierea acelor trei copaci.”
În pofida multiplelor vești proaste date chiar în parcul care va rămâne fără unii dintre copacii săi, Sergiu Vlad crede că lucrurile vor merge bine în viitorul apropiat, pentru că „vor fi plantați în locul copacilor tăiați alți copaci” și pentru că „între timp s-au schimbat cei care vor face plantările și, după cum ați văzut, și în parcul din Micălaca și pe Mețianu sunt mult mai îngrijit făcute. Au grijă să fie udați acei copaci, mai ales în perioada de început, astfel încât să se și prindă”
Pe moment, însă, viceprimarul a venit cu o listă de tăieri și cu câteva promisiuni:
„Vin în fața dvs. pentru că dorința mea este ca, pe viitor, situația parcurilor, situația spațiilor verzi din Arad să fie îmbunătățită, astfel încât să avem o calitate a vieții în Arad foarte bună, o protecție față de poluarea de la mașini și de la praf cu ajutorul acestor copaci. Vreau să le întoarcem și noi o parte din grija pe care o au și ei față de noi”.
Sălciile de pe mal, proiectul european, pericolul public și alte probleme
Pe malul Mureșului, acolo unde vor fi tăiate cele 20 de sălcii, există însă un proiect deja câștigat, de reamenajare a întregii zone, unde erau prevăzute pentru extragere, după o analiză atentă, doar câteva sălcii. Mai mult, în proiect există prevăzute fonduri europene pentru extragerea lor. Ca atare, am fost curioși să aflăm cum se explică faptul că sălciile, mai multe ca număr decât cele evaluate în proiectul european, vor fi tăiate înainte de demararea acestuia și, desigur, pe alți bani.
Am fost informați de Ovidiu Balaș, șeful Serviciului Edilitar din cadrul Primăriei Arad, prezent la conferință, că tăierile de acum nu au legătură cu proiectul și vin pentru că arborii în cauză sunt considerați pericol public.
O situație similară este întâlnită, spune acesta, în Parcul Copiilor, zonă pentru care executivul are pregătit un proiect de reamenajare, dar câțiva copaci vor fi extrași acum, nu la momentul viitor al demarării proiectului.
Reamintim cititorilor că, în urmă cu un an, toate parcurile centrale din Arad au fost evaluate, la cererea Primăriei, de o echipă de specialiști, membri ai Asociației Arboriștilor din România, iar bilanțul copacilor-problemă fusese mult mai mic. Au fost extrași și toaletați atunci o serie de arbori. Sălciile care vor face obiectul tăierilor din această vară, arborii din Parcul Copiilor și Parcul Eminescu au scăpat la tăierile de atunci. Doar până anul acesta, când au fost cu toții marcați. În vară, toți copacii marcați vor fi eliminați din peisaj. „În proiect probabil se vor face aliniamente după ce vor fi extrase”, a mai punctat Balaș, cu referire la proiectul de reamenajare a malului Mureșului, după ce a insistat asupra faptului că toți arborii vizați sunt cu probleme.
(Unul dintre copacii care vor fi tăiați)
Doi ani în care Primăria s-a plâns de ce a făcut Primăria în trecut
Care sunt însă veștile bune aduse de viceprimarul Sergiu Vlad joi, la conferința din Parcul Eminescu, dincolo de anunțul privind tăierile de arbori? Ce a făcut Primăria Arad în ultimii doi ani, de când subiectul arborilor a ajuns pe buzele tuturor și de când specialiștii pe care i-a contractat instituția au spus că sunt probleme cu copacii, pentru că s-a intervenit greșit, pentru că au fost toaletați prost, pentru că toți cei din Mediană sunt compromiși și vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, să fie tăiați?
Ce a făcut Primăria de mai bine de un an de când a comandat evaluarea și a primit rezultatele ei? De ce vorbim în continuare doar de tăieri și înlocuiri de copaci și nu de salvări, tratamente, plantări noi?
„Eu doar acum am preluat acest departament, dar vă asigur că vom elabora chiar și note interne despre modul în care se vor face toaletările, pentru că, vedeți, toaletările sunt făcute de diverși actori. Vom face chiar și cursuri despre cum să facă corect acele toaletări. Unii dintre ei le fac ca la carte, dar mulți dintre ei le fac barbar, cum s-a văzut și pe Calea Victoriei. Un experiment nefericit, deși cuvântul nefericit cred că e prea soft. Mi-e greu să vă spun ce s-a făcut în ultimii doi ani, copacii tăiați nu se mai întorc. Dar pot să vă spun ce vom face de acum”, ne-a răspuns Sergiu Vlad.
Reamintim cititorilor faptul că mai toți arborii plantați în zona de agrement Mărului, o investiție finalizată de primărie de curând, fără inaugurare și fără anunț că aceasta ar fi deschisă arădenilor, s-au uscat. Despre acest subiect puteți citi AICI.
Oficialii prezenți în Parcul Eminescu la conferința de joi par resemnați cu situația și cu faptul că investiția în cauză nu intră în responsabilitatea și atribuțiile lor. Nu își pot asuma decizii în numele altora. În Parcul Eminescu, acolo unde a avut loc, la umbra copacilor, conferința de presă, senzația izbitoare a fost aceea că avem de-a face cu două primării într-una singură: cea care ar vrea să salveze copacii, dar îi taie mai întâi pe cei bolnavi, ca doar mai apoi să pornească la drum, și cea care acceptă ca investițiile să vină cu copaci gata bolnavi și ca toaletările să se facă fără expertiza necesară. Cele două primării, deși au același sediu, nu par să se întâlnească ca să discute împreună despre spațiile verzi ale Aradului. Ce face una, nu pare să fie treaba celeilalte.
30 de zile pentru un răspuns la o cerere semnată, pe care nu a văzut-o nimeni
Noua echipă care are în grijă spațiile verzi din Arad, în frunte cu viceprimarul Sergiu Vlad, nu a precizat, la solicitarea noastră, dacă departamentul a primit documente cu variante de salvare pentru copacii bolnavi, dincolo de actele cu evidența celor care vor fi tăiați.
Reprezentantul firmei care a evaluat copacii, Valentin Latti, de la Royal Fish Glass, expert arborist, a precizat, legat de arborii bolnavi, faptul că tomografele și celelalte aparate de evaluare a stării acestora sunt folosite doar când nu se vede cu ochiul liber cât de bolnav e copacul și faptul că s-au pus tratamente la cei care pot fi salvați, în timp ce staff-ul Primăriei Arad a susținut că se vor tăia acum doar copacii evident bolnavi și vor fi extrași cei putreziți deja.
Cine se ocupă de plantări de copaci în Arad, câți bani s-au alocat pentru astfel de plantări anul trecut, câți copaci au fost tăiați și câți plantați, pe ce sume, care e povestea sălciilor de pe mal și alte câteva întrebări așteaptă încă răspuns de la Primăria Arad. Cererea pe temă, pornită în baza sesizărilor venite de la cititori, la momentul la care sălciile au fost marcate, formulată pe Legea liberului acces la informații de interes public, a fost adresată Primăriei Arad de aproape 30 de zile.
Citește și despre stejarul tăiat din Parcul Eminescu, care a readus copacii în atenția publicului, AICI
Viceprimarul și consilierii săi au susținut azi, în parc, faptul că nu știau de existența ei, dar că, dacă ar fi ajuns la Departamentul de spații verzi, ar fi elaborat un răspuns mai rapid pe temă, dat fiind că lucrează pe acest subiect chiar acum.
Adresa prin care ni se comunica însă oficial că Primăria Arad are nevoie de mai mult de 10 zile, termenul normal prevăzut de actul normativ, pentru a ne elabora un răspuns amplu și mulțumitor este semnată digital şi de șeful serviciului, Ovidiu Balaș.
Cel puţin aşa reiese din acte.
La momentul la care vom primi răspunsul la întrebările noastre, vom reveni pe tema copacilor din Arad – cine îi taie și cine îi salvează.
Până atunci, mai precizăm faptul că, în momentul de față, potrivit cererilor depuse la Primăria Arad, așa cum ne-a informat consilierul viceprimarului, peste 250 de cereri de tăieri de copaci sunt primite de instituție de la cetățeni. Ele vin să se adauge cererilor de anul trecut, care nu au fost încă onorate.
Citește și:
VIDEO. În regim de urgență: primul tei, de pe Bulevardul Revoluției, pus la pământ în 2025
Comentariile portalului
Totuși, când o sa desfințeźe această politie locala și sa direcționeze banii în scopuri utile cetățenilor???
E vorba de acest sezon...
Cât de repede ați uitat de "Cine nu sare, ia cu condamnare"-ul useristilor.Oare de ce?